2013 m. liepos 2 d., antradienis

Filmas: "Kraujo ir medaus šalyje" / "In the Land of Blood and Honey"



Sveiki visi,

Šiandien noriu pakomentuoti debiutinį Angelinos Jolie vaidybinį filmą „Kraujo ir medaus šalyje“ (kt. „Kraujo ir medaus žemėje“, „Kraujo ir medaus žemė (šalis)“) (In the Land of Blood and Honey) (2011). Ką gi, Angelina ne vienintelė, kuri verčiasi iš aktorės į režisierės kailį. Turime puikų Ben‘o Affleck‘o pavyzdį, kuris išplėšė „Oskarą“ kaip geriausias režisierius, ko nepavyko padaryti aktoriaus kailyje. Šis Angelinos debiutas buvo sutiktas ypač prieštaringai. Labiausiai filmu tikriausiai nusivylė ir netgi pasmerkė Balkanų regionas, mat, filmas savotiškai priešina buvusios Jugoslavijos tautas. Angelinai siužetas gimė galvoje, kai ši viešėje Sarajeve, atstovaujant JT organizacijai. Visgi filmas buvo filmuojamas ne Balkanuose, bet Vengrijoje, Budapešte. 

Kritikai filmą sutiko kai kurie itin palankiai, negailėjo liaupsių, sakydami, kad Jolie tikrai moka pasakoti istorijas, bet atsirado ir tokių, kurie supeikė debiutinę medžiagą. Skaudžiausiai reagavo Balkanai, nežinau, gal ir mums nelabai patiktų, jei kas statytų apie Lietuvos okupaciją filmą ir laisvai interpretuotų istorinius faktus. Nepaisant visko, manau, kad filmas ypatingai vykęs ir Angelina turi puikią akį, puikiai suręstas siužetas, puikūs aktoriai, nemaišė ir tas specifinis, tyčia „išlaužtas“ anglų serbiškas akcentas. Filmas nevengia daug „vyriškai“ brutalių scenų, o įtampa tiek emocinė, tiek istorinio konteksto atžvilgiu tvyro nuo pat filmo pradžios. Pulkelis moterų paimtos į karininkų nelaisvę maisto ruošai ir prievartavimams – tikrai nelengva užduotis, tačiau medžiaga prikausto dėmesį, ypatinga smagu tai, kad nenusaldino romantiniais bučiniais, bet nustebino susipriešinusios meilės vaizdavimais, kurie itin reti filme. Kraujas ir medus, jau pats filmo pavadinimas sako, jog viskas bus paremta oksimoronais, priešpriešomis ir kontrastais.

Ypatingai patiko, nenusivyliau ir keliu kepurę prieš šį Angelinos darbą. Nepriklausomo ir europietiško kino jausena, o jau koks nuostabus filmo garso takelis, kad muziką parsisiunčiau ir klausausi visą dieną! Žinoma, nesitikėjau tokio darbo ir jau laukiu tolesniu Angelinos darbų. Kalbos sklinda, kad aktorė + režisierė ketina statyti biografinę dramą apie savo motiną, kuri mirė nuo krūties vėžio. Angelina ketina vaidinti savo motiną ir kartu režisuoti. Laukiu nesulaukiu.

Mano įvertinimas: 9.5/10
Kritikų vidurkis: 56/100
IMDb: 4.3


Vienas iš garso takelių:


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą