2014 m. sausio 27 d., pirmadienis

Serialas: "Amerikietiška siaubo istorija" (2 sezonas) / "American Horror Story: Asylum"



Sveiki,

Ne per seniausiai baigiau žiūrėti antrą „Amerikietiškos siaubo istorijos“ sezoną, kurį drąsiai galiu pavadinti amerikietiškų serialų šedevru. Serijų kaip visada nedaug – viso labo 13 serijų, į kurį sutilpo nauja saga, kuri, bent man, nuo pirmojo sezono skiriasi ne tik sodresniu pasakojimu, bet ir turtingumu visomis prasmėmis. Matosi, kad serialo kūrėjai atsidūrė „ant bangos“, sukūrė kur kas šiurpesnę aplinką (atsirado pinigėlių), davė neriboto peno siužetui – bepročių namai, kriminalinė linija vėl eina išvien su NSO paslaptimis, Aušvico tragedijos šešėlis, vienuolės Džudės kaltės ir atpirkimo istorija, o ką jau pasakyti apie Kraujaveidį ir jo pataloginius niuansus?

Daugelis sutinka, kad šis sezonas tiesiog aukso amžius ir esu linkęs pritarti, kad šis sezonas daug platesnis, ambicingesnis, sudėtingesnis ir netgi kraupesnis. Man ne tai, kad labai patiko, bet žiauriai patiko – nė vienos nuobodžios serijos, jokio bereikalingo ištęsimo, tobuli aktoriai, siužetas. Esu daugiau nei sužavėtas, o tiesiog apakęs. Kur anksčiau buvo šis serialas? Kodėl jis taip menkai išreklamuotas Lietuvoje? Man gaila tų, kurie taip geidžia iš siaubo filmų kažko įdomaus ir jiems po ranka nepasitaiko šis puikus serialas, kurį, dievaži, nėra nė ko lyginti (bent jau man taip atrodo šią akimirką) su gerokai nuvalkiotu „Vampyro dienoraščiais“...

Antro sezono pavadinimas turi prierašą „Asylum“. Jame daug daugiau tamsos nei primojame sezone. Visos tos vienuolės sadistės, apsėdimo motyvas, NSO, eksperimentai rūsiuose... Šiame sezone tiek daug visko ir tiek daug parako, kad sunku viską apsakyti, o kas svarbiausia niekas neatrodo be reikalo perspausta, viskas įdomiai sukrinta į formą ir raišką. Aišku, šio sezono karalienė yra Džudę suvaidinusi Jessica Lange, kuri būtent po šio sezono iškovojo Auksinį gaublį – ir, dievaži, tikrai neveltui. Jos vaidyba esu smarkiai sužavėtas. Kur ji buvo anksčiau? Kodėl nemačiau jos kine? Be nuostabiosios, puikiosios Jessicos Lange šiame sezone naujai sublizgo iš pirmo sezono atkeliavę aktoriai, kuriems buvo leista pasireikšti naujuose personažuose ir kur kas labiau atskleisti savo meistriškumą – Sarah Paulson, kuri sukūrė rašytojos-žurnalistės-lesbietės Kitės Volker personažą, labai įdomi buvo šįkart šuolį padariusi Lily Rabe, kuri suvaidino apsėstą sesę Merę...



Puikioji Jessica Lange sukūrė vienuolės Džudės vaidmenį. Tai vienas įdomiausių ir prieštaringiausių personažų šiame seriale. Nei šventoji, nei blogoji. Atgailaujanti sadistė vienuolė. Labai stiprus vaidmuo.


Frances Controy šįkart suvaidino pačią Mirtį.


Šį sezoną kur kas įdomesnis ir sudėtingesnis vaidmuo atiteko aktoriui Evan Peters, kuris buvo ne tik pagrobtas ateivių, bet ir kalinamas beprotnamyje vietoj Kraujaveidžio.


Sesuo Merė (akr. Lily Rabe), kurioje įsikūnija pats šėtonas.


 Aušvice per klaidą išgyvenusi Ana Frank, kuria niekas netikėjo, buvo uždaryta į beprotnamį. Mįslinga antraplanė siužetinė linija.


Aktoriui Zachary Quinto šįkart buvo daugiau galimybių pasireikšti. Aname sezone suvaidinęs gėjų, šįkart jis įkūnija viena baisiausių monstrų seriale.


Sarah Paulson Kit'ės vaidmenyje.


Egzorcizmo seansas.


Slapto eksperimento kankinė.


Dainininkas Adam Lavigne buvo viena iš kviestinių serialo žvaigždžių.



Šiam personažui suteiktas vienas įspūdingiausių grimų.

 
Nebežinau, ko besitikėti iš trečio sezono, kurį ketinu pažiūrėti, bet jau mane pasiekė naujienos, kad jis neprilygsta antrajam sezonui. Ir visai galimas daiktas, nes taip aukštai šauti išties bus sudėtinga, bet vis tiek turiu vilties, kad kūrėjų komanda neišsikvėps, o aktoriai vėl įkūnys naujus personažus, kas labai įdomu, stebint jų galimybes per visus sezonus. Jei dar nematėte šio sezono – primygtinai siūlau. Nesvarbu, kurį sezoną pirma pasirinksite, nes juos galima žiūrėti nechronologine seka, kadangi istorijos visai kitos, bet tai, ką pamačiau šiame seriale ir sezone, bijau, kad ilgai nerasiu nieko panašaus serialuose ir mano reikalavimai išaugo kur kas labiau nei buvo prieš tai.

Nuoroda į IMDb. 

Viena smagiausių šio sezonų scenų, nuo psichotropinių vaistų ir elektros šoko išniekinti "bepročiai" regi tokius vaizdus ir įsivaizduoja esą "žvaigždėmis".



Viena labiausiai įgrisusių beprotnamių dainų buvo "Dominique", kuri sukdavosi bendrajame kambaryje nuo ryto iki vakaro. Pasiklausykime:


Trumpas šio sezono anonsas:



Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą