2014 m. liepos 19 d., šeštadienis

Filmas: "Gražuolė ir pabaisa" / "La belle et la bête"





Sveiki,

Šįkart noriu pristatyti prancūzų kino juosta „Gražuolė ir pabaisa“ (pranc. La Belle et La Bete) (2014), kurią galėjote išvysti ir Lietuvos kino teatruose. Retai susiduriu su komerciniu prancūzų kinu ir tikriausiai būtų visai kita kalba, ar apkritai egzistuoja prancūziškas komercinis kinas. Ekranizuoti pasakas populiaru ir net nežinau, kelinta šios legendinės pasakos ekranizacija kino istorijoje, tačiau reikia manyti, kad ne paskutinė.

Kritikai tiesiogine šio žodžio prasme šią juostą sumaišė su žemėmis ir paspyrė myriop. Aišku, europietiška technika negali prilygti Holivudui, kuris į vizualumą investuoja milijonus JAV dolerių, jau vien „Piktadarės istorija“ atsiėjo per 200 milijonų JAV dolerių – tai milžiniški pinigai! Šios kino juostos galimybės apsiribojo 35 milijonais eurų ir tikriausiai yra vienas brangiausių šių metų Europos filmų.

Grįžtant prie pačios juostos, galiu pasakyti, kad filmas gana vidutiniškas. Pirmoji filmo pusė, kaip jau daugelis gal ir pastebėjo, gal kiek nuobodoka, nors ir stengtasi išvystyti pasakojimą, bet viskas panašėjo į vilkinimą. Visgi filmas remiasi ne į siužeto pagrindą, bet į vizualumo ir estetikos galimybės. Didžioji dalis filmo nufilmuota tiesiog vasaros pievoje, paverčiant ją ir žiema, ir milžinų alėja ir žudynių lauku. Antroji juostos pusė išties įspūdingesnė. Ar atskleista pasakos kertiniai niuansai, kad meilei nesvarbu grožis, bet svarbi siela? Iš esmės taip, gal trūko personažų vidinių virsmų fiksacijos, nes atrodė čia nekenčia, o čia jau myli, kad neliko to lūžio, norėtųsi jo ryškesnio.

Nepasakyčiau, kad „Gražuolė ir pabaisa“, kad ir prancūziška, mane itin sužavėjo ir sujaudino, tačiau nebuvo nuobodu žiūrėti, na, nebent pirmąsias 15-20 minučių, kol galiausiai išsirutuliojo šiokia tokia pasiaukojimo drama. Nuostabūs prancūzų aktoriai – Vincent Cassel, kuris man jau kadaise patinka kaip aktorius. Žinoma, ši juosta buvo labai malonus susipažinimas su viena garsiausių šiuo metu tikriausiai Prancūzijoje esama jaunosios kartos aktore Lea Seydoux. Nepaprasto grožio mergina ir aktore, kurios juostos „Adelės gyvenimas“ niekaip neprisiverčiu pasižiūrėti. Mane kur kas labiau nustebino erotizuota fotosesija žurnalui, ten Lea dar gražesnė ir įdomesnė! 

O šiaip filmą žiūrėti galima, tačiau kažko įspūdingo be grafinių efektų nesitikėkite.

Mano įvertinimas: 6.5/10
Kritikų vidurkis: 29/100
IMDb: 6.4 


Jūsų Maištinga Siela

P. S. Pridedu kelis aktorių kadrus iš fotosesijos žurnalui. 





1 komentaras:

  1. o man kita "Gražuolės ir Pabaisos" versija labai patiko - rodė pavasarį kažkuri tv, kelių serijų - ten vien dėl italo Alessandro Preziosi pagrindiniame vaidmenyje verta žiūrėti...

    AtsakytiPanaikinti