2018 m. rugpjūčio 9 d., ketvirtadienis

Filmas: "Karštos vasaros naktys" / "Hot Summer Nights"


Sveiki,

Tvankiomis ir karštomis vasaros naktimis tikriausiai labai tinka šiemet kino teatruose ką tik pasirodęs filmas „Karštos vasaros naktys“ (angl. Hot Summer Nights) (2018), kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka „Vadink mane savo vardu“ ir „Boružėlė“ aktorius-atradimas Timothee Chalamet, paskutiniu metu užverstas įvairiausiais vaidmenų pasiūlymais.

Itin vasariškame filme iš esmės pasakojama apie jaunuolį, kuris po tėvo mirties išsiunčiamas pas tetą ir ten prasideda jo pati geriausia ir kartu pavojingiausia gyvenime vasarą: jis įsimyli pavojingą merginą, pardavinėja žolę ir kartu jaučiasi laisvut laisvutėlis. Filmas rekonstruoja 1990-ųjų amerikietišką provincijos vasarą. Kartais būna, kada laikmečio rekonstrukcija tampa kine tokia sodri ir prikimšta ženklų, kad atrodo kaip kičas, šįkart viskas pateikta natūraliai, nieko nehiperbolizuojant. Smagaus dešimto dešimtmečio pradžia, muzika, atributika ir pagrindinis herojus, bandantis pritapti prie savo kartos žmonių.

Filmas apskritai atmosferinis, juo reikia mėgautis nesitikint daug iš paties siužeto. Tai kartu asociacijų ir atminties sužadinimo filmas tikriausiai labiau suprantamas patiems amerikiečiams, nes mes, lietuviai, gyvenome tuo laiku visai kitoje planetoje, tad toji realybė labiau atpažįstama tik iš to laikotarpio filmų dvasios. Visgi „Karštos vasaros naktys“ turi savito parako, istorija įdomi, dokumentali pasakojimo maniera su nuotraukomis ir statistika geba absorbuoti žinias apie to meto JAV. Vaidyba irgi atrodo įsimenama, tačiau priekaištų šįkart turėčiau pačiam siužetui. Atrodė pernelyg blankus tas kriminalinis nuotykis, atnešęs neištaisomus padarinius. Slenkant filmui prie pabaigos, jis siužetiškai užsivilkina, įkrenta į pasakojimo duobę, kuriai pritrūksta ir intrigos, ir netikėtumo, tad galima per jį pasidaryti gaivinamųjų gėrimų.

Visgi visumoje filmas išties neprastas. Įsimenamas dėl tų pačių priežasčių – aktorių, atmosferos ir pasakojimo pobūdžio, tačiau norint kažin kokios dramos, kuri sukrėstų ar labai jaudintų – nesitikėkite, nes tai romusis kinas, kuriame svarbu atsipalaiduoti ir pajusti atmosferą nei patirti įsimenamą nuotykį.

Mano įvertinimas: 7.5/10
Kritikų vidurkis: 44/100
IMDb:6.5


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras: