2020 m. lapkričio 5 d., ketvirtadienis

Filmas: "Karpis" / "Muidhond" / "Tench"

 

Sveiki,

 

Pirmasis šių metų Scanoramos festivalio pamatytas filmas tapo belgų režisierės Patrice Tuye filmas „Karpis“ (Muidhond) (2019), kuris romiam lietuviui, pasigedusiam kino karnavalo, galbūt atrodys šaltokas ir neužklius už akies, tačiau man užkliuvo dėl sudėtingos kine nagrinėjimas temos – suaugęs vyrukas kovoja su savo aistra mažametėms mergaitėms. Kadangi mėgstu kiną, kuriame nagrinėjamos žmogaus aistros ir seksualumo paribiai, nutariau, kad negaliu praleisti „Karpio“.

 

Jaunuolis Jonatanas paleidžiamas iš kalinimo įstaigos, nes buvo neteisingai apkaltintas (arba neužteko įrodymų – to mes ilgai nesužinome) už mažos mergaitės tvirkinimą. Jonatanas grįžta pas vienišą mamą ir įsidarbina žuvų fabrike, atlieka tam tikrus pratimus ir užrašinėja mintis, o penktadieniais lankosi pas psichologą ir yra stebimas. Tai ne tas atvejis, kada miestelio žmonės atstumia vyruką ir jam tenka susidurti su socialiniais iššūkiais. Tai veikiau naujas žvilgsnis į seksualinį iškrypimą, pedofiliją, kai paprastai visuotinai pedofilas laikomas agresoriumi, šiame filme vyrukas savo aistrų ir minčių, kurių jis negali sukontroliuoti, auka. Tai visiškai priešinga nei iki tol esu aptikęs filmuose, pavyzdžiui, danų šedevre „Medžioklė“ (2012), kai apkaltinamas vyras neteisingai, ar austrų „Michaelis“ (2011), kuriame vyras savo rūsyje kalina berniuką, ar pedofilų kunigų pensionatas čiliečių dramoje „Klubas“ (2015). „Karpis“ vaizduoja iš vidaus: ką reiškia gyventi, kai pats niekini savo aistras ir negali jų numaldyti?

 

Jonatanas randa karpį ir pradeda jį auginti akvariume. Žuvis tampa terapijos simboliu, jeigu jam pavyks žuvį išlaikyti ir paleisti į laisvę, jis tiki, kad išsigydys nuo savo aistrų. Šalia trinasi prielipa mažametė kaimynų mergytė, kuri kaip velnio gundymas jaunuoliui tampa tikra kelione per dykumą. Seksualinė trauka mergaitei kankinančiai veikia ir žiūrovą, filmas nors ir lėtas, atrodo truputį iš pradžių „tuštokas“, negyvas, bet ima pamažu kaisti, atrodo, jog mes kaip žiūrovai tampame nebe meno stebėtojais, o tam tikro nusikaltimo liudininkais. Ir tai yra gerai! Taip veikia šis „Karpis“, nes tai galimybė suvokti žmogiškųjų aistrų raišką. Filmas nenagrinėja priežasčių, jis nesistengia nieko smerkti ir paaiškinti, tik vaizduoja ir kelia diskusijas, todėl nejučia pajutau, kaip šiam filmui ėmiau jausti prielankumą, nes pradžioje abejau, ar tikrai gerai pasirinkau...

 

„Karpis“ nufilmuotas tuo taupiu ir mažo biudžeto stiliumi, kur veikiama daugiau priemiestyje, kur nedaug veikėjų ir išryškinama kokia nors ypatinga problema, dėl kurios negalima vienbalsiai sutarti. Tačiau biudžeto šiam filmui ir nereikia, minimalizmas čia kaip veikėjų sielos skurdumas, papildo drumzlinos vasaros spalvos, kurios kaip ir karpio žvynai – vos žalstelėję, padūmavę. Šiek tiek savo stiliumi priminė britų filmą „Akvariumas“ (2009) su M. Fassbenderiu.

 

Visgi pasibaigus filmui ilgai galvojau apie tai, kaip konservatyvi ir seksualiniais klausimais nelinkusi diskutuoti Lietuvos visuomenė priims šį filmą. Daugelis tikriausiai ne kaip meno kūrinį, ne kvietimą pasižiūrėti iš kitos perspektyvos, o būtent ims ir atgrubnagiškai nuteis, kad toks filmas absoliučiai propagandinis, atėjęs iš vakarų ir bla bla... (Aišku, jeigu filmas „nukeliaus“ iki tos visuomenės akių, nes paprastai Scanoramos žiūrovai gana intelektualūs). Tačiau vaikinas filme akivaizdžiai kenčia ir kartais ta kančia palaiko jo gyvenimą. Filme yra vos vienas lūpų prisilietimas prie mergytės kojų, tačiau jis rezonuoja žiūrovus labai jautriai. Nepalioviau galvoti, kodėl žiūrėdami eilinį karinį filmą, kur kulkos skrodžia kūnus, esame tokie abejingi ir priimame karo ir žudymo faktą kaip neišvengiamą pasaulyje egzistuojantį reiškinį, o štai žiūrėdami į „Karpyje“ pavaizduoto vaikino kančias, sužvėrėjame ir piktinamės labiau nei kitame filme išžudytais ir nukankintais žmonėmis. Ar nebus taip, kad mūsų seksualumas yra be galo sutraukta ir skaudi stigma? „Karpis“ kviečia į intriguojančią, gluminančią diskusiją. Labai patiko.

 

Mano įvertinimas: 8.5/10

IMDb: 7.1

 

Nuoroda į Scanoramos puslapį ČIA.



Jūsų Maištinga Siela


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą