2013 m. balandžio 19 d., penktadienis

Filmas: "Adžami" / "Ajami"


Sveiki visi,
Šįkart noriu mus nukelti į Artimųjų Rytų kiną ir pristatyti vokiečių – izraelitų bendrą filmą „Adžami“ (Ajami) (2009 m.), kuris sulaukė stulbinamo tarptautinio pripažinimo ir buvo pasiūlytas į „Oskarus“, bet didžiausias laimėjimas buvo tarptautiniame Kanų kino festivalyje – auksinės kameros apdovanojimas režisieriams Scandar Copti ir Yaron Shani. Filmo pasakojimas mus nukelia į vieną karščiausių politine ir religine prasme pasaulio taškų, kur susiduria krikščionys, žydai ir musulmonai. Gali atrodyti, kad ši drama nutolusi nuo politinių dalykų, bet neapsigaukite, nes visą tą baisų socialinį, religinį ir kultūrinį susiskaldymą būtent ir vykdo politika.
Kelių šeimų kriminalinė pynė, nusitęsusi per itin jautrią ir ganėtinai sudėtingą pasakojimo fabulą, kuri, manding, priminė ir beveik prilygo brazilų filmui „Dievų miestas“, tik pasakojimo intonacija šiek tiek kitokia. Na, iš islamiškų ir žydiškų šalių kitokio kino mažai ką ir tesulaukiame – arba tai būna socialinis varganas gyvenimas, arba smarkiai politizuotos dramos, šįkart šis filmas yra šių dviejų pagrindinių inercinių idėjinių jėgų padarinys. Vaikai žudomi tiesiog gatvėje, galingos šeimos keršija paprastiems civiliams ir dėl to daug kas kenčia, šalia viso šito veriasi jaunuolių meilė (tarp krikščionės ir musulmono), kuriems draudžia tėvai... Viskas lyg ir įprasta bei suprantama, tačiau filmas vis tiek žavi ir užburia savo nepaprastu mozaikiniu pasakojimu ir tvyrančia įtampa.
Žinoma, filmas stiprus ir turi nemažai galios panardinti mus į gilius apmąstymus apie mus supančią aplinką ir kokie mes esame sumautai saugūs savo šalyje, kai tuo tarpu Palestina ir Izraelis suleidę vienas kitam į blauzdas dantis kankina vietos gyventojus. Platus kultūrinis spektras, kvepia nelegalumu, benzinu ir jaunyste – taip, toks būtent ir yra šis filmas. Jaunystės sudaužymas, vilčių praradimas – o ar būna kitų pasirinkimų ir kitų likimų? Nevienadienis filmas, kuris pasiliks jumyse ilgiau, nei tikėjotės prieš žiūrėdami.
Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 82/100
IMDb: 7.3

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą