2016 m. spalio 23 d., sekmadienis

Filmas: "Andželos pelenai" / "Angela's ashes"



Sveiki,

Pradėsiu nuo to, kad iki šiol graužiuosi, jog paauglystėje numečiau pradėtą skaityti Frank McCourt knygą „Andželos pelenai“. Tiesiog įpusėjau ir nebeliko laiko, o knyga, dabar galvoju, buvo išties labai gera ir verta dėmesio. Ekranizacija tuo pačiu pavadinimu „Andželos pelenai“ (angl. Angela‘s Ashes) (1999) buvo kino kritikų pasitikta gana drungnai, nors ir pelnė vieną „Oskaro“ nominaciją. 

Praėjus tiek metų po filmo ir jį žiūrint iš šiandienos taško, kyla natūrali nostalgija, jog jau žiūrima gerai subrandinta kino klasika. Filmas turi puikią atmosferą, o jau socialinio skurdo vaizdavimas, airių sunkūs laikai ir nesantaika su anglais išties verčia aikčioti, kaip šitaip pilnas išdidumo tėvas leidžia pragerti šeimos pašalpą. Įsiminti veikėjai ir charakteriai. Nors didžiulių liaupsių susilaukė aktorius Robert Carlyle, mano akimis, įdomesnė ir aštresnė buvo aktorė Emily Watson, atlikusi Andželos vaidmenį.

Slogi filmo atmosfera iš esmės neatsitiktinė, visgi knyga buvo autobiografinė ir rašytojas pasakojo apie savo airių katalikišką vaikystę. Nepavydėtiną vaikystę, kur pilna drėgmės, pilkumos, lietaus, šalčio, griežto katalikiško kone maniakiško auklėjimo bei žiupsnelis išdaigų. Ironijos filme taip pat esama, tačiau žiūrėjau tą filmą ir galvojau, kodėl viskas šiek tiek perspausta, veikėjai visiškai savęs nesaugo, jeigu keliuke yra bala, tai būtinai į ją įmins, apsitaškys, tarsi specialiai pritempta prie tos slogios atmosferos. Akivaizdu, kad realiai žmogus, kurio kiauri batai, į pelkę niekada nelips, tačiau tik ne šiame filme. Nepaisant visko, knygoje visgi viskas pateikiama dar baisiau ir slogiau. Filme priblėsusios spalvos, nuolatinis rūkas apskritai laikmetį charakterizuoja kaip nesibaigiantį lietaus sezoną be metų laikų. Pasakojimo stilius su pasakotojo balsu vis dar būdingu dešimto dešimtmečio kinui dabar praktiškai tokie dalykai didžiajame kine išnykę. 

Filmas patiko labiausiai dėl savo istorinių momentų, atmosferos ir, žinoma, aktorių, ypač Emily Watson. Nepavydėtinas socialinis skurdumas, alkis, pažeminimas ir mirtys, kad ir kaip kartais pateikiamos makabriškai, visgi filmas stengiasi laikytis romano recepto – į viską šiek tiek žiūrėti su ironija, netgi į pačius sunkiausius dalykus: mirtį, badą, skurdą.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 54/100
IMDb: 7.3


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras: