2017 m. kovo 19 d., sekmadienis

Aktualijos: Saugumas Lietuvoje tik iliuzija dienos šviesoje



Sveiki, 

Niekada nežinai, ar tavęs kas nors neužpuls vidury dienos. Apiplėšimas gali pasirodyti tik laimė, palyginus su lūžusiais šonkauliais, pradurta akimis ar prarasta gyvybe. Važiavau su mama viešuoju transportu, už lango lijo, žmonės į autobusą veržėsi suplūkę, prie smilkinių prilipusiais plaukais ir pagalvojau: kiek šio lietaus dabar susigeria į dar neatrastus kapus, kur žmonės atgulė amžiams niekam nežinomai kritę nuo užpuoliko rankų. Laikomais dingusiais be žinios.

Kalbėjomės su mama apie tą įvykį, kai iš Plungės į Vilnių važiavusi jauna mergina buvo užpulta jaunų vyrukų, užkapota kastuvu ir užkasta kažkur miške. Už tai, kad turėjo prabangų automobilį. Ir jokie čia turtai visgi laimės neatneša... Mama pasakojo apie laidotuves: 500 žmonių, šimtai straipsnių, nuotraukų, o kapas nuklotas vien baltomis gėlėmis, jokio vainikėlio – tarsi stilistas pasidarbavęs. Pompastiška, tačiau teisinga, kad šeima nusprendė pasidalyti visu skausmu su šalimi.

Sakau, mamos neapiplėš, nes ji neatrodo pasiturinčiai. Labai paprastai. Prie tokių plėšikai tiesiog nelenda. Ir pats save raminu ta mintimi, bet ar tikrai? Vakar į 15min.lt buvo įkeltas vaizdo įrašas, kur Kaune, Vilijampolėje, pribėgę „treninguotieji“ spardė parkritusį vyrą viduryje sankryžos. Gal suvedė sąskaitas? Gal ne taip pažiūrėjo? Dienos šviesa nėra joks garantas, kad išėjus į miestą ar važiuojant autostrada grįši gyvas ir sveikas. Smurtas vienas baisiausių žmonijos dalykų ir be jo nė iš vietos: jokiais įstatymais, jokiais susitarimais ar rėžimais negalime ištraukti mumyse esančios prasiveržiančios pykčio prigimties. 

Tądien pirmą kartą apsilankiau gyvai operoje. Toje aukštos dvasinės įtampos šventėje, kur klausytojai patiria katarsį, neribotą pasitenkinimo būseną, kokį įskaitydavome literatūroje, matydavo aktorius, pasipylusius ašaromis filmuose. Tačiau manęs nepaėmė. Po kelių minučių pajutau susierzinimą ir jau po pirmo veiksmo manęs salėje nebebuvo nė kvapo... Esame tarp to, kas teikia aukštąsias akimirkas ir kas mus paverčia žvėrimis ir tik nuo mūsų priklauso, kurioje zonoje esame savastimi. Anąkart "nepaėmiau" operos, bet ir nenusiritau į smurtautojo užribį. Susitvardymas ir sąmoningas yra auksinio vidurio garantas.  

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą