2015 m. kovo 28 d., šeštadienis

Filmas: "Nakties klajūnas" / "Nightcrawler"




Sveiki, kino žiūrovai, 

Tikriausiai daugelis kino gurmanų jau matė arba viena ausimi girdėjo apie filmą „Nakties klajūnas“ (angl. Nightcrawler) (2014). Debiutinis režisieriaus Dan Gilroy darbas tapo maloni staigmena, labai ambicinga ir stipru. Prisipažinsiu, kad nesu iš tų, kurie mėgsta tokius tamsius filmus, kur vyrauja kapitalizmo sugadinto ambicingo žmogaus vaizdavimas, kuris siekia karjeros visais įmanomais būdais, paminant bet kokį žmogiškumą ir atkartojantis mūsų civilizacijos ydas. Ne, ne dėl to, kad jis būtų nepatogus filmas – patogios temos apskritai neįdomios kine, bet dėl to kine tamsaus vyriško prado – herojus sėdi tamsoje mašinoje ir suka ratus aplink miestą, pernelyg primena man tuos filmus „Taksi vairuotojas“, „Vairuok!“ ir pan. Aišku, tie filmai geri, tačiau manęs jie nepalietė taip, kaip tikėjausi.

„Nakties klajūnas“ be jokios abejonės geras filmas, įkūnijantis plėšrią žurnalistinę kryptį. Filmas žiaurus savo nužmogėjimo faktu, bet kartu gana įtaigus ir atskleidžiantis, kaip kai kuriose konkuruojančiose karjeros struktūrose žmogus žmogui tampa žaliava, kartais net sąmoningai. Geras siužetas, operatoriaus darbas ir, žinoma, aktoriaus Jake Gyllenhaal vaidyba – pastarojo grimas, žemyn nusvirę antakiai ir smarkiai sulysęs kūnas stebino dvasinėmis aktoriaus pastangomis atsiduoti šiam vaidmeniui. 

Galima ginčytis, kiek šis filmas yra nuostabus, praturtinantis sielą – jis man asmeniškai toli gražu toks nėra. Tai iš tų juostų, kurios provokuoja ir nepretenduoja tema pataikauti žiūrovui, juolab kad demaskuoja, desakralizuoja ir savotiškai kritikuoja plėšriąją žurnalistinę rinką. Žiūrėjau ir galvojau, argi tikrai žmogui šiandien per TV įdomu tik tas bėgantis kraujas, mirtis, žūtys, susišaudymai. Aišku, tokie kadrai sukrečia, bet už to vyksta kanalų konkurencija, uždirbama. Mirtis tampa konkurencijos rinkos dalis, tikriausiai tai labiausiai ir šokiruoja šiame filme.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 76/100
IMDb: 7.9


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. labai netiketas ir idomus jake gyllenhaal vaidmuo :) labai patiko. netiketa !!

    AtsakytiPanaikinti