2020 m. lapkričio 5 d., ketvirtadienis

Startuoja Scanorama 2020 namuose! Nepraleiskite kino puotos!

 

Sveiki, kinomaniakai!

 

Vakar oficialiai pradėjau ilgą lapkričio mėnesį su geriausiomis ir naujausiomis kino juostomis. Nors jau buvau susidėliojęs, ką ir kaip žiūrėsiu kino salėse, bet nutiko taip, kaip ir šiemet su „Kino pavasariu“ – teko savo seansus ir bilietus atšaukti ir persikelti į virtualią erdvę. Galbūt iš kitos pusės pamatysiu daugiau, galėsiu rinktis ir dėliotis sau repertuarą nepalyginamai lanksčiau, tačiau neatimsi vieno trūkumo – didžiulės kino salės, garso ir vaizdo. Galų gale pačios kelionės per miestą į kino salę, rengimąsi išeiti į bendrą viešą erdvę, kurioje renkasi daugiau ar mažiau panašių interesų žmonės kaip aš.

 

Kaip ir visada, savo matytais filmais stengsiuosi pasidalyti su jumis. Galbūt kai kas „užsikabins“ už mano rekomendacijų ir dar suspės pažiūrėti filmą. Mano orientyras labai aiškus – didžioji dalis yra kino perliukai.

 

Pridedu Scanoramos teksto fragmentą iš Scanoramos puslapio apie šių metų filmų svarbiausius orientyrus. Jis gana neblogai padėjo iš naujo susidėlioti sau individualią programą.

Kino salėse žiūrovai pamatys šių metų festivalio filmus-nokautus. Kanuose virtualiai pristatytą vokiečių režisieriaus Oskaro Roehlerio „Enfant Terrible“ – vokiečių kino provokatoriui Raineriui Werneriui Fassbinderiui skirtą biografinį filmą. Taip pat Kanuose kritikus pavergusį švedo Magnuso von Horno Lenkijoje sukurtą ir šių metų „Scanoramą“ atidariusį filmą „Prakaituok!“ – energingą socialinių tinklų kuriamą bendrystės iliuziją, demaskuojančią gražuolės kūno rengybos trenerės Silvijos istoriją.

Kino salėse bus parodytas ir ryškus naujas balsas – filmas „Pradžia“ (rež. Dea Kulumbegashvili), San Sebastiane susišlavęs apdovanojimus bene visose svarbiausiose festivalio kategorijose. Dėmesį turėtų patraukti ir serbų režisieriaus Srdano Golubovičiaus fimas „Tėvas“, kurio herojus ryžtasi 300 kilometrų kelionei pėsčiomis į Belgradą, kad susigrąžintų prarastus vaikus, bei motiniškos meilės kupinas švedų filmas „Neišskiriami“.

Pradžia

Žiūrovai spės išvysti ir sunkiai perprantamo, ir aktyviai visame pasaulyje kritikuojamo „DAU“ projekto dalį filmą „DAU. Nataša“, kuris leis patiems nuspręsti, ar šį Iljos Chržanovsio megalomanijos vaisių dera vadinti menu, ar žmonių teisių pažeidimu. Išskirtinio žiūrovų dėmesio šiemet turėtų sulaukti pavojingą visuomenės susvetimėjimą diagnozuojančios brolių D'Innocenzų „Blogos pasakos“, Berlyno kino festivalyje apdovanotos už geriausią scenarijų.

DAU. Nataša

Visų miestų žiūrovai savo namuose kino platformoje kinas.scanorama.lt jau nuo šiandien gali išvysti „Specialiųjų seansų“ programos filmus, kurie pasiūlys reprezentatyvų žvilgsnį į autorinio kino naujienas iš Indijos. Čia karaliauja vienas intensyviausių ir unikaliausių per pastaruosius metus Indijoje sukurtų filmų – „Jallikattu“. XIV a. indų poeto mistiko įkvėpta juosta  „Piemenė ir septynios giesmės“ – poetiška ir mitologine magija persmekta istorija, kuri, perkelta į šiuolaikines Indijos realijas, nuskamba kaip tikras feminizmo manifestas.

Jallikattu

Mėgstantys provokatyvius ir estetiškus eksperimentus turėtų nepraleisti programos „Galvok ką nori“ filmų, kurie jau šiandien prieinami virtualioje erdvėje. Vienas jų – „Varlės be liežuvio“, iš koto verčianti ydingo šeimyninio smurto rato studija.

Varlės be liežuvio

Dėmesio vertas „Karpis“ – drąsi seksualinio iškrypimo studija, sugebanti pamatyti žmogų ten, kur dažniausiai matomas tik nusikaltėlis, į akistatą su savimi ir pripažinti savo tamsiąsias puses stos „Atstumtasis“, permąstyti praeitį ir dabartį kvies „Suaugusiųjų žaidimai“.

Karpis

Kūnas ir kraujas

Enfant Terrible

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą