2013 m. sausio 28 d., pirmadienis

Knyga: Brautigan Richard "Arbūzų cukruje" / "In Watermelon Sugar"



Sveiki visi,

Visada natūraliai vengiu tokių bohemiškų ir maištaujančių amerikiečių knygų, kurias leidžia leidykla „Kitos knygos“. Ne, anaiptol prieš šią puikią, išskirtinį veidą turinčią leidyklą, nesu nusiteikęs, netgi džiūgauju, kad dalis mano pažįstamų joje randa būtent tai, ko neranda paskutiniu metu visiškai nusaldėjusioje „Alma Literoje“, kur leidžiami tuntais romanai apie vieną ir tą patį – moteris iš islamiškų šalių ir jų sunkių gyvenimų peripetijas, kurios daugiau ar mažiau atsikartoja kiekvienoje knygoje. O juk buvo kažkada „Alma Litera“ puiki leidykla, kuri leido „XX amžiaus aukso fondą“ ir kurios kiekvieną knygą norėjosi turėti lentynoje – dabar nusipigino, tapo prasto ir vidutinio skaitalo leidykla, - o gaila.

„Kitos knygos“ jau seniai garsėja savo išskirtiniais leidiniais, neretai bohemiškų ir visai kitokio skaitalo pateikėja ir tikrai – apsižvalgius mes ir neturėjome jokios kitos leidyklos, kuri pateiktų būtent kitokio srauto verstinę literatūrą; turėjome klasiką, bestselerius ir popsinę literatūrą. Svečiavausi pas draugą, kuris savo „tašėje“ tąsėsi kelias šios leidyklos knygas ir užsiminęs apie tai, kaip norėčiau paskaityti „kokio nors Bukowskio“, ėmiau žiūrėti tai, ką jis tamposi ir visai netyčia, o gal tyčia, užkliuvo kultinio amerikiečio rašytojo ir poeto Brautingan Richard knyga „Arbūzų cukruje“ (1968), kurią visai netikėtai tiesiog ėmiau ir perskaičiau. Žinote, buvau kažko pasiilgęs, kažko, kas taip lengvai tekėtų per akis ir kartu smegeninėje ieškotų prasmių, aliuzijų, aiškintų simbolius. Kad ir kaip kartais baidausi „bohemiečių“ literatūros, mat bijau į ją pragaištingai įklimpti, nes įtariu, kad labai patiks, ji tikriausiai pati randa kelią pas mane.

„Arbūzų cukruje“ man pasirodė be galo paprasta savo nepaprastume, lyg skaityčiau kokį „Mažąjį Princą“ tik su visai kitokiu patosu ir humoro doze. Labai lakoniškas tekstas tiesiog lydosi akyse, o herojų dialogai retkarčiais vertė susirietus juoktis. Tai maištininko parašyta knyga apie utopinį, savotiško Rojaus pasaulį, kuriame tikriausiai svarbiausia yra individualumo praradimas. Neretai atrodydavo, jog herojai lyg pripūsti helio dujų, lyg jiems ištraukti ir lazeriais išdeginti visi receptoriai ir juslės. Jame daug abejingumo, savigriovos ir destrukcijos, kuri vienaip ar kitaip pasireiškia po paslėptais ir tik iš pirmo žvilgsnio atrodančiais nekaltais dalykais kaip antai „tigrai“, „pamiršti reikalai“, „laidojimas upėje“. Ryškios aliuzijos į Bibliją – bevardžio ir Margaretos meilės istorija, obuolių pyragas, Margaretos noras pažinti ir kaupti pamirštus daiktus, tyros upės ir sukilėliai, kurie užuot susinaikinę dvasiškai, fiziškai ima pjaustyti savo galūnes, įrodinėdami bereikšmius dalykus. Tai knyga apie keistą komuną, kur materialus ir dvasinis pasaulis lipdomas iš arbūzų cukraus – keista ir kartu įdomi autoriaus pasirinkta medžiaga, kuri yra ir fizinė, ir metafizinė. 

Tai nėra knyga, po kurios norisi arbūzo, kaip, tarkim, skaitant kokį „Šokoladą“, tiesą sakant, net nejaučiau arbūzo skonio, jis čia nebuvo man svarbiausias, bet tikrai norėjosi su bevardžiu herojumi nueiti prie upės, atsisėsti ant kušetės ir prisiminti tigrus, žiūrint į upėtakius veisykloje. Keistas, neretai bejausmis kalbėjimas tikriausiai buvo būtinas, norint apibrėžti visuomenės skaudulius, degradaciją, nes buvo pilna juslingos ir itin jausmiškai ekspresyvios literatūros iš prarastosios kartos, bytninkų, hipių. Šioje utopijoje įžvelgiau ir antiutopiją, nes knygoje išryškėjusios prasmės ima pintis ir pjautis lyg katės maiše – tobulas pasaulis sunaikina žmogaus individualybę, išskirtinumą – ką ir darė atėjęs socializmas, visus žmones lygino ir darė vienodais, bet nuo to niekam geriau nebuvo, kaip ir šios knygos herojams. Tai tarsi Minotauro labirintas, klaidu ir ne visada aišku, kas yra gerai, kas ta utopija, kas ta lygybė, jei vardan geresnio gėrio tenka prarasti save? Nereikia pamiršti, kad knyga polemizuoja iš savo epochos maištininko akimis, todėl savotiškos antikapitalizmo idėjos buvo gerbtinos, nesvarbu, kokia kaina už tai teks paaukoti, netgi savo individualybę.

Knyga labai patiko, ją be vargo perskaitysite per vieną vakarą ir joje rasite originalių vaizdų bei idėjų, kurios netgi artimos G. Orwelio literatūrai. Alegorijų, simbolių ir aliuzijų gliaudytojams ši knyga bus tikras skanėstas.

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą