2015 m. balandžio 14 d., antradienis

Asmeninis reakcijos testas: Agness Landau ant "Stiliaus" viršelio




Sveiki,

Išties šokiruojantis žurnalo „Stiliaus“ viršelis. Prieš 20 metų vargu, ar apie tokį dalyką galėjome pagalvoti mūsų Marijos žemelėje. Tiesą sakant, trikdo. Ir mane. Nesuprantu, ar tai, kad Raulis, tapęs Agness Landau, išgyvenęs transformaciją tiek sielos, tiek fizinį būvio kartu su visos žiniasklaidos skaitovais ir žvilgsniu tolimą žiūros tašką priartinęs prie to, į ką skaudžiai reaguoja mūsų visuomenė – į seksualinius klausimus. Juk žinote, pas tą lietuvį, viskas gi lentynėlėje turi būti sudėliota, viskas turi būti normalu ir taip, kaip kiekvienoje vištidėje... Aišku, tas natūralumo-normalumo per dominuojančias moralinės mados ir vertybių tendencijas trikdo ne mažiau nei šis žurnalo viršelis.

Na, gerai, prisipažinsiu, trikdo ne tiek šis azerbaidžianietis, kuris tapo moterimi, bet antraštė – „noriu šeimos ir vaikų“. Kitų akimis: tarsi negana to, kad ryžtasi save viešai „afišuoti“, dar ir koja primynė gerklę, kvapą gaudančiam homofobui– vaikų ir šeimos! Nesiruošiu nei smerkti, nei teisti. Tikriausiai Landau tapo pagaliau laiminga, o daugelis Lietuvoje paspringo purvu. Kaip šitaip galima? Ir atvirkščiai, jei operacija būtų nepavykusi, tikriausiai daugelis plotų katučiu. Koks sąlyginis žodis „laimė“. Bet ne apie tai...

Apie tai, kad žmogus pasakė, nesvarbu, po kokių kūno ir dvasios transformacijų, kad nori to paties, ko ir mes visi – artumos ir tęstinumo, nepaisant savo kūno reprodukcijos galimybių. Nori. Ir tapatinasi su kolektyvine visuomenės sąmone, su pamatinėmis vertybėmis. Ir pasakė tai pačiu mums dabar jau natūraliausiu būdu – ant žurnalo viršelio, rėkiančiai, ryškiai ir aiškiai – teiskit, bet nuteisti vis tiek negalit. Gal tai labiausiai ir sutrikdė. Žmogus, kuris kitų akimis mažų mažiausiai yra tik „padaras“, per savo tikslus ir troškimus tampa kažkuo, kas esame mes visi.

Ir visgi, žinant, šitą momentą, susikirtimą, kai suglumsti, susimąstai, vertybės, moralės, stereotipai byra vėl klijuojasi ir staiga pasimeti... Apibendrinimas lyg ir įvykęs, o jausena tokia, lyg vis tiek žmogus, šiuo atveju Agness Landau, būtų padaręs kažką negero, kažką įžeidęs, sumenkinęs, galų galiausiai pavogęs kažkokias moralines nuostatas. Ir visiškai manęs to netrikdytų, jei ir nuoga būtų pavaizduota Oksana Pikul su užrašu: noriu 10 vaikų! Tai tokie priėmimo ir sutrikimo momentai mane tikriausiai labiausiai ir testuoja, ir demaskuoja, atskleidžiant ne tiek tolerancijos ribas, bet tiek, kiek tu esi pats, žmogau, tapatus visuomenės stereotipais, o kiek nuo jų atitrūkęs. 

Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai:

  1. velnias,taip ilgai tave sekiau ir laikiau isskirtiniu, ne menkysta homofobu,kaip visi kiti cia Lietuvoj...o tu,pasirodo,lygiai toks pats.... :/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Siūlau dar kartą perskaityti straipsnį, nes nemanau, kad supratote mano poziciją. :)

      Panaikinti