2017 m. kovo 14 d., antradienis

Filmas: "Kukurūzų sala" / "Corn Island"



Sveiki,

Filmas „Kukurūzų sala“ (angl. Corn Island) (2014), kuris buvo pristatytas Scanoramos festivalyje, gali kai kuo pasigirti. Gruzinų filmas apie upėse statomas trobeles ir per sezoną auginančius kukurūzų derlių žmones, atrodyti agrarine prasme nuobodus, bet kai šalia lekia gruzinų ir abchazų kulkos, istorija tampa politiškai įtempta be jokių paikų debatų ir politikų. 

Iš esmės filmas stiprus, tik jam reikia nusiteikti. Čia nerasite įtemptų siužetų, įdomių dialogų, kažin kokių nesuprantamų metaforų, simbolių, viskas išgryninta ir aišku net moksleiviui. Filmas pulsuoja gamtos ir žmogaus dermės gyvastingumu: skurdūs valstiečiai taikiai gulasi ir keliasi su saule, dirba sezono darbus ir taip, rodos, iš kartos į kartą. Kone meditacinio pobūdžio kinas labiau artimesnis būtų Azijos kino tradicijai, nei europietiškajai. Kiek priminė Pietų Korėjos šedevrą „Pavasaris, vasara, ruduo, žiema ir ... vėl pavasaris“, kur vandens, salos ir žmogus jame kaip skruzdėlytė dėliojasi savo gyvenimą, kad net graudu lyginti mūsų įtemptą ir skubantį gyvenimą su kine įsiviešpatavusia kone sakralia palaima gyventi vien tam, kad gyventi, o ne perkąsti gerkles ir uždirbti kuo daugiau.

Veidų krustelėjimai, sunkūs darbai, gamtos apsuptis, vykstantis karas kuria kontrastingas prasmių ir pozicijas, veda prie paradoksalių pamąstymų apie žmogų kaip vieną asmenį ir nesibaigiančią civilizacijoje besiriejančių tautų dėl laisvės beprasmybę. Visgi visoje šioje virtinėje į filmą galima pasižiūrėti ir kiek kritiškiau – lyg ir viskas žavu, viskas išpildyta estetiškai ir minimaliai kruopščiai, tačiau visgi tuose žvilgsniuose, darbuose ir tylėjimuose vyraudavo kažkoks teatras, netikruma. Režisieriui pavyko išgauti savitumą, tačiau iš kitos pusės vieniems žiūrovams filmas gali pasirodyti negyvas, tačiau tai ne pramoginis filmas ir jis atlieka kiek kitokią kalbėjimo funkciją – metaforinį, simbolinį, kiek primenantį Rytų išminčių pamokymus apie dervišus, bet greta to ir apstu  biblijinių analogijų. Rimtas, estetiškas, nepataikaujantis ir išminties, kurią susilipdo pats žiūrovas, kupinas filmas. Deja, tenka pripažinti, skirtas ne kiekvienam. Bet juk tai ir yra puiku!

Mano įvertinimas: 9/10
IMDb: 7.7


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą