2017 m. kovo 22 d., trečiadienis

Aktualijos: Tuštėjantys ir nykstantys Lietuvos miestai (pastebimi kasdienybės pokyčiai)



Sveiki, 

Ką jūs pagalvojate, kai atsidarote dienraštį ar atsiverčiate laikraštį ir perskaitote, kad Lietuvos neliks? Spėju kelis variantus, priklausomai nuo to, kur Jūs gyvenate ir kiek Jums metų. Jeigu jūs abiturientas, tikriausiai galvojate, kad ir taip viskas nusivažiavo, o ir Jūsų pačių šioj šaly nebeliks ir visi likę tegu apsiši... Jeigu jums per 40 metų, tikriausiai dejuojate, kad, vaje, kaip blogai, nebėra jaunimo, nebėra gimstamumo, kaip blogai, kaip blogai, iš kur pensijas mokės, Lietuva geria, Lietuva sensta... Jeigu Jūs jau apskritai gyvenate ne Lietuvoje ir neplanuojate į ją grįžti, tikriausiai tokių portalų ir laikraščių stengiatės net neskaityti, nes Jums „giliai dzin“.

Ką galvoju aš? Slenku didmiesčio gatvėmis (ne sostinėje!) ir tuštėjančios gatvės, veidus jau atpažįsti, nors žmonių nepažįsti – visi praretėję, priartėję ir ,jeigu turi vieną tolimesnį draugą, tai „užmetus tinklą“ paaiškėja, kad per pažįstamų pažįstamus iš tikrųjų apie mus žino visas Kaunas, Klaipėda ar Šiauliai, priklausomai nuo to, kur gyvenate. Anonimiškumas ir kai tavęs nežino yra JĖGA, žmonių gausa yra jėga, dabar... Lietuva tuštėja ir galvoju, kad kiekvieno „iškritusio“ iš valstybės vagono turėčiau užimti vietą, juk kuo mažiau, tuo daugiau erdvėms likusiems, bet kad jaučiu viskas yra priešingai. Kuo mažiau lietuvių, tuo mažiau pasaulio, kaip Azovo jūra, kuri susitraukė į balą, o čia neseniai dar gyvybinga tauta bujojo prie Baltijos, o dabar, žiūrėk, greit vienas kito blusas susiskaičiuosime.

Ką reiškia gyventi nykstančioje ir emigruojančioje tautoje? Žinoma, yra individualios galimybės, pamatyti pasaulį, patirti nuotykių, mylėti ispaną, tuoktis su itale, išgerti savaitgalį Maltoje, o Norvegijoje gaudyti lašišas... Bet ne apie tai. Apie tautą, kaip tapatybę, lukštą, skydą, vertybę sunku ką ir bepasakyti. Kai kam tai kaskart mažiau paties žmogaus, kai kam tai „ne mano reikalas ir problemos“. 

Mūsų, sako statistika, 2080 metais liks 1,58 mil. ir daugumą sudarys senesni žmonės (tai čia aš ir tu, jeigu ką). Bet vis dar statomos vilos, nauji prekybos centrai, vis reikia daugiau ir daugiau, investuojam ir nykstam... Kaip atrodys ta plėtra, kai joje nebebus mūsų arba bus tiek mažai, kad atrodysime kaip sąvartyno žmonės, apsikrovę nebereikalingais daiktais. Žinoma, mūsų laukus ir autostradas užeis azijatai ir baltai galiausiai liks šiaip kaip istorinė žymė. Dominuojanti difuzijos banga praris ir... Neapleidžia manęs dabar jausmas, kad vis rašau apie rėmus ir kad visi žmonės lygūs ir Lietuvą paveldės kiti (irgi žmonės...), taip, kaip mes kažkada paveldėjome vardus.

Nežinau, kaip Jums, bet tuštėjančiame mieste darosi nyku. Jaučiuosi mažas. Atpažįstamas. Permatomas ir dėl to, kad ir kaip keistai skambėtų, nesaugus. O kas norėtų prisidėti prie mažumos, kai aplinkui visi tokie dideli? Kur būsiu aš ir kur būsite jūs po 30 metų? Tie kurie išliks ar tie, apie kuriuos kalbės būtaisiais laikais? 

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą