2012 m. spalio 17 d., trečiadienis

Serialas: "Mano svajonių Džinė" / "I Dream of Jeannie"



Sveiki visi,

Jau seniai svajojau padaryti šį įrašą ir ta diena visgi atėjo. Serialas, su kuriuo vaikystėje augau (vienas iš jų) buvo savaitgaliais popietėmis kartu su „Kerėtoja“ rodomas „Mano svajonių Džinė“ (I Dream of Jeannie) – kultinis amerikiečių serialas, kurtas praėjusio amžiaus viduryje (1965 – 1970 m.), sulaukęs net penkių sezonų, išgyvenęs nespalvotą ir spalvotą televizijos erą, ir daugeliui lietuvių praskaidrinęs niūrų (o gal ir nelabai) savaitgalinį gyvenimą. Tai pasakojimas apie nesėkmingo astronauto misiją, kai šis nukrenta į negyvenamą salą ir jame suranda butelį, kurį atkimšus pasirodo žavi blondinė, pildanti šeimininko paliepimus ir neretai įveldama į pavojus save ir visus esančius aplinkui.

Gal truputį apie patį serialą ir jo koncepciją? Per penkerius savo gyvavimo metus „Mano svajonių Džinė“ buvo sukurta 139 serijos ir tik pirmasis sezonas iš esmės buvo juodai baltas (nespalvotas) su 30 pirmųjų serijų, kiti likę sezonai – spalvoti ir trunkantys po 25 minutes. Pirmuosius du sezonus prodiusavo Sidney Sheldon, vėliau šią estafetę perėmė Claudio Guzman, tačiau nuolat prie šio projekto lindo ir pirmasis prodiuseris.

Pagrindinius šio serialo vaidmenis sukūrė smarkiai savu laiku išpopuliarėję aktoriai Barbara Eden ir Larry Hagman, abu aktoriai yra ilgaamžiai ir iki šių dienų pasirodo epizodiškai įvairiuose serialuose. Abu šie aktoriai yra dirbę ir prie kito mega amerikiečių serialo „Dalasas“, pastarasis turėjo net 14 sezonų ir buvo filmuojamas ne vieną dešimtmetį, tačiau dabar ne apie tai...


Aktoriai serialo kūrimo metu.



Štai taip dabar atrodo Barbara Eden ir Larry Hagman


Barbara Eden apskritai buvo vienas žaviausių televizijos veidų.






Iš esmės serialas buvo sukurtas kaip opozicija konkuruoti su „Kerėtoja“, kuris buvo pasirodęs 1964 metais, kanalui ABC, kuris buvo antras kanalas pagal populiarumą JAV. Sunkiausia, prisipažįsta režisierius S. Shaldon‘as, buvo rasti aktorę, kuri atliktų Džinės vaidmenį. Iš esmės režisierius troško žavios brunetės, kadangi blondinė būtų labai greitai sutapatinta su „Kerėtojos“ serialo pagrindine aktore Elizabeth Montgomery, tačiau po daugelio nesėkmingų perklausų jis pasakė: „Tebūnie tai Barbara Eden!“ Ir serialas visgi debiutavo ne ABC kanale, bet pačiame populiariausiame – NBC.

Netrukus Džinės rausvas rūbas tapo tikra klasika ir mėgiamas visuose maskaraduose, šį rūbą kūrė žymi Holivudo dizainerė Gwen Wakeling. Įdomu tai, kad iš pradžių kūrėjai susidūrė su dar viena problema – tuokart amerikietiškoje televizijoje niekas nerodė serialo, kuriame moteris gyventų pas vyrą būdama su juo ne santuokoje – tai buvo dideli puritoniniai laikai televizijoje, todėl kūrėjai nuolat akcentavo, kad Džinė miega ne vyro namuose, bet savo butelyje. Vėliau, kaip žinote, Džinė iš tikrųjų tapo savo šeimininko žmona. Įdomu dar ir tai, kad vos pradėjus kurti serialą, Barbara Eden tapo nėščia ir šią problemą reikėjo nedelsiant spręsti, nes ji vilkėjo gundančius džinui būdingus rūbus, todėl net 11 epizodų Džinė vaizduojama tik iki juosmens, stengiantis paslėpti nėštumą, tačiau retsykiai sušmėžuoja profilis, kuris neleidžia apsirikti – pagrindinė aktorė laukiasi mažylio.

Atėjus kanalui NBC spalvotojai erai, kūrėjam teko susidurti su tokiais dalykais kaip vaizdo efektai: spalvos, dizainas, naudojami įrankiai, apie kuriuos anksčiau mažai buvo galvojama. Iš esmės režisierius norėjo jau ir pirmojo sezono spalvoto, tačiau kanalas nebuvo itin sužavėtas Džinės projektu ir nedavė reikiamas sumos, NBC manė, kad Džinė kitų sezonų nesulauks ir apsiribos tik daugiausiai pusėtinu debiutu. Tik pirmasis ir trečiasis „Mano svajonių Džinė“ sezonai papuolė į geriausius Top 30 kuriamų projektų tuometinėje televizijos rinkoje.


 Džinė savo butelio viduje tuoj teleportuosis laukan.


Džinė su savo piktąja seserimi (abi jos B. Eden). Iš pradžių aiškinama, kad Džinė buvo žmogus ir ją džine pavertė Mėlynasis Džinas, vėlesniuose epizoduose pasirodo jos šeima, kurie irgi yra džinai. Buvo šioks toks nesusipratimas ir loginė kūrėjų klaida, nes vėliau aiškinama, kad Džinė tokia ir gimė.


 Nykštukinė Džinė ant darbo stalo.


Džinių maratonas.

Gražus Džinės butelis iš tikro nebuvo sukurtas specialiai šiam serialui. Tai alkoholinio gėrimo grafinas, skirtas burboniniam viskiui, tačiau pagal stilių visai tiko ten apgyvendinti ir svajonių Džinę. Atėjus spalvotiesiems sezonams, butelis buvo pakeistas į spalvingesnį ir labiau patrauklesnį, tačiau jo kamštis išliko iš pirmojo sezono naudoto butelio. Yra sakoma, kad per visus sezonus šis butelis buvo pakeistas mažiausiai 12 kartų. Neretai šis butelis (kadangi buvo stiklinis) suduždavo nuo didelės temperatūros, mat, į jį mesdavo gerą cheminį užtaisą, kad iš jo pradėtų garuoti rausvi ir žali dūmai. Barbarai Eden atiteko paskutinis butelis po paskutinės serijos filmavimo, jį turi išsaugojusi iki šių dienų, jos serialo partneris taip pat namuose turi vieną iš butelio variantų.


Džinės butelis.



Serialo aktoriai po daugelio metų su savo išsaugotais butelių variantais. 


 Štai taip filmuojama scena butelyje.

Barbarai Eden teko suvaidinti Džinę, savo seserį brunetę ir tuo pačiu savo motiną, o 1985 metais, prabėgus 15 metų po serialo baigties, buvo sukurtas pilnametražis filmas „Džinė po 15 metų.“ Su tais pačiais aktoriais.


Štai tiek įdomybių, kurių tikriausiai nė nežinojote apie šį serialą, tačiau dabar sužinojote. Manau, kad ateityje tęsiu kultinių senų serialų kūrimo istorijas, jūs taip pat galite man pasiūlyti, apie ką norėtumėte daugiau sužinoti, juk šitiek serialų buvo kuriama ir rodoma pas mus: „San Francisko raganos“, „Santa Barbara“, „Be namų negerai“, „Jos vardas – Nikita“, „Heraklis“, „Ksena“, „Kerėtoja“, Beveri Hilