2013 m. sausio 7 d., pirmadienis

Filmas: "Slėptuvė" / "Pasislėpti" / "Take Shelter"



Sveiki visi,

Grįžtu į praėjusių metų „Kino Pavasarį“ ir noriu pakomentuoti dar nematytą amerikiečių Nepriklausomo kino filmą „Slėptuvė“ kai kurie dar verčia „Pasislėpti“ (Take Shelter) (2011 m.). Tai antrasis režisieriaus Jeff Nichols pilnametražis filmas, kuris JAV buvo ganėtinai populiarus ir sulaukė nemažai gerų kino kritikų įvertinimų, o Kanų kino festivalyje laimėjo žiūri prizą. „Slėptuvė“ – tai dviprasmiška drama, kurioje susipina žmogaus tamsiausios erdvės su apokaliptinėmis nuojautomis. Vyras ima pamažu sapnuoti, kaip link jo namo artėja tornadas ir jam reikia nedelsiant pasislėpti su šeima, tie sapnai nesiliauja ir jie ima psichiškai veikti vyruką, jo išsigąsta aplinkiniai, ima byrėti jo ir žmonos santykiai...

Išties drama labai emocinga, bet tos emocijos labai gilios, plieninės, nebanalios, ne sentimentalios. Vidinę baimę ir įtampą nuolat pakursto „nervus griežiantis“ garso takelis. Dar filmui neįpusėjus, aišku, linko viskas eina – įtampa žmoguje ir šeimoje ims augti iki maksimumo ir tik vienas klausimas – ar jis palūš ir ims viską niokoti, ar susitvardys. Taip pat neaišku, ką iš tikrųjų reiškia tie pranašiški apokalipsiniai vaizdiniai – ar tikrai jie tokie iš piršto laužti? Daug klausimų, mažai atsakymų, tačiau pabaigoje viskas tarytum ir paaiškėja. 

Galiu pasakyti, kad ši drama pakankamai stipri, gerai sumontuota, ištransliuota, aktoriai patyrę ir žinomi, tačiau manęs ši juosta emociškai nepaveikė. Norėjosi, kad drebėčiau, bijočiau kartu su personažais, bet filme yra nemažai ir statiškumo bendravime, santykiuose, kurie ne visada perduoda įtampą, veikiau monotonijos ir tik kelios stiprios scenos, kurios privertė mane išties suklusti – kas gi čia dabar vyksta, kuo viskas pasibaigs? Žinoma, filmas yra už daugelį juostų stipresnis visais atžvilgiais, bet tai kartu juosta, kuri kažkam gali pasirodyti „apie velniai žino ką“, nors kiek teko girdėti paprastų žiūrovų atsiliepimų, filmas visgi susilaukė pagrįstų liaupsių. Rekomenduoju kino gurmanams ir ne tik, nes drama su siaubo elementais, pakankamai realiais, gali nustebinti ne viena. Juk didžiausia baimė yra ne apie mus, ji yra mūsų galvoje.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 85/100
IMDb: 7.5


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą