2012 m. rugsėjo 16 d., sekmadienis

Filmas: "Pasiklydę vertime" / "Lost in Translation"



Sveiki,

„Pasiklydę vertime“ (Lost in Translation) (2003 m.) – kritikų ir žiūrovų nuomone t.y. pats geriausias režisierės Sofijos Coppolos filmas. Tai antrasis režisierės darbas po pakankamai sėkmingos „Jaunosios savižudės“ ekranizacijos. Pati režisierė teigė, kad filmą sukūrė iš idėjos pavaizduoti naktinį Tokiją, netikėtai ši idėja pasisavino ir „Oskarą“ už geriausią metų scenarijų. Po to režisierei nepavyko kažko prilygstančio sukurti, bet gal dar ne vėlu, režisierė dar pakankamai jauna, turi savo stilių ir idėjų.

„Pasiklydę vertime“... Tiesą sakant, nežinau, nė kaip vertinti. Filmas nesužavėjo taip, kaip tikėjausi, tačiau turėjo savo įdomų, asketiško šarmo. Vidutinio amžiaus vyras ir jauna mergina, nežinanti, ko nori iš gyvenimo, susitinka Tokijuje, viename iš viešbučių. Abu jaučia nepasitenkinimą dabartimi, vienatvę, egzistencinį liūdesį, kuris visame didžiuliame nesukalbame mieste tiesiog veržiasi per kraštus – va, dėl šito filme lydžiausi, liūdesys yra gražus, netgi šitaip pagalvojau, žiūrėdamas tuos vaizdus, bejėgišką personažų vienatvę. Gaila, kad beveik besimezgantis, skaudokas romanas nieko gero nežada, nes personažai nepasiduoda beprotybei, nespjauna į gyvenimą, nebėga į pasaulio kraštą, pamynę visas visuomenės nustatytas vertybes, kaip tai populiaru būna įvairiuose filmuose. Personažai išlieka pakankamai statiški, tačiau jų dvasinis stabilumas išsibalansuoja, tai jaučiasi ir tai yra gražu, kad mes sužinome apie kitokio gyvenimo variantą ir galimybę pasirinkti, tačiau kažkodėl vis tiek laikomės savo. Filmas stiprus savo melancholiškumu ir retsykiais man priminė latvių režisieriaus M. Martinsono filmą „Amaja“. 

Be jokios abejonės pakankamai medituojantis filmas, kuris hipnotizuoja detalėmis, didžiuliu miestu, kuriame sunku susikalbėti su aplinkiniais, žmogus ieško, kas artima jam, jo kultūrai, „genetikai“. Aktorė Scarlett Johansson buvo kukli, graži, paprasta ir tuo be galo įdomi, tą patį galiu pasakyti ir apie Bill Murray, kurio veidas labai priminė šuniškas dienas, toks liūdnas, nusiminęs... Ideali pora geram filmui, nepraleiskite progos.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 89/100
IMDb: 7.8


Jūsų Maištinga Siela,
Man galite parašyti: cirkininkas@gmail.com

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą