2016 m. balandžio 10 d., sekmadienis

Aktualijos: Kaip Dainius Matijošaitis vyrišką orumą gynė?




Sveiki, skaitytojai,

Kartais tiesiog ima juokas, kaip žiniasklaida parodo žmonių bukumą ir kaip buki žmonės rimtai raitydami ūsus ginčijasi apie tokius kultūrinius darinius kaip vyriškumas. Štai viena tokia persona vardu Dainius Matijošaitis įmetęs į socialinį tinklapį, ko gero Kaune darytą fotografiją, kaip vaikinas neša moterišką rankinę. (Daugiau apie tai ČIA). Valio! Mes turime sensaciją. Iš pirmo žvilgsnio jo komentaras po fotografija lyg ir natūrali vyriškumo gynyba. Klausimų potekstės, atrodo, lyg ir sufleruotų: „Kodėl moterys įtaiso vyrus savo vergais ir juos viešai žemina, versdamos nešioti, supraskite, tik moterims skirtą atributiką“. Lyg ir normalus protestas. Lygiai toks, kokį galbūt moterys pyškintų užfiksavusios, kaip vyras eina susikišęs rankas į kišenes, o moteris ant kupros tempia didelį maišą bulvių. Ar Jums neprimena amžinų vyrų ir moterų stereotipinių karų?

Iš esmės D. Matijošaičio potekstes skaitau visiškai kitaip, nei daugelis internautų. Visų pirma man daug komentaras pasako apie patį D. Matijošaitį. Jis mato trypiamą vyriškumą – vyrą su moteriška rankinuku. Vakarų kultūroje galbūt į tai niekas net nekreiptų dėmesio, tačiau tik ne mūsų standartizuotoje visuomenėje, kurioje visi turi užimti savo pozicijas, kitaip sakant, vyrai rengtis ir dirbti tik vyriškus darbus, o moterys triūsti savo aruode. Manau, komentatorių labiausiai sugniuždė tas tradicinių požiūrių nesilaikymas, nei tas džentelmeniškumo gestas, juk pažemintas pasijuto ne tas vyras, kuris nešė savo mylimosios rankinuką, bet pats D. Matijošaitis, prisiimdamas vyriškumo kriterijus ir netgi savotiškai kaltindamas savo gentainius „patinus“ nesilaikant jo vyriškumo supratimo standartų. Tai tik rodo, kokie Lietuvos vyrai yra pažeidžiami. 

Parodo ir tai, kokioje siauroje visuomenėje gyvename, jeigu mes jaučiamės įžeisti, jeigu kiti ima ir nesilaiko mūsų standartų. Iš to manau, kyla apskritai kitataučiams ir saviems neapykanta, netolerancija, iš to seka ir patyčios, nesaugumas, galiausiai ir smurtas. Užsiputoję komentarai su stačiais niekinančiais šią situaciją iš tikrųjų yra rodiklis, kaip sunku laisviems gyventi mūsų šalyje ir kaip trikdo kompleksuojančius.

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą