2017 m. kovo 10 d., penktadienis

Filmas: "Kas nutiko Mažylei Džeinei?" / "What Ever Happened to Baby Jane?"



Sveiki,

Įkvėptas neseniai startavusio serialo „Dvikova“ (angl. Feud), nusprendžiau pažiūrėti originalą „Kas nutiko Mažylei Džeinei?“ (angl. What Ever Happened to Baby Jane?) (1962), kai kur verčiama kaip „Kas nutiko Džeinei?“. Psichologinis siaubo filmas tapo tikra klasika ir, nors mažai kas žino šį filmą Lietuvoje, tačiau itin rekomenduočiau tiems, kurie mėgsta Alfred Hitchcock filmus su psichologinio trilerio elementais.

Romano ekranizacija kažkada tapo tikra skandalų virtine Holivude, kai pagrindinės šio filmo aktorės smarkiai konkuravo viena su kita tiek gyvenime, tiek filmavimo aikštelėje. Žvelgiant į patį filmą, tenka pripažinti, kad jis įtaigus ir kaip mat įtraukia žiūrovą savo keistai hitchcockišką istorija. Dvi seserys gyvena prabangiame name, patyrusios skirtingą scenos ir tėvų meilę, nesutaria, o tiksliau – nuskriaustoji bando keršyti seseriai. Nesaldi istorija netrukus išsirutulioja į kriminalinio pobūdžio trilerį. 

Nors filme aptinkame visus absurdiškus klasikinio trilerio elementus: per didelis sąžiningumas iš nuskriaustosios erzina žiūrovą savo klaikiai nenatūraliu elgesiu, nes žiūrovas tikrai neleistų šitaip elgtis su seserimi, atsidūręs jos vietoje, bet be erzinančių psichologinių niuansų, nebūtų ir saldžiausios pyrago dalies – kriminalinės istorijos. Filmas laikosi dėl dviejų legendinių aktorių – Bette Davis, kuri buvo už šį vaidmenį nominuota „Oskarui“ bei Joan Crawford, abi atrodo tokios išraiškingos (ypač B. Davis), kad scenos filme atrodo netgi kaip siaubo filmas apie kokį nors Drakulą, o tai kartu filmui suteikia teatralizuoto nenatūralumo, kas šįkart labai dėl žanro filmui itin tiko. Gera istorija, puikios aktorės, smagus siužetas ir klasikinė maniera leidžia mėgautis (pagaliau mano klasikinių filmų repertuare be jokio karinio siužetinio dvelksmo) tiesiog moteriška kančios, beprotybės, kaltės ir keršto istorija.

Mano įvertinimas: 9/10
IMDb: 8.1


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą