2020 m. kovo 30 d., pirmadienis

Filmas: "Dinozauro kiaušinis" / "Öndög"


Sveiki,

Dar vienas šių metų Kino pavasario filmas iš labai toli – Mongolijos. Meistrų programoje įtrauktas Mongolijos režisierius Quan‘an Wang jau ne kartą įvairiuose festivaliuose išsiskyrė savitu kinu, o man tai pirmoji pažintis su šiuo režisieriumi. Filmas „Dinozauro kiaušinis“ (mongl. Öndög) (2019), kurį galutinai nusprendžiau pažiūrėti paklausęs Gedimino Kuktos rekomendacinį vaizdo įrašą. Be to, šį filmą rekomendavo dažnas Kino pavasario komandos narys.

Filmas pasakoja apie Mongolijos stepių platybėse rastą moters lavoną, tačiau filmas ne kriminalinio pobūdžio. Istorija apie vienišą moterį, išgyvenančią atšiauriose stepių lygumose ganydama avis, ji padeda jaunam 18 metų policininkui per naktį saugoti moters lavoną nuo vilkų... Iš esmės filme veiksmo labai mažai, tačiau įvykis, bent jau filmo herojams, yra milžiniškas. Kažkas patiria pirmą seksualinę sueitį, kai kas bando išpildyti svajonę susilaukti vaikelio. Išėmus šią siužetinę liniją ir „įmontavus“ į vakarietiškos kino tradicijos filmą, pamatytume, kad ne tiek ir svarbus filmo turinys, nes jis gana plokščias, tačiau svarbiausia „Dinozauro kiaušinio“ filme yra būdai ir priemonės, kaip šioji istorija papasakota.

O papasakota ji išties poetiškai ir gražiai. Vaizdų platybės, garsų aidai, spragsinti ugnis, šnopuojantis kupranugaris, mekenančios avys, vėjas tarp sudžiūvusios žolės... Visa archetipinė gaivališkos gamtos aura pulsuoja šiame filme. Galiu tik įsivaizduoti, kokį efektą filmas būtų sukėlęs, jeigu jį būčiau žiūrėjęs kino teatre. Didžiuliai vaizdai hipnotizuoja, o stepių lygumose dangus atrodo taip žemai, kad spaudžia veikėjus kaip mažus vabaliukus prie žemės. Tai gamtos spalvų filmas, harmonija tarp žmogaus ir gamtos, tarp ugnies ir vėjo, kur nuo seno sekamos mongolų legendos apie dinozaurus, iš kurių save šioji etninė grupė kildina. Viena pagrindinių filmų temų yra gyvybės pratęsimas, moters ir vyro sąjunga bendram tikslui, kad gyvybė šiose žemėse nesustotų cirkuliuoti, nesuakmenėtų kaip dinozauro kiaušiniai. Įdomu, kad netgi tokiuose tyrlaukiuose moteris lengvai prisiskambina telefonu kitiems, tačiau tas technologijų pasaulis toks tolimas ir yra naudojamas tik esminiams poreikiams, ne pramogai.

Istorijos ir vyksmo filme ne kažin kiek, tačiau viskas „investuota“ būtent į atmosferą ir jausmą, kad esi kartu stepių vėjas, stebėtojas to stebuklingo dalyko – paties gyvenimo. Labai gražus, vietomis toks tylus, kone meditacinio pobūdžio, tačiau problemos, kad ir kokios jos atrodytų „įvilktos į egzotiškos kultūros rūbą“, jos vis tiek išlieka aktualios visame pasaulyje.

Mano įvertinimas: 8/10
IMDb:6.8

Nuoroda į Kino pavasarį ČIA.

Anonsas


Gediminas Kukta apie filmą.


Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai:

  1. Jei kilote nesusipratimų jūsų santykiuose arba jūsų vyras ar žmona paliko namus be svarbių priežasčių arba tiesiog sakėte, kad jie nebesidomi santykiais, bet norite, kad jie grįžtų į jūsų gyvenimą, galite nedelsdami susisiekti su rašybos žinovu, vadinamu Dr. Ajayi sprendimas, nes jis padėjo man susigrąžinti savo vyrą po 9 mėnesių atskyrimo nuo jo, protėvių perduodama galia jam. bet kokį rašybos būdą, apie kurį jūs galite pagalvoti, galite pasiekti rašytojo dr. Ajayi svetainėje „whatsApp“: +2347084887094 arba el. paštu: drajayi1990@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  2. TOBULINIS MEILĖS SPALVAS RATUOKLIS, KURITE KONTAKTAI UŽ JŪSŲ UŽTIKRINTĄ VEIKLĄ IR SUSISIEKITE, KAD SPRENDŽIAMA

    Negaliu pamiršti, kaip gydytojo PADMAN svetainė: https://padmanspell.com padėjo man atkurti santuoką po to, kai 4 mėnesius išsiskyriau su savo žmona iš ginčo. Ji paliko ir niekada negrįžo pas mane. Aš padariau tiek daug, kad susigrąžinti ją, bet niekas nepasisekė, kol pamačiau komentarą internete, kai kas nors liudijo, kaip daktaras PADMANAS padėjo jam susigrąžinti savo žmoną. Būtent taip aš susisiekiau su juo per savo „WhatsApp“ ir parašęs mano problemą jis patikino mane, kad jis padės man sugrįžti su žmona per 24 valandas po meilės burtų išsakymo, o kai jis pasakė žodį, mano žmona grįžo namo ir maldavo, kad jai labai gaila, kad mane paliko, šiandien grįžau su savo žmona ir mes abu laimingi ir vėl gyvena kartu. Aš žinau, kad ten yra daugybė žmonių, norinčių susigrąžinti meilę, susisiekite su dr. Didžiąja, nes jis yra puikus atsakymas į jūsų problemą. Susisiekite su juo: paskambinkite / „WhatsApp jam“: +19492293867 https://twitter.com/padman_dr. Svetainė: https://padmanspell.com/index-3.html El. Paštas: padmanlovespell@yahoo.com

    AtsakytiPanaikinti