2009 m. spalio 25 d., sekmadienis

Birutė Dambrauskaitė: "Pasidariau 19 abortų"

Nėštumo nutraukimas vienai garsiai dainininkei buvo tapęs įprastu dalyku – ji tai darė net 19 kartų. Kita populiari atlikėja gailisi dusyk netekusi kūdikio. Žinoma dizainerė prisimena dvi dienas verkusi po aborto. Moterys „Lietuvos žinioms“ atvirai pasakoja savo istorijas, dalijasi patirtimi ir aiškina, ką dabar darytų kitaip.

Pramogų pasaulio žvaigždutė Nijolė Pareigytė nuo žurnalistų atsitvėrė tylos siena, kai nuskambėjo istorija, kad ji neva darėsi abortą. Apie tai spaudai pasakojo buvęs draugas verslininkas Eugenijus Ivanenka. Vis dėlto daug moterų yra patyrusios, ką reiškia nutraukti nėštumą. Skausmas gali būti dvigubas – ne tik fizinis, bet ir dvasinis. Gal todėl gerai, kad Lietuvoje siekiama įsteigti „gyvybės langelį“ – vietą, kurioje motinos nesiviešindamos galėtų perduoti nepageidaujamą naujagimį.

Tačiau kol kas tokio nėra. Todėl kūdikio gimdyti ir auginti nenorinčios ar dėl kokių nors priežasčių negalinčios to daryti moterys tiesiog nutraukia nėštumą. Šia jautria tema su mumis kalbasi trys žinomos moterys – skirtingo amžiaus, patirties ir nuostatų. Dainininkės Birutė Dambrauskaitė, Džordana Butkutė ir drabužių dizainerė Zita Gustienė neslepia, kad yra tekę nutraukti nėštumą.

„Esu kokia esu“

Žinoma dainininkė Birutė Dambrauskaitė pribloškia atvirumu. Ji nieko neslepia ir negražina. Net fakto, kad nėštumą teko nutraukti 19 kartų. „Turėjau vieną vyrą, kurį mylėjau, ir nuo jo pastojusi dariausi valymus. Kad ir kokias anuomet kontraceptines priemones išbandžiau, viskas perniek“, – atsidūsta moteris.

Nėštumo nutraukimas dainininkei buvo tapęs įprastu dalyku. „Kasmet verkdama susitvarkydavau butą, tada troleibusu nuvažiuodavau į Antakalnį, ligoninėn, ten man padarydavo valymą, o vakare taksi grįždavau namo“, – apie ritualą, kuris kartojosi daug metų, pasakoja B.Dambrauskaitė. Ji tvirtina, kad kaskart būdavo baisu, procedūros – skausmingos, kartą dainininkė vos nemirė. „Gydytoja sakydavo, jog mane pamačius jai darosi bloga“, – prisimena moteris. Tačiau daugiau rimtesnių sveikatos sutrikimų B.Dambrauskaitė neturėjo. Atlikėja mano, kad būtent dėl to didėjo jos svoris.

Vyras nebuvo draugas

Paprašau B.Dambrauskaitę akimirką mintimis sugrįžti į praeitį. Po trumputės pauzės ji prisipažįsta: „Dainavimas – mano gyvenimas, jis visada man buvo pirmoje vietoje.“ Moteris sako, kad susilaukusi dukters troško toliau koncertuoti. Prasidėjo gastrolės, todėl daugiau vaikų ji nenorėjo.

Ar buvo sunku susitvarkyti su jausmais? Ar nenutvilkydavo širdies? „Kurios moterys nori gimdyti, tos ir gimdo. Man viską nustelbdavo noras dainuoti. Dėl to jokios psichologinės traumos nebuvo“, – patikina B.Dambrauskaitė. Tiesa, ji prisimena, jog kaskart verkdavo: „Tarsi kažko būdavo gaila, tarsi padidėdavo jautrumas...“

Dainininkė sako, kad vyro nuomonės neklausė, nei kai gimdė dukra, nei kai ryždavosi nutraukti nėštumus. „Vyras man nebuvo tikras draugas. Aš jį mylėjau ir vargau 38 metus. Žinoma, norėjau, kad jis kalbėtųsi su manimi, kad kartu spręstume, – neslepia B.Dambrauskaitė. – Nežinau, ar tikrai būčiau šitaip elgusis, jei vyras mane būtų mylėjęs taip, kaip aš jį.“ Moters nuomone, mylintys sutuoktiniai tokius klausimus turėtų spręsti drauge.

