2023 m. liepos 31 d., pirmadienis

Kelionė: Kolmaras, Prancūzija / Colmar, La France

 

Sveiki,

 

Šią liepą teko pabuvoti Prancūzijos regiono Elzaso trečiajame pagal dydį mieste Kolmare. Pats miestas gal ir nėra labai didelis, viso labo tik 70 tūkstančiai gyventojų, tačiau senamiestis su išsišakojusiais Reino upės kanalais atrodo toks dailus, tarsi iš atviruko. Pats miestas rašytiniuose šaltiniuose jau minimas IX amžiuje, taigi mena karaliaus Karolio Didžiojo laikus. Kadangi miestas šalia Strasbūro ir iš esmės netoli sienos su Vokietija, šis miestas, bent jau man, primena labiau vokiškos architektūros principus. Visai nenuostabu, nes Kolmaras prancūziškai rašosi Colmar (su kalmarais, jūrų gyventojais, tikrai neturi nieko bendra!), priklausė tai prancūzams, tai vokiečiams. Miestą buvo okupavę ir švedai per vadinamąjį Trisdešimtmetį karą. Nepaisant karų, nuolatinių pasikeitimų, Kolmaro senamiestis ir architektūriniai paminklai stebėtinai išsilaikę puikiai. Kas gero mieste, siūlau pasižiūrėti mano paties parengtą nuotraukų reportažą.


P. S. Kolmaras yra įtrauktas į top10 gražiausių Europos miestų. 



Kolmaro senamiestį vagoja patys įvairiausi kanalai, primena šiek tiek Veneciją. Tai gėlas vanduo, atitekantis iš Reino upės. Jais viduramžiais ir vėliau buvo leidžiamos žuvys, kurias vėliau buvo patogu sugauti ir turėti nuolat šviežios žuvies.



Tai Šv. Martyno bažnyčia (St Martin's Church) Kolmare, pastatyta 1365 metais, ir kelios nuotraukos iš vidaus interjero. Nežinau, kelinta tai bažnyčia, į kurią užeinu, tai jau gal ir net kokia šimtoji, ir visos man Vakarų Europoje daugiau ar mažiau panašios. Nepaisant to, viduje tamsu, gotikos stilius, nuostabūs vitražai, tiesa, kaip supratau, visgi vitražai ne iš gotikos laikų, o XIX amžiaus atnaujinimas.





Tai garsaus prancūzo Frederiko Ogiusto Bertoldžio (Frédéric-Auguste Bartholdi, 1834-1904) muziejus. Kas nežino šio skulptoriaus, tai verta paminėti, kad būtent jis suprojektavo Laisvės statulą Amerikai, kuri dabar stovi Niujorke. Bertoldis buvo kilęs iš Kolmaro iš vokiečių protestantų pasiturinčios šeimos, o Kolmaras – jo gimtasis miestas, skulptoriaus paveldą tvarko miestelėnai.


Frederikas Ogiustas Bartoldis



Po visą miestą ant grindinio galima pamatyti štai tokias inkrustuotas rodykles su Laisvės statulos atvaizdu. Jomis paženklintas visas Kolmaras ir rodo kryptį link Bertoldžio muziejaus.



Tai paties Bertoldžio suprojektuota skulptūra jo muziejaus kiemelyje prie įėjimo.


Vienas garsiausių ir gražiausių architektūrine prasme laikomų Kolmaro pastatų. Sakoma, kad japonų anime (animacinių filmų) kūrėjai, ieškodami savo filmams įkvėpimo, būtent nusižiūrėjo šį namą ir pradėjo kurti savo animaciniuose filmuose panašiu stiliumi pieštus namukus.




Kolmare pilna kavinių, užeigų, vyninių, o jų fasadai dekoruoti išskirtiniu dizainu.



Šis rožinis pastatas kitapus kanalo kranto žymus tuo, kad jame apsistodavo žymusis filosofas Volteras (1694-1778). Sakoma, kad jis Kolmaro negalėjęs pakęsti ir progai pasitaikius visada pašiepdavo šį miestą. Iš kitos pusės, žinant Voltero būdą, tai kodėl jis apsistodavo Kolmare ir netgi čia parašė savo žymų veikalą?



Čia matosi Kolmaro senamiesčio pagrindinio turgaus fasadas, kuris veikia iki šių dienų. Nors Elzasas ir Kolmaras garsėja baltaisiais gandrais, kurių atvaizdais daug kas dekoruota, tačiau būtent Kolmarą galima laikyti ančių kepenėlių sostine. Ilgą laiką būtent Kolmaras tiek karaliams, tiek pasiturintiems tiekdavo čionai užaugintas ir pagamintas ančių kepenėlių produktus. Šiuo metų gyvūnų teisių aktyvistai priešinasi ančių šėrimui ir skerdimui, nes šeriamos antys apauga riebalais, taigi ir jų kepenys padidėja, tad, sakoma, kad negali paskirti, todėl kenčia.



Kai kuriuose kanaluose iš tikrųjų yra valčių, kuriais galima pasiplaukioti kaip Venecijoje. 



Kitose nuotraukose pasigrožėkite išskirtine Kolmaro architektūra.







Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą