2012 m. kovo 8 d., ketvirtadienis

Filmas: "Patrikas 1,5" / "Patrick age 1.5"



Sveiki visi,

Pagaliau ir aš pamačiau švedų vaidybinį filmą „Patrikas 1,5“ (Patrik age 1.5) (2008 m.). Iš tikrųjų problemiška drama, bet labai miela ir šilta savo paprastumu. Iš pradžių pasakojimas glumina, nes ji rodo du jau subrendusius gėjus poroje, kurie nori įsivaikinti vaikelį ir per klaidą jiems atsiunčia ne 1,5 metų vaikelį, o 15 metų paauglį iš vaikų namų, kuris negali pakęsti gėjų ir jau turi nemažai kriminalinių nusikaltimų savo sąraše. Jis yra privestas kurį laiką gyventi su gėjų pora, kurių nė iš tolo negali ne tik kad toleruoti, bet ir pakęsti.

Man filmas patiko. Tikėjausi, kokio žemo lygio ir primityvaus filmo su prisodrintom homoerotinėm scenom ir dokumentinėm medžiagom. O filmas... jis tobulai subalansuotas. Čia ir liūdnumo, ir rimtumo, ir kasdienybės, ir subtilaus juoko. Svarbiausia – niekas neperspausta, kaip kad būna filmuose, kurie kalba apie gėjus. Ir apskritai, žavu, kad švedai, jau viena koja ties socialinėm homoseksualų teisių problemų sprendimu, kol mes apskritai dar bylinėjam dėl jų pripažinimo, filmas parodo, kiek toli pažengta Švedijos žmogaus teisių ir socialinių garantijų sintezė ir kokios plačios pažiūros į šeimos sampratą.

Iš esmės filme smagiausi yra santykiai, kaip jie atbunka, susilpnėja ir vėl susiriša dar tvirčiau. Kaip žmogus gali pasikeisti, kai esi šalia kitokių žmonių, kaip prasiplečia pasaulėžiūra ir santykis su pasauliu. Manau, kad filmas tuo ir šviesus, kad visi esame skirtingi ir visi visiems daugiau ar mažiau esame įdomūs. Smagu, kad problemiškas filmas nevirto tragiškais herojų likimais. Gal ir nusaldintas filmo finalas, bet vis tiek kažkaip po visų tų dramų mane „nuplovė“ kažkokia šviesuma, priminė kitą lesbiečių irgi puikią dramą „Vaikams viskas gerai“. Juk pagaliau žmonės ne tik susinaikina, praranda meilę, save, bet ir randa sprendimus!

Puikūs aktoriai, jaučiasi profesionalumas, neminint lietuviško kracho „Pornomelodrama“, kuri visiškai prašovė panašioje tematikoje. O ir didelio biudžeto šiam filmui nereikėjo, nereikėjo jokių efektų, tik paprastas garso takelis, išvystytas siužetas su kulminacija ir pabaiga, kalbant apie nelabai patogius visuomeninius klausimus heteroseksualiems žmonėms. Ir visgi, siūlau filmą pažiūrėti ne tik dėl tematikos, o dėl to, kad jis įdomus, geras, paprastas nepaprastume.

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 65/100
IMDb: 6.9

 

Jūsų Maištinga Siela

6 komentarai:

  1. Iš kur siunteisi filmą? Aš ankščiau ieškojau, bet neradau niekur su angliškais titrais ;o

    AtsakytiPanaikinti
  2. Žiūrėjau online su lietuviškais subtitrais.

    Čia:

    http://monstras.lt/filmai-lt/komedija/54358-patrikas-15-patrik-age-15-2008-online.html

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kai pažiūrėsi, būtų įdomu išgirsti Tavo nuomonę. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aha, man su vaikinu irgi labai patiko šis filmas :) Nesitikėjau, kad bus toks geras

    AtsakytiPanaikinti
  5. Neblogas filmas, tikėjausi, kad bus labai juokingas, bet linksmų vietų, mano manymu, buvo ne tiek ir daug. Šiaip gera drama, geri aktoriai ir sakyčiau šviesi filmo aplinka :))

    AtsakytiPanaikinti