B.Dambrauskaitei teko nutraukti daug nėštumų, tačiau ji įsitikinusi, kad tai galima daryti tik labai anksti. „Kai nutraukiamas trijų mėnesių ar vėlesnis nėštumas, manau, tai yra tragedija ir nusikaltimas“, – kategoriškai teigia pašnekovė.

Būtent todėl moteris kuo greičiau skubėdavo pas medikus. „Kai pastodavau, suprasdavau iškart, nes labai blogai imdavau jaustis, vėmimas kankindavo iki sąmonės netekimo. Todėl laukdavau tos procedūros“, – atvirauja B.Dambrauskaitė.

Neslepia apmaudo

Populiari dainininkė Džordana Butkutė taip pat pasakoja skaudžią istoriją. Jos ir latvių atlikėjo Ivo Fomino meilės istorija baigėsi, kai pora pakluso vyro tėvų reikalavimui nutraukti nėštumą. „Dabar būčiau ryžtingesnė. Anuomet nesipriešinau Ivo tėvui, o šiandien dėl to gailiuosi. Jis turi du anūkėlius, o aš vis dar be vaikų. Ir nežinia, ar besusilauksiu“, – neslepia apmaudo Džordana. Jai gražu, kai mama jauna, o vaikai jau suaugę.

„Dabar nežudyčiau. Dėl vaiko galėčiau atsisakyti daugelio dalykų. Nors suprantu, kad motinystė – tai didelė atsakomybė, – tikina populiari dainininkė. – Nė vienai merginai nelinkiu patirti to, ką išgyvenau.“ Ji mano, jog svarbiausia – nepasiduoti aplinkinių spaudimui. „Jei visi matys, kad pati esi tvirtai apsisprendusi, laikui bėgant su tuo susitaikys. Ir padės, ir pamils tą vaikelį, – įsitikinusi Džordana. – Pažįstu šeimą, kurioje vyras nenorėjo kūdikio, bet žmona užsispyrė ir pagimdė. Dabar tai graži šeima, o tėvo ir sūnaus santykiai – puikūs.“

„Kažkas manyje mirė“

Dainininkė mano, kad sprendimas turėti ar neturėti vaikų negali būti tik vieno kurio nors partnerio. „Mylėtis visiems patinka, o kai reikia prisiimti atsakomybę, atsiranda daugybė pasiteisinimų“, – sako Džordana.

Kaip nevykęs pasiteisinimas jai atrodo ir nuostata, esą ankstyvas nėštumo nutraukimas nėra amoralus. „Nežinau, kiek žmogui turi būti metų, kad kalbėtų tokias nesąmones. Gyvybė atsiranda nuo pat jos pradėjimo akimirkos“, – netikėtai išrėžia atlikėja.

Džordana sutinka, kad negerai, kai vaikai gimdo vaikus, tačiau jos patirtis suformavo kitą nuostatą. „Dabar gimdyčiau bet kokiomis aplinkybėmis, nesvarbu, kiek man metų. Net jei būtų rizika, kad neišgyvensiu, vis tiek tam ryžčiausi. Norėčiau po savęs ką nors palikti“, – atvirai prisipažįsta moteris.

Džordana pasakoja, jog ypač skaudu buvo, kai vėliau ji antrą kartą laukėsi, bet kūdikį prarado. Tada aukštakulnius avėjusi dainininkė užkliuvo ir nukrito nuo laiptų. Nelemtas atsitiktinumas lėmė, kad ji tąsyk mama netapo, nors ir norėjo. „Tada kažkas manyje tarsi mirė“, – ištaria atlikėja.

Sunku kalbėti

Kai paskambinau Zitai Gustienei ir pakviečiau pasikalbėti šia tema, išgirdau tvirtą „ne“, nes tai yra jautri, sunki ir labai intymi tema. Ši moteris nelinkusi viešinti asmeninio gyvenimo, jai nepriimtina, kai nelieka ribų tarp privatumo ir viešumo. Tačiau pokalbis įvyko. „Mane supurtė mintis, kad yra žmonių, kuriems gyvybės nutraukimas – normalus dalykas. Nuo to šiurpstu“, – sako ji.

Nesileisdama į smulkmenas ir asmeniškumus Zita prisipažįsta, jog prieš daugelį metų jai yra tekę nutraukti nėštumą. „Niekada to nepamiršiu. Tai buvo tragedija. Dvi paras verkiau nesustodama, ir negaliu net įvardyti kodėl“, – prisimena moteris.

Atsainus požiūris

„Jeigu taip atsitiko, nereikia stengtis užsimiršti, verčiau pasimokyti kaip iš bet kurios klaidos“, – įsitikinusi Z.Gustienė.

Dizainerė mano, kad tai neturėtų būti vienos moters problema. „Moterys išpaikina vyrus, neįtraukdamos į savo rūpesčius. Kai joms gerai, visą šilumą atiduoda, kūnu susilieja su mylimu žmogumi, o kenčia vienos“, – pažymi pašnekovė.

Z.Gustienė bet kokį nėštumo nutraukimą vadina vaikučio žudymu, ir nesvarbu, kokia priežastis pastūmėja taip pasielgti, nesvarbu, kada – kai jis mamos kūne gyvena kelias dienas ar kelis mėnesius. „Taip elgiamasi dėl atsainaus požiūrio į meilę. Jei turėčiau dukrą, būčiau laiminga, kad ji to nepatirtų. Vadinasi, tai nėra gerai“, – samprotauja dizainerė.

Z.Gustienei baisiausia, kai moteris neišmoksta šios gyvenimo pamokos. „Žmonės bukėja nuo alkoholio, nuo narkotikų. Nuolat nutraukdama nėštumą moteris irgi bukėja“, – mano pašnekovė.

Tačiau Zita nesmerkia tam pasiryžusiųjų. „Kas ir kam gali patarti, kaip elgtis. Kartais gyvenimas mus taip įspraudžia į kampą“, – supranta ji.

Draudimas – ne išeitis

Z.Gustienė nemano, jog abortų draudimas išspręstų šią problemą – tiesiog padaugėtų jaunų moterų mirčių. „Valytis reikia nuo galvos, nustoti skelbti neteisingas nuostatas, kad tai yra išeitis, kuri nepalieka pasekmių, o svarbiausia – gerbti gyvybę nuo jos užsimezgimo akimirkos“, – įsitikinusi ji. Dizainerė teigia, jog kenčia ne tik vietos neradusi siela, bet ir moteris. „Tai be galo didelis akmuo, slegiantis jos sąžinę. Galima numesti kilogramų, bet negalima numesti to svorio, kurį pati užsikrauni ir paskui negali jo atsikratyti“, – tvirtina Z.Gustienė.

3 komentarai:

  1. Jei sita moterys suprastu ka padare nebesisypsotu , as jos nesmerkiu, neteisiu, neturiu jokios tam teises, vienintelis teisejas yra Dievas , bet man protu nesuvokiama nuzudyti 19 zmoniu ir tai kaip atsiprasant nueiti i toleta tik truputi reciau, neiprastai, 19 kartu per kazkiek metu. Kas gali uzgincyti kad mazyte gyvybe yra ne zmogus , zinot kas, kas nori nuraminti savo sazine arba kazka pateisinti , nu arba pas toki zmogu smegenu gal per daug ,nes sugebes rasti 100 pateisinimu, bet jo sirdis akmens gabalas . Meile vyrui , kokia meile, ,leisti pastoviai save zeminti ir is tokios meiles pastoviai zudyti , zudyti , zudyti , vyrui siltas valgys , o vargsams kudikiams peilis po kaklu. Suprantu , kad tai ka parasiau skamba baisiai , bet as pasakiau ta pati tik kitu kampu , zvilgsnis is sono, nes nuzudyti ta kuris negali dar pats apsiginti yra baisiausias nusikaltimas. Musu salyje katinus ir sunis labiau gina , nei negimusius kudikius ir kur mes taip nueisim... Roze.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Butkutei tai pasaku nereikia sekti ;)))) ja priverte kazkas-juokas ima klausantis. Alkoholikes svaiciojimai. Buvo merga metuose ir turejo savo galva ant peciu. Ne astuoniolikine trankesi po Jurmalas. Pasekmes aiskios-0vaiku.

    AtsakytiPanaikinti
  3. kodel pasidaryti aborta yra blogai?

    AtsakytiPanaikinti