2012 m. gegužės 8 d., antradienis

Filmai online. Nemokami filmai internete - džiaukimės, kol galime



Sveiki visi,

Visai neseniai per Europą nusirito pasipiktinusiųjų banga dėl ACTA, tai įstatymai, kurie apsaugo meno kūrėjus ir jų autorystės darbus nuo piratinio ir nelegalaus platinimo internete. Aišku, man toks įstatymas kvepia ne tiek noru apsaugoti autorius, kiek, savaime suprantama, pasipelnyti, o uždraudus visiškai platinti filmus ir kitus meno kūrinius, internetas nebeatrodytų toks liberalus, kaip šiais laikais. Tas pats nutiktų ir su filmų saitais. Na, legendinė istorija su „Tadas Blinda. Pradžia“, kai šis iškart buvo uždraustas platinti tiek torrent.lt ir kituose portaluose, mat kūrėjai griežtai gynė savo teises, bet aišku būta ir tų, kurie vis tiek nulaužę DVD nelegaliai platino ir gal tebeplatina filmą, o ir kažkas Seime įsivėlė į skandalą, nes naudojantis Seimo internetu, parsisiuntė „Tadą Blindą“ – nenuneigsi, „Seimūnai irgi verkia“, norėjau pasakyti, taupo.

Šiaip man šiek tiek gaila kino kūrėjų, kurie kuria, siunta, o mes lengva ranka prieiname dabar prie tų filmų ir juos žiūrime kada įsigeidę, nesumokėję nė vieno lito. Aišku, tas yra nepaprastai patogu ir gerai, tačiau sąžinė kažkaip kartais suvirpa. Na, Amerikoje ir kitose valstybėse kur kas didesnės sankcijos, ten net kompiuteryje laikyti piratinių dainų neleidžiama, o ką jau kalbėti apie nemokamus filmus online? Pamenu laikus, kai filmus galėjome gauti tik torrent.lt ir buvome pasiutusiai laimingi, bet internetas tiesiog plečiasi mano akyse ir jau šiandien galime žiūrėti ne tik kino filmus, bet ištisus serialus su visais sezonais įvairiausiomis kalbomis! Argi tai ne stebuklas? Neįvertiname savo lietuviško interneto galimybes! O ir savas laidas jau galime laisvai dėti į internetą ir bet kada pažiūrėti. Aišku, kenčia reitingai, kenčia komercija, kenčia televizija, kuri nebepritraukia tiek žiūrovų, kiek pritraukdavo prieš 10 metų ir man darosi šiek tiek neramu, kad jau imamasi griežtesnių sankcijų prieš beribę interneto ir kūrinių maskatavimą.

Kad ir kaip ten bebūtų, aš tik džiaugiuosi, jog turime laisvą internetą, o svetainių, kuriuose galima pažiūrėti filmus online tiek priviso per paskutinį pusmetį, kad net gali pasirinkti, kur ir ką žiūrėti. Aišku, saitai ėmė vienas nuo kito piratauti, dėlioti tas pačias nuorodas, bet man, paprastam žiūrovui, nė motais, kuriame saite galiu pažiūrėti filmą, svarbu – prieinama ir nemokama. Kai kurie saitai prašo registracijos, kiti laisva valia neplatina filmų, o prašo bonuso, taškų ir kitokios valiutos, bandant pažaboti besaikį žiūrėjimą ir užsidirbti šiokio tokio kapitalo.

Čia pateikiu saitus, kuriuose galima pažiūrėti filmus, serialus tiek rusų, tiek lietuvių, tiek anglų kalbomis:

www.filmux.net (mano mėgstamiausias, kadangi čia vienos darbščiausių tiesioginis vertėjų komandos saitas);
www.monstras.lt (iš esmės filmai nupiratuoti iš įvairių kitų saitų, bet čia man patinka pažiūrėti ir įdomias nuotraukas, kurias kasdien saitas įdeda naujas ir supažindina su fotografijos pasauliu.)
www.filmai.in (norint pažiūrėti, reikia registruotis ir už atitinkamus taškus, galima žiūrėti filmą.)
www.pasakos.lt (tik animaciniai filmai šeimai ir vaikams)
www.dokumentika.eu (tik dokumentiniai filmai įvairiomis kalbomis)

Aišku, galima rasti ir kur kas daugiau filmų online saitų, tačiau turiu tik vieną pastabą – visur dominuoja tie patys filmai, kurių įdėti plagijatai platinami kaip Youtube, net „Maištinga Siela“, jei norėtų, galėtų laisvai sudėti šituos filmus ir virsti dar vienu nemokamų filmų kabaretu, tačiau, aišku, taip nebus. Ko aš pasigedau? Kol kas labai mažai, praktiškai tik vienetiniai atvejai (dokumentinių ir animacinių filmų) saitai buvo kryptingi, turėjo savo ideologiją ir platiko tik tai, kas patinka. Pasigedau iš saitų ne dizaino, ne kažkokios originalios filmų suskirstymų kategorijų lentelės ar sąrašo, bet kryptingos ideologijos, už ką tas saitas pasisako, ką jis skleidžia, ką propaguoja. Neaptikau nė vieno saito, kuris siūlytų tik rimtą kino filmą, kuris siūlytų tik „Oskarui“ nominuotus darbus, ar tik „Kino pavasario“, ar „Kanų“ festivalio repertuarą, galiausi visi saitai prigrūsti galybės tų pačių filmų, neturint jokios aiškios krypties, įdomesnės informacijos aprašuose, vien tik tas pats „paste copy“, žinoma, taip daug lengviau, nei kurti savo. Na, bet tikiuosi, kad ateityje tarp šių galybės gimstančių saitų atsiras ir toks, į kurį norėsis užeiti kasdien su kavos puodeliu, bus įdomu paskaityti kino naujienas, rimto, europietiško filmo ar festivalių užkulisius, komentarus, pastebėjimus, rekomenduojamus meno kūrinius ir juos, žinoma, pažiūrėti.

Ar atsiras bent vienas toks kitoks filmai online puslapis?

Jūsų Maištinga Siela,
Man galite parašyti: cirkininkas@gmail.com

4 komentarai: