2019 m. rugpjūčio 13 d., antradienis

Aktualijos: Fake News arba kaip esame klaidinami netikros informacijos ir manipuliuojami valdžios


Sveiki,

Gerai, pradėkime nuo to, kad vis mažiau darau įrašų, kurie būtų asmeniniai, nes paskutiniu metu neturiu ką naujo pasakyti apie pasaulį ir Lietuvą, apie kažin kokius įsitikinimus, nes atrodo, kad viskas jau nebe taip mane jaudina ir nebe taip svarbu būti tuose įvykiuose, juos apmąstyti ar kitaip „apdoroti“.

Paskutinis toks dalykas buvo Paryžiaus katedros degimas balandžio vidury, kada nepraleidau pro akis ir liepsnomis „pasidalijau“ su jumis. Iš tikrųjų buvo to pastato gaila, nes gailestį sukėlė žiniasklaidos forumas, kuris lindo per visus galus. Dabar net neabejoju, kad katedra buvo padegta tyčia, kad tai dalis Makrono (arba tai, kas randasi už jo) politinės kampanijos. Labai įdomiai apie tai užsimena Milda Bartašiūnaitė savo jutube kanale. Nesiruošiu vėl pasakoti, kad viską, ką rodo mūsų žiniasklaida, išskyrus gal (tik iš dalies pokalbių ir pyragų receptų laidas) yra sukonstruota ožio žinia ne į tuos vartus, žinia, kuri dažniausiai neatitinka realybės, o jos sukonkretinimas arba išviešinimo aktualumas yra užsakomasis dalykas, dažniausiai daromas kaip politinė reklama arba noru sukrėsti visuomenę ir atitraukti jos dėmesį nuo svarbesnių įvykių. Tą puikiai daro BBC ir CNN kanalai. (Tai jokiu būdu nereiškia, kad esu už Rusiją, jeigu nepriimu vakarietiškų žinių).

Geras pavyzdys to, kas vyko šiomis dienomis – didžiulis masinis, kone katastrofinio lygio gaisras Rusijos šiaurėje, kai tiesiog tūkstančiai ugniagesių nepajėgia sustabdyti gaisro, bet ar kas apie tai per žiniasklaidą skalambijo kaip antai, kai liepsnojo katedra? Bet kaip čia yra, kad katedra yra kur kas svarbiau už tūkstančius kvadratinių kilometrų miško su žvėrimis ir unikalia gamta? Vėlgi tai tas pats žiniasklaidos informacijos formuojamasis maras. Nes gamtos kataklizmai nedaro politinės reklamos, o Makronas, pažadėjęs atstatyti katedrą, liaudžiai iškart tampa Jėzumi, kuris eina per vandenį nė nemirksėdamas...

Mes nežinome nė pusės to, kas vyksta pasaulyje iš tikrųjų. Neseniai mačiau dokumentinį filmo ištrauką apie Rugsėjo 11 dieną, kurį greitai užblokavo, tačiau kiti jau platina kopijas, galit pasijutubinti, gal rasite. Mums buvo pateikti BBC kanalo įrašai, kad lėktuvai rėžėsi į bokštus, tačiau niekas iš buvusių netoli įvykių nematė jokių lėktuvų (šių liudijimų niekas oficialiai neskelbė per TV), visi tvirtino, jog viduje sprogo paslėptos bombos, o mums pateikė teroristinio akto vaizdinį su nupieštu lėktuvu. Įdomu, kad ši informacija buvo „sučiupta“ lyginant britų ir amerikiečių milžinių kanalų kampanijų vaizdo įrašus iš įvykių vietos, kurie pagal laiko atkarpą neatitinka vaizdinių – viename dar stovi bokštai ir matosi sprogimas, kitame įraše sprogimas su lėktuvu iš beveik to paties rakurso. Štai jums sumontuotas teroro aktas ir karo Irake padarinys, inicijuotas pačios JAV valdžios arba tai, kas slepiasi už jos fasado. Nenustebčiau, kad vieną dieną kas nors iškapstys archyvuose slaptus protokolus, bus apie tą didvyrį sukurtas vaidybinis filmas, o pagrindinis aktorius gaus „Oskarą“ – kaip amerikietiška!

Žodžiu, makaluotis tose žiniasklaidose tai tas pats, kad murkdytis 24 valandų ar TV pagalbos liūne, nes tai netikros naujienos, netikrai išdidintos, netikrai formuojančios mūsų vertybes, manipuliuojančios ir neturinčios nei galo, nei pabaigos...

Juokiausi, kai man „išmetė“ Žemaitės skulptūrą su gėjų ir lesbiečių vėliava. Nieko nebuvau brūkštelėjęs apie seksualinių mažumų eitynes Vilniuje. Bet ir nereikia. Tik pagalvojau, kad tokiai pilkai statulai „pasipuošti“ šia skepetaite labai tinka, o ir Julijai (Žemaitei), manau, būtų patikę.

Dabar akimirkai įsivaizduokime, kaip reikia sukelti Lietuvoje širšalą? Ne Cvirkos skulptūrą nuvežti į pamiškę (kaip nutiko su Žaliojo tilto skulptūromis), bet truputį, tarkim, retušuoti šią vaivorykštę į svastikos vėliavą – ir štai jums skandalas, kuris bus aptariamas visą savaitę – fake news, bet užtai yra apie ką blevyzgoti ir kiršintis. Kartais atrodo juokinga, kaip dėl etikečių, vėliavų ir užrašų draskomės, lyg tai būtų gyvi žvėrys, žmonės, gyvoji gamta, (galiausiai deganti Rusijos šiaurė), draskomės dėl suformuotos tiesos, kurią išmokome iš vadovėlių, iš TV žinių, kurios, Dieve brangus, tėra tik fasadas, prakeiktas fasadas, kuris toks skanus ir patogus kiršinti mases, ar tai būtų Lukiškių aikštės skulptūra ar vamzdis prie Neries.

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą