2017 m. kovo 22 d., trečiadienis

Sapnas: Keistas mirusiųjų Rojus



Sveiki,

Šiąnakt sapnavau vieną išmirusį kaimą su visais ten kažkada gyvenusiais senoliais, jaunimu ir vaikais. Bėgau kažkokį protu nesuvokiamą maratoną pažįstamais žvyrkeliais, kol kažkokie persekiotojai, sako, užsukti į buvusį kultūrnamį... O ten... kaip kokiame Juan Rulfo romane „Pedras Paramo“, viskas lyg ir tikra, bet viskas lyg ir kokiame magiškame realizme. Protu suvokiu, kad tai neįmanoma, bet, regis, kažkuriame laike niekas čia nemirė, niekas neišnyko, o kultūrnamis renovuotas taip, kad net atrodo kaip modernus bankui priklausantis pastatas. Vaikštau po jį. Ten pilna žmonių: visi kažką perka, bendrauja, žiūri pro langus, ant senovinių krosnių kepami milžiniški kebabai su saldžiu burokėlių įdaru. Mirusiesiems rodau, kaip buvo anksčiau, kaip prisimenu iš vaikystės, kai vos tik Lietuva atsikūrė kaip Nepriklausoma valstybė...

Ir visi man pritaria: taip ir buvo, taip ir buvo... Kažkas pasakoja, kad ten buvęs katinas, kurį galėjai apkabinti už centą ir įsielektrinti (kitaip sakant, pasikrauti geros energijos). Žinoma, juokiuosi, nes jokio katino nepamenu. Visi tik perka, tik perka: salotas, arbatą, vaikšto iš vieno kambario į kitą lyg kaimo namuke per šermenis. Ir staiga sustingau. Aš kažin kokioje mename mirusiųjų „vakarėlyje“, mano pasąmonės nupieštoje mitinio Rojaus platformoje. Priėjau prie lango ir pamačiau tuos vaizdus. Griuvėsius čia kažkada gyvenusių ir tvenkinį tolumoje, įkritusį lyg į išliuobtą tarpeklį. Jų nėra. Buvo jų gyvenimai čia ir pamažu nyko jų laikas... Kažkoks baisus liūdesys, kad viskas keičiasi: čia gyvenimas, o čia žiūrėk jį užpildo tik atmintis.

Šis keistas sapnas mane supurtė. Žinote, ne kasnakt pabūsi su mirusiais Rojuje, kažkur anapus laiko ir proto suvokiamų dalykų. Dar kaisčiau pasidaro, kad ir apie mane vieną dieną šitaip kas nors... Sapnuos kur nors kokiame name, viskas atrodys kaip realybė, bet tik vienas staigus veržlaus proto dūris ir kažkas atsipeikės, palikdamas mane tose prisiminimų renovuotose dykrose.

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą