2015 m. lapkričio 22 d., sekmadienis

Filmas: "Numirėlių aušra" / "Dawn of the Dead"




Sveiki,

Siaubo filmų mėgėjams turėtų pasirodyti tikra puota, kai žiūrite filmą „Numirėlių aušra“ (angl. Dawn of the Daed) (2004), kurį režisavo Zack Snyder, visiems puikiai žinomas reginių ir pramoginio kino kūrėjas: „300“, „Nelauktas smūgis“, „Žmogus iš plieno“ ir t. t. Jo perkurta „Numirėlių aušra“ 1978 metų versijos išties nenuvylė, nors nemačiau senosios versijos, bet žvilgtelėjus į kritikų atsiliepimus, visgi filmas nėra pats blogiausias. Naujoji versija patenkino daugelį šiuolaikinių žiūrovų, o ir scenarijus, sakyčiau, labai vykęs, kad net jo gali pavydėti daugelis pačių naujausių filmų apie zombius.

„Numirėlių aušra“, kaip minėjau, gali pasigirti geru scenarijumi, nes veiksmo čia netrūksta nuo pat pradžių – būrelis išlikusių ir nesukandžiotų žmonių užsidaro prekybos centre ir visomis išgalėmis saugojasi zombių. Jie, praradę artimuosius ir namus, bergždžiai laukia pagalbos iš vyriausybės, tačiau nesulaukia, nes visa planeta pamažu tampa nekontroliuojama ir virtusi zombių pasauliu. Tiesą sakant, filmas man kiek priminė kitą siaubo trilerį – „Rūkas“ (2007), kuriame žmonės slepiasi prekybos centre nuo ateivių. Nepamenu, kada žiūrėjau gerą ir intriguojantį filmą apie zombius, tikriausiai niekada, tad galiu pasakyti, kad šis galbūt pats geriausias, nors jame yra siaubingai nemažai erzinančių dalykų. Visų pirma logiški veikėjų veiksmai priartėję prie tokių šabloniškų veiksmų, kad net nupurto, pvz. kažkokia išprotėjusi ryža boba išlekia su sunkvežimiu į zobių aikštę, gelbėdama nusususį šunėką. Arba tiesiog bebaimiai veikėjai, kurie mylisi, žaidžia šachmatais ir užsiima kitais reikalais, nors zombiai šaliai. Arba gerųjų ir blogųjų apsauginių kompanija – veikėjai šabloniški, vėl atsiduria tarp išlikimo ir save pačius skaldo į lyderius ir paklusniuosius, dar tik betrūko, kaip filme „Rūkas“ skiedalų apie staigų nušvitimą ir tikėjimą...

Nepaisant tų šablonų elgesyje ir pasekmėje, filmas nufilmuotas moderniai ir gražiai – lekiančios kulkos, kraujas, virstančios žarnos, nors vėlgi, neklasikiniai zombiai bėga kaip per gerą krosą, nesvarbu, kad ten be rankų ar kokios kitos kūno dalies – judrūs ir bejausmiai šlykštūnai. 

Džiaugiuosi šiame filme pamatęs savo mėgstamą aktorę Sarah Polley, kuri jau kuris laikas yra pasitraukusi iš aktorės karjeros ir galutinai nutilusi. 

O šiaip daugybės erzinančių dalykų, filmas buvo smagus, ironiškas ir kartu keliantis pasišlykštėjimą – ko dar norėti iš neblogo filmo apie zombius?

Mano įvertinimas: 7.5/10
Kritikų vidurkis: 58/10
IMDb: 7.4


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą