2016 m. spalio 31 d., pirmadienis

Filmas: "Nes tai gražu" / "Till det som är vackert"



Sveiki,

Kažkada „Scanoramoje“ pristatyta švedų drama „Nes tai gražu“ (angl. Till det som ar vackert) (2009) galimas daiktas pernelyg nekrito į akis dėl gana menko biudžeto, tačiau akivaizdu, kad režisierė pasistengė nugriebti ne tik gerą scenarijų, bet ir taikliai pavaizduoti naivumą bei socialinį jaunuomenės pasiskirstymą Švedijoje. Iš pirmo žvilgsnio filmas atrodo gana nykus – naivi jauna mergina klausosi Mocarto ir, atrodo, ji turi apsigimusį talentą muzikai, tačiau niekada jo nerealizavo, niekada nelankė muzikos mokyklos, nes paprasčiausiai gimė skurdžiame luome.

Šiek tiek baugina merginos atsidavimas iliuzijoms, o tai tampa varomąja problemos jėga. Kaip jau galima įtarti, likimo vingiai merginai paruošė tikrą bombą nuvaikyti naiviems kerams, tačiau iki tol baugina užprogramuota sėkmė, bet žaidimo taisyklės gana aiškios: kuo aukščiau kilsi, tuo skaudžiau krisi. Filmas kone didaktinis, tačiau akivaizdu, kad režisierei svarbiau buvo ne mokyti jaunąjį žiūrovą, bet sukurti ypatingą charakterį, atspindinį švediškos socialinės kultūros barjerus. 

Ypatingo dėmesio po šio filmo sulaukė šiemet už filme „Danų mergina“ antro plano vaidmenį „Oskarą“ pelniusi švedų aktorė Alicia Vikander. Tai jos pirmas itin ryškus debiutas. Ji sugebėjo sukurti išties įsimenantį trapų vaidmenį, pilną naivumo, tylios destrukcijos ir vilčių bei iliuzijų netenkančią merginą. Jos būvimas kadre išties ypatingas, o po šio filmo ji pelnė nemažai Skandinavijos kino apdovanojimų. Visgi filmas, jeigu lyginsime skandinaviškąjį kiną, labai skandinaviškas: jaunas žmogus asmenybės augimo tarpsnyje grumiasi įvairiuose socialiniuose barjeruose, čia griaudamas, o čia ir formuodamas asmeninius ryšius. Filmas įdomesnis turėtų pasirodyti visgi gurmanams, nes komercinio kino žiūrovai paprasčiausiai „prasuks“ juostą pro šalį.

Mano įvertinimas: 8/10
IMDb: 7.0


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą