2012 m. rugsėjo 1 d., šeštadienis

Nuosprendis: Ruduo




Sveiki visi,

Ką gi... atėjo kalendorinis ruduo. Kubilius ir visa gvardija (o kaip be jų ruduo?!) už renovacijos pinigus įgijo Lietuvai sraigtasparnių. Tik pamanykit! O kas man iš to? Arba kas iš to Onutei iš Naujosios Akmenės? Negi „papigiai“ skraidysim? Tiek to. Kartais stebiuosi politikų ir valdžios sprendimais – gal ruduo čia kaltas, jaučiuosi 15 metų grįžęs atgal ir įsijungęs pirmąkart „Teletabius“, kurie, taip ir neaišku, ar sugriovė mano vaikystę ar ją papuošė. Tiek to. Juk dabar jau kalendorinis ruduo ir nebus jokio gailesčio, jokio pagalbos rato, jokio šiaudo ar horizonte mojuojančios melžėjos su karvute kaip iš pasakos – nuosprendis neatšaukiamas – RUDUO! 

Dar vaikystėje dainuodavome nešvankiai ir lyg išsigandę to saldaus rudens – „ruduo, ruduo, krenta papai auksiniai ir leidžiasi tyliai...“ Ak, tas nešvankumas. Gerai, kad jis yra, nes jis padeda išgyventi rudens nuosprendžio metais. Kai buvau mažas ir neturėjau jokios laiko nuovokos, laikrodžio nepažinojau, nepažinojau ir mėnesių, man laikas buvo vasara ir žiema – ir viskas. Tada nė įtarti negalėjau, kad žiema yra lygiavertė vasarai, trunka tris kalendorinius mėnesius! Man atrodė, kad žiema tai 70 procentų – ji ilga, nuobodi ir monotoniška, o vasara tik 30 procentų viso laiko. Kodėl ji trumpa? Kamuodavo toks klausimas. Trumpa tai trumpa. Ką jau padarysi – sakydavo močiutė.

Ko čia dabar aš apraudu praėjusią vasarą? Lyg išlietą pieną... nepriraudosiu nei saulės, nei šilumos, nei dar kažko. Nei mokyklos, nei universiteto – niekas šiemet nebekrenta nei ant galvos, nei ant pečių. Tik burzgia kitoj Lietuvos pusėj nauji sraigtasparniai ir trukdo, baisiai trukdo išskristi paukščiams į namus. Pala, o gal į svečius? Taip ir neaišku, ar jiems namai yra čia – ar ten, kur šilčiau? Tiek to. Juk jau ruduo. Kalendorinis. Sezoninis jau buvo prasidėjęs, bet vis tiek.

Reiktų kažko palinkėti. Kažko rudeniško, kažko, kas kvepia lakuotais suolais, pieštukais, trupančiais trintukais, popieriumi... ir medžių lapais, bulvėmis, juodžemiu, šlapiu šunimi ir obuoliais bei kaštonais. Kad prikristų, kad smarkiai prikristų į atmintį ir į širdį šis atėjęs ruduo, nes kito rudens gali ir nebebūti. Kaip ir pavasario, kaip ir sraigtasparnių, Kubiliaus...

Tegu šis nuosprendis – RUDUO – būna palankus! 


Jūsų Maištinga Siela,
Man galite parašyti: cirkininkas@gmail.com

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą