2012 m. gegužės 6 d., sekmadienis

Filmas: "Berniukas su dviračiu" / "Le Gamin au velo"



Sveiki visi,

Šiandien noriu pristatyti Kanų festivalio repertuaro prancūzų vaidybinį filmą „Berniukas su dviračiu“ (Le gamina au velo) (2011 m.). Na, ir iš tikrųjų geriausia žiūrėti filmą neskaičius, jokių anotacijų, jokių komentarų, nieko, tik pamačiau, kad Kanų festivalio filmas ir ramiau sau naktį sužiūrėjau ir nepasigailėjau, nes filmas man pasirodė geras, tuojau pasakysiu kodėl. Filmas visiškai nenori nieko dirbtinai šokiruoti, įtikti, patikti, nieko nesaldina, bet ir nieko neperspaudžia, toks nepretenzingas ir ramus filmas apie vaikystės gaires, kai tavęs atsisako tėvas ir tu, mažas berniuk, turi susitaikyti su tuo žiauriu likimu.

Filme užfiksuota labai organiška, tiksli berniuko psichologija, elgsena, tokie, kokie iš tikrųjų yra tokio amžiaus berniuko galvoje ir sieloje, čia nereikia jokių piratų, titanų mūšių, galingų Persėjų, ypatingųjų Poterių, nes berniukas ir yra berniukas, kuriam reikia šeimos. Tiksli, realistiška drama su natūraliu dramatizmu, su tuo, kas būnant berniuku tau brangu, kur tavęs tyko tikri pavojai, kuo galima ir kuo negalima pasikliauti, pirmosios gyvenimo klaidos, sprendimai, vedini karštligiškų jausminių instinktų, štai, ko man tąkart reikėjo. Žiūrėjau ir gėrėjausi tiek aktoriais, tiek natūralumu, nes filmas matomai nėra ypatingai didelio biudžeto, praktiškai nufilmuotas per vieną pavasarį, esu pastebėjęs, kad kuo mažesnis biudžetas, tuo filmas neretai būna geresnis, mažiau dirbtinių manipuliuojančių šablonų ir kitų iki kaulo smegenų atsibodusių klišių.

Būti berniuku taip pat nėra lengva, nors filme to neatskleidžiama, tačiau herojai be galo vieniši, nors ir tarpsta sociume, tačiau galima užčiuopti vienatvės gaires, tos moters, kuri pasiėmė berniuką įsivaikinti, to paties berniuko pasaulis, kurio dviratį, kaip vienintelį namų ir tėvo atminimą nuolat bando pavogti kiemo berniukai. Pasaulis toks trapus, toks pažeidžiamas ir berniukas už jį kovoja grubiame ir ne itin švelniame pasaulyje tapdamas vyru. Skaudu žiūrėti, kad būtent grubumas ir suformuoja jaunuolį. Tai filmas apie vaikystės tragediją, kuri nebūtinai pasibaigia tragiškai, nes netgi berniukai gali pasimokyti iš klaidų ir įvertinti savo gyvenimo ir pasirinkimo galimybes.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 87/100
IMDb: 7.4



Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą