2016 m. balandžio 4 d., pirmadienis

Filmas: "Vyrai ir viščiukai" / "Mænd & høns" / "Men and Chicken"




Sveiki, kino piliečiai, 

Tiesą sakant, nežinojau ko tikėtis iš danų režisieriaus Anders Thomas Jenseno filmo „Vyrai ir viščiukai“ (angl. Men and Chicken) (2015) po, rodos, jau prieš šviesmečius ir daugybės erų matyto filmo „Adomo obuoliai“. Kažkaip taip ir būčiau šį filmą praleidęs pro akis festivalio repertuare, jeigu neužkliuvusi už akių režisieriaus pavardė, kurie prašėsi suklusimo. Visų pirma filmo pavadinimas tikrai nekelia pasitikėjimo, nes skamba pernelyg iš „Amerikietiško pyrago“ repertuaro, tačiau tik ne pas šį režisierių, juk svarbiausia turinys, ne filmo pavadinimas.

Filmas išties keistas visomis prasmėmis – scenarijus netikėtas, šmaikštus, įtraukiantis. Filmas prasideda gana makabriškai – tėvas praneša sūnums paslaptį, su kuria vyrai susitaiko kaip su tokiu pat faktu, kad šiandien lis – na, ir kas? Vėliau viskas vystoma kaip mistinė drama – vyrai keliauja į kažin kokią salą ir ten susitinka keistai atsilikusius ir pagal kitas kultūrines normas užaugusius gentainius. Pamažu nesunku nuspėti kur link eina scenarijus, kai aplinkui tiek gyvūnų, kur bendravimo forma – aptrankyti žmogų keistomis gyvūnų iškamšomis. Vien ta atmosfera ir taikliai parinktos keistenybės verčia pasijausti didžiuliame juodo humoro prisodrintame spektaklyje. Keistos brolių bendravimo taisyklės, nuolat trykštantis absurdas ir fantastiniai elementai įtraukia į visai patrauklų išgalvotą pasaulį ir nubraukia nuo žiūrovo smilkinių visas iki tol nepagrįstai sukilusias abejones.

O jeigu kalbant apie „Vyrai ir viščiukai“ dar tiesmukiau: tai tikriausiai šiemet kol kas pati keisčiausia, originaliausia ir labiausiai nustebinusi mane komedija ir dėl to mėlynai „laikinu“ ir rekomenduoju tiems, kurie iš komedijų seniai ką nors įdomaus nematė ir nebesitikėjo. Na, taip, derėtų dar paminėti, kad netikėtą amplua sukuria vienas geidžiamiausių Europos aktorių ir „Hanibalo“ serialo žvaigždė Mads Mikkelsen. Belieka pridurti – jis ir šįkart puikus. Filmas, kuris ne ką prastesnis už „Adomo obuolius“. 

Mano įvertinimas: 9.5/10
Kritikų vidurkis: 73/100
IMDb: 6.7


Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai:

  1. Tai filmas prilygstantis elektros kėdei. Pavadinti jį komedija – nesusipratimas, o rodyti per LRT kultūros kanalą kaip elito kiną – žiaurus nusikaltimas. Šitaip pateikti psichikos ligonių klausimą!... Juk paskutinė scena atskleidžia filmo kūrėjų pagrindinę mintį – „jei bet kokia gyvybė šventa, tai žemė išsigimėlių rojus“. Prisiminkime nacius ir komentarų nebereikia.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kažkaip keistai interpretavot filmą. Pagrindinė mintis gal kiek ir keistoka, siužeto atžvilgiu, bet kalbama apie gyvybę, kad ir kokia ji būtų gimusi netobula, ji yra gyvybę ir reikia ją saugoti.
      Ir ką turėjot omeny dėl nacių? Jie ne prie ko - jie kaip tik netobulus žudė, kas yra atvirkščiai filmo minčiai.

      Panaikinti