2015 m. rugsėjo 14 d., pirmadienis

Serialas: "Juodoji našlaitė" / "Orphan Black" (1 sezonas) apžvalga




Sveiki, skaitytojai, 

Na, serialas „Juodoji našlaitė“ (angl. Orphan Black) buvo tarsi griaustinis iš giedro dangaus. Net neplanavau jo žiūrėti ir po pirmojo pamatyto „Hanibalo“ sezono tiesiog staigiai rinkausi tarp šio serialo ir „Oranžinė – tai nauja juoda“. Kol kas nesigailiu pasirinkęs, nes „Juodoji našlaitė“ man patiko netgi labiau už visų išgirtą „Hanibalą“. Pirmasis sezonas išties „užkabina“ ir nerealiai įtraukia, kad belieka viską pamiršti ir tik žiūrėti, žiūrėti ir dar kartą žiūrėti.

Pirmąjį sezoną, kurį pristato televizijos milžinė BBC, sudaro viso labo tik 10 serijų, bet jos visos įtraukiančios ir puikios. Jau nuo pat pirmosios serijos yra visko, ko reikia geram ir puikiam serialui, bet tikriausiai labiausiai po pirmosios serijos patraukė kanadiečių aktorė Tatiana Maslany, kuri tiesiog pritrenkianti ir kaip moteris, ir kaip aktorė. Na, žinoma, pats scenarijus toli gražu nėra irgi prastas – klonai įdomi mokslinės fantastikos dalis, kuri gana realistiškai pavaizduota, nors netrūksta ir mistinių elementų. Serialas buvo nufilmuotas Kanadoje, Toronte, nors jį finansavo Amerikos BBC, tačiau tai sunkiai pastebima, nes atrodo lyg gryna amerikietiška produkcija. 

Vis dar negaliu atsistebėti pakilusių serialų kokybe. Dešimt serijų nėra daug, todėl rekomenduočiau serialą pažiūrėti ir užkietėjusiems kino gurmanams, kurie iš tolo vengia serialo formato, nes galvoja, kad serialas yra posovietinis reliktas, neretai susijęs su Lotynų Amerikos muilų operomis. Toli gražu kokybiški, neištęsti amerikietiški serialai su puikiais scenarijais šio „lygio“ seniai atsikratė. „Juodoji našlaitė“ turi pasiūlyti puikų scenarijų, aktorius ir intrigą.

Pirmąjį sezoną sužiūrėjau taip greitai, kad tiesiog net nepastebėjau, kaip ištirpo laikas. Čia, kaip ir „Hanibale“, esama detektyvinės istorijos, tačiau ji „surišta“ su viena istorija ir nėra „išsiliejusių“ pašalinių istorijų. Aktorė Tatiana Maslany sukūrė daugybę skirtingų vaidmenų, klonų variantų su skirtingomis biografijomis ir charakteriais. Nemažai tikriausiai teko paplušėti ir operatoriams, filmuojant atskiras scenas ir juos lipdant į vientisą kadrą, nes esama tokių scenų, kur aktorė pasirodo skirtinguose vaidmenyse viename kadre netgi trejais personažais. Nors iš kitos pusės tai lyg ir nestebina, nes šiuolaikinės technologijos leidžia sumontuoti, ką tik norite, bet stebina tai, kad visa tai nėra banalu. Kažkaip serialo kūrėjams pavyko išlaikyti įtampą ir išvengti pigumo, daugelio pramoginio pobūdžio šablonų. Gal dėl to, kad tai iš dalies nulėmė pats serialo žanras – rimta drama su trilerio elementais bei fantastikos prieskoniais. Na, tikrai, serialuose jau nebe naujiena seniai, kai aktorius atlieka daugybę skirtingų personažų, tačiau T. Maslany įdėtas darbas išties neįkainojamas, taip ir nesulaukęs daugybės kritikų įvertinimų ir pritarimų apdovanojimuose. Kai kas net piktinosi, kodėl aktorė ilgai nebuvo nominuota Emmy ir kitiems apdovanojimais, tačiau šiemet, po trečiojo sezono, aktorei pagaliau pavyko pasiekti Emmy nominaciją ir galgi jį net pelnys rugsėjo 20 d. pirmąją statulėlę... 


Polo personažas - tikras saldainiukas merginų akims. 


Feliksas. Kaipgi serialas be gėjų?


Pagrindiniai klonai, kuriuos įkūnijo Tatiana Maslany.


Helena. 


Klonės sprendžia problemas.


Sara - pagrindinis serialo personažas.
Grįžtant prie paties serialo, būta ir tam tikrų jau strategiškai apgalvotų sprendimų, šiokių tokių pataikavimų, sakyčiau, žiūrovams. Pavyzdžiui, Saros brolis Feliksas (aktor. Jordan Gavaris) yra gėjus. Na, koks dabar serialas neapsieina be antraplanio gėjaus personažo? Dėl margumo ir įvairovės, aišku, personažas įdomus, „plastiškas“, bet visgi norisi pasakyti, kaip „neoriginalu“, kaip ir pvz., viena iš klonių yra lesbietė. Akivaizdu, kad kūrėjai naudoja daugiakultūrinę ir seksualinę tolerancijos kortą. Žinoma, pagirtina, bet kartu jau tai tampa serialų štampu. Žinoma, pastebimi ir kai kurių klonų grimų dirbtiniai elementai, pvz., aktorė tinkamai atlieka vaidmenį, „pagavusi“ tam tikrus personažų psichofizinius elementus, tačiau plika akimi žiūrovas mato, kad personažas su peruku ir tik Saros personažas atrodo natūraliausias, nors vėlgi pirmosiomis serijomis ją visgi norėta pateikti kaip blogą mergaitę rokerę, kaip Polas seriale įvardijo, „roko kekšę“.

Bene mįslingiausias serialo personažas tampa Helena, labai susijusi su Saros kilme. Jos psichologija sunkiai perkandama ir tikriausiai jai bus dar vietos skirta kituose sezonuose ir bus daugiau papasakota apie jos „angelo sparnus“ ant nugaros bei apskritai apie jos mąstymo ir pasaulio suvokimo modelį. Elison apskritai personažo tipažas atrodo kaip „Nusivylusios namų šeimininkės“, o kiti personažai irgi atrodo labai skirtingai, tiek socialine prasme, tiek grimu, tiek biografijomis. Akivaizdu, kad kūrėjams rūpėjo atskleisti tiek aktorės gebėjimą persikūnyti į skirtingus personažus, kad serialas būtų įdomesnis ir per skirtingumą „pritemti“ siužetą. Bet velniai nematė, nors tai akivaizdu, bet serialo kokybė nuo to nenukenčia. Kiek užmečiau trumpai akį į kitus sezonus, T. Maslany bus patikėta sukurti dar ir kitų klonų, todėl, regis, laukia dar tikrai labai įdomių ir netikėtų siužetinių vingių.

Seriale pasirodo ir kiti jau gerai žinomi aktoriai. Vienas iš jų Dylan Bruce, kuris sukuria Polo vaidmenį, buvęs klonės Betės vyras dabar myli ir gina Sarą. Aktorius tikriausiai geriau visiems žinomas iš mano nematyto dviejų sezonų sulaukusio serialo „Strėlė“. Smagu buvo sutikti ir kanadietę aktorę Evelyne Brochu (personaž. Delfina), kurią puikiai prisimenu iš Xavier Dolano filmo „Tomas atvyko į kaimą“. „Dauntono abatijos“ aktorė Maria Doyle Kennedy irgi atrodo gana šarmingai, nors ir vaidina antraeilį personažą – Soros įmotę. Šiaip aktoriais esu patenkintas, kaip ir pačiu montažu, serialo idėjomis. Ir... tiesiog nežinau nė ką pasakyti, norisi tiesiog tuoj pat pradėti žiūrėti antrąjį sezoną, kol neatlėgo noras. Rekomenduoju ir Jums!

IMDb: 8.4

Recenzija „Buvau kine“ ČIA.

Tatina Maslany pelno 2013 kritikų pasirinkimo apdovanojimą kaip geriausia draminio serialo aktorė.


Pirmojo sezono anonsas:


Aktorė Tatiana Maslany TV laidoje kalba apie savo vaidmenis seriale „Juodoji našlaitė“:


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras: