2016 m. balandžio 10 d., sekmadienis

Filmas: "Atlantida: Pasaulio pabaiga. Naujos legendos gimimas" / "Atlantis: End Of A World - Birth Of A Legend"




Sveiki,

Staiga smarkiai pasiilgau Antikos pasakojimų, o tokių filmų jau, regis, nemačiau 100 ir daugiau metų. Šįkart noriu pakomentuoti BBC kanalo sukurtą filmą „Atlantida: Pasaulio pabaiga. Naujos legendos pradžia“ (angl. Atlantis. End of A World, Birth of A Legend) (2011). Didelis ir griozdiškas pavadinimas, tačiau filmas visai neblogas edukacine prasme, nes tai vaidybinio kino ir dokumentikos miksas, pasakojantis, kaip manoma, apie išnykusią atlantiečių civilizaciją. Apie pačią Atlantidą yra sukurta begalės dokumentinių filmų, būtą tokių hipotezių, kad ji yra aukštai Bolivijos kalnuose, tačiau visai realu, jog Atlantidą reiktų sieti su Tyros sala Graikijoje ir ten išsiveržusiu ugnikalniu.

Įdomiausia, bent man, šiame filme visgi buvo ne meilės ir pasiaukojimo istorija, kiek tie faktai apie vieną didžiausių ugnikalnių išsiveržimų, kurio padariniai pasiekė net Didžiąją Britaniją, sustabdydami augalų augimo procesą. 20 metų pelenų sluoksnio numarintų bet ką, todėl visai realu, kad toks proveržis praktiškai palaidojo visą civilizaciją, įsikūrusią Viduržemio jūroje. Na, nebuvo prastai ir su vaidybine dalimi – režisieriai didelį dėmesį skyrė vizualizacijai, puikiai apgalvojo Mikėnų kultūros architektūrą, valdymo politiką ir veikėjų pasaulėžiūrą, primenančią graikų mitais grįstus pasakojimas apie pusdievius. Kartais stebina jų tiesmukas tikėjimas, kad žynė gali sustabdyti žemės drebėjimus – kas žino, gal realybėje viskas vyko kur kas sudėtingiau ir baisiau, nei vaizduojama pačiame filme.

Filmą vertinu vidutiniškai, kaip neblogą pačią legendą romantizuojantį pažintinio filmo produktą, skirtą geriau pažinti mūsų civilizacijos ištakas.

Mano įvertinimas: 6/10
IMDb: 6.4


Jūsų Maištinga Siela 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą