2013 m. balandžio 21 d., sekmadienis

Filmas: "Įsimylėjęs Šekspyras" / "Shakespeare in Love"


Sveiki,
Šiandien noriu pakomentuoti daugeliui puikiai žinomą kino juostą „Įsimylėjęs Šekspyras“ (Shakespeare in Love) (1998 m.). Na, šis filmas pripažintas tų metų geriausia juosta ir buvo nominuotas beveik visuose įmanomuose nominacijose, iš kurių gavo tokius „Oskarus“ kaip geriausia aktorė, geriausias filmas ir kt. Be jokios abejonės filmas savo laiku buvo tikras atradimas, kuris mus panardina į išgalvotą Šekspyro pasaulį ir leidžia pajausti tiek jo kūrybos galią, tiek jo beatodairišką atsidavimą kūrybai.
Žinote, filmas manęs toli gražu nesužavėjo. Tikriausiai man reikia pamilti Šekspyro kūrybą, kad galėčiau pamilti ir šį filmą, kadangi juosta sulipdyta iš šekspyriškos paliktos kūrybos dvasios, kurią tikrai turėtų užčiuopti ir pajusti šio poeto, dramaturgo gerbėjai. Filmas man pasirodė perdėm per daug teatrališkas (nors tai buvo daryta sąmoningai, nes Šekspyras buvo teatro žmogus), panašus į humoristinę praėjusių amžių parodija, kuri neatitinka nei manierų, nei didybės, o ir požiūris į teatrą tas laikas buvo labai skirtingas nuo demonstruojamo filme. Tiek to, dėl faktų nesiginčiju, nes filmas sakyte sako, kad jo tikslas yra atkurti ne istorinius faktus, o jauseną su humoro prieskoniais.
Manau, kad filmo mintis yra pakankamai išvystyta, charakteriai, istorija aiški ir skaidri, tačiau manęs šis filmas nepalietė, kaip dažniausiai manęs nepaliečia persaldinti Šekspyro sonetai. Veiksmas sukasi kaip pagal „Romeo ir Džiuljetą“ pjesę, įtraukiant ir kitų pjesių, senotų detales ir visoje šioje makalynėje turėtume išgriebti ir atskirti visus kūrinių niuansus. Tai tas pats, kaip Donelaičio pastatymas, kurio nesuprastų amerikiečiai, nors pas mus Šekspyras įtrauktas į literatūros sąrašus ir yra gana ryški būtybė, šiuo klausimu mes esame labiau išsilavinę.
Na, ir, žinoma, aktorių kolektyvas. Ištisas žvaigždynas! Bet visų puikiausia, mano akimis, buvo Judi Dench, kurios buvo taip pamažai, bet kiekvienas jos pasirodymas karalienės vaidmenyje buvo kaip didingas sprogimas ir gracija. Ne veltui ji gavo už šį trumpą, bet įsimenamą vaidmenį Oskarą antro plano vaidmens kategorijoje. Gwyneth Paltrow gavusi šį apdovanojimą už pagrindinį vaidmenį manęs, tiesą sakant, nenustulbino – taip, ji buvo daili, tiko šiam vaidmeniui, puikiai susitvarkė su užduotimi, tačiau tikrai neužbūrė. Filme taip pat pasirodo tokios gyvo kino ir legendos kaip Joseph Fiennes, Colin Firth, Ben Affleck ir kiti.
Nesigailiu, kad pamačiau šią juostą, tačiau antram kartui nebesiryžčiau.
Mano įvertinimas: 7/10
Kritikų vidurkis: 87/100
IMDb: 7.2


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą