2014 m. rugsėjo 21 d., sekmadienis

Filmas: "Nepažįstamasis prie ežero" / "L'inconnu du Lac"




Sveiki, kinomanai, 

Šįkart noriu pristatyti ir pakomentuoti kino filmą „Nepažįstamasis prie ežero“ (pranc. L‘inconnu du Lac) (2013). Tai itin specifinis ir, sakyčiau, unikalus filmas. Provokuojantis, gluminantis neįpratusį žiūrovą prie tokių filmų. Filmas Prancūzijoje tapo tikra sensacija, apipiltas įvairiomis nominacijomis konkursinėse programose, yra pelnęs „Cezarį“ ir pripažintas kino kritikų, Tarptautiniame Kanų filmų festivalyje – „Auksinė palmės šakelė“ už „Ypatingą žvilgsnį“.

Mes, lietuviai, irgi galime pažiūrėti šią juostą titruotą lietuviškai, tačiau labai abejoju, ar daug kas susidomės pažiūrėti. Dėl tos pačios priežasties, kad daugelis mano, jog istorijos apie gėjus yra visų pirma skirtos tik patiems gėjams, pamirštant tikrojo filmo meninę paskirtį. Kaip jau sakiau, filmas provokuoja, nes jame ne tik daug nuogų vyriškių kūnų, bet jame vaizduojami itin laisvi santykiai, kuriais pagarsėję kai kurie homoseksualūs asmenys. Visas filmas yra nufilmuotas prie ežero, kuriame vyrai susitinka ir eina į krūmus, nepabijokime šio žodžio, pasidulkinti. Aišku, tai daug ką pasako apie pačius gėjus, bet susidaryt tokiai „palaidai“ terpei kažkas turėjo įtakos iš aplinkinio pasaulio. Filmo erdvė gamtinė, bet ji vis tiek atrodo labai izoliuota, atskira zona, pasaulis, kur galima tai, ko negalima už šios zonos ribų. Čia dažnai apsilanko simpatiškos išvaizdos Frenkas, kuris susibendrauja su atokiau sėdinčiu vyruku. Visur daugiau ar mažiau vyrauja tolerantiška aplinka, bet šią vasarą įvyksta prie ežero kriminalinis įvykis, kuris sudrumsčia visų čia ateinančių homoseksualų kasdienybę. Ima sklisti kalbos, jog čia siaučia „gėjų žudikas“, ir, žinoma, į šį kriminalą įsitraukia geraširdis Frenkas...


Kadras iš filmo "Nepažįstamasis prie ežero".

Aš nemoku apsakyti šio filmo. Man, mačiusiam kine daug, būtų įdomu pasidomėti, kaip šį filmą vertina komercinio kino žiūrovai. Žinoma, filmas su išskirtiniu scenarijumi, dialogais ir režisūriniu braižu. Nebuvau nieko panašaus matęs. Praktiškai 80 procentų filmo laiko aktoriai būna visiškai nuogi. Klausimas – iš kur režisierius gavo tokius aktorius ir ar jie profesionalai. Pasirodo, profesionalūs, drąsūs ir nebijantys iššūkių. 

Nekasdieninis filmas suaugusiems be banalybių, bet su nuogybėmis, kurių, pripažinkime, mes vis dar kine pamatę aikčiojame lyg aplieti benzinu. Gal ir iš tikrųjų, anot režisieriaus, kad pajustume žudančią aistrą, reikia tapti tos aistros aukomis. „Nepažįstamasis prie ežero“ nevaizduoja reiškinius iš tolo, o tiesiog įsisuka į jo vidurius ir pateikia taip, kad maža nepasirodo.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 82/100
IMDb: 6.9


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą