2023 m. rugpjūčio 23 d., trečiadienis

Kačių muziejus Kotore, Juodkalnijoje / Cats Museum Kotor, Montenegro

 Įėjimas į muziejų (Adresas: Trg Gospa od Anđela - Stari Grad 371, Kotor 85330)

Sveiki,

 

Kai buvau Kotore, viename iš svarbiausių Juodkalnijos istorinių uostų ir turistinių traukos centrų, kažkas parekomendavo nueiti į kačių muziejų. Viso labo vienas ar du eurai, o pasislėpti nuo vasaros karščių, pavalgius fantastiškai skanių ledų, pats malonumas. Vietinė gidė prasitarė, kad yra tik trys kačių muziejai: vienas iš jų Amsterdame, kitas Šiauliuose ir šis – Kotore, tačiau jų turi, manau, kiekviena šalis. Muziejus nedidukas, jame viso labo trys pailgi kambariai, jame sukauptos ne kokios kačių iškamšos, o masinė kultūra, kurioje vaizduojami katinai ir katės, dažniausiai jau seni XX amžiaus pradžios ir senesni dalykėliai. Prieš apžiūrėdami galite iš kasininko pasiimti laminuotą informacijos lapą (anglų, rusų ar kokia kita kalba) su numeracija. Eidami pagal numerius, skaitote tą lapą ir viskas tampa aišku kaip dieną. Padariau dešimtį nuotraukų, gal kam smalsu, kaip atrodo vidus ir ko ten galima pamatyti. 



Vienas labiausiai nustebinusių dalykų buvo prie informacijos pardavinėjami suvenyrai, ko Lietuvoje nepamatysi, nes mes šiuo metu išgyvename smarkų spaudimą dėl Rusijos politikos ir su Rusija susieta atributika arba dergiame, arba niekiname, arba tylime, kad nebūtų nesąmonių, tačiau Juodkalnija pokštauja. Štai magnetolai su Putino, Zelenskio, Karalienės Elžbietos II ir net Šiaurės Korėjos lyderiu ir jo katinu, kuris žiūri į atominės bombos paleidimo mygtuką, atvaizdai.



Įvairūs XX amžiaus plakatai, vaizduojantys katinus ir kates.




Kolekcionieriai gali čia pasidžiaugti pašto ženklais, nes jų su katėmis sukaupta nemažai.



Pašto ženklai. Katinai ir Katės. Ar kas nors bekolekcionuoja pašto ženklus?





Muziejuje taip pat galite sutikti šią tingiai smaguriaujančią katę.




Katės japonų kultūroje ir tautosakoje.


Prisimenate kas nors tokias spalvotas taksofono korteles su pokalbių minutėmis? Taigi buvo ir su katinų atvaizdais. Galiu prisiekti, jog panašią turėjau ir aš su katino atvaizdu.


Prancūziškas senovinis mokyklinis sąsiuvinis su katinu.


Vokiškas kauliukų žaidimas „Katė ir pelė“, tokių čia rasti galima ne vieną.

Jūsų Maištinga Siela


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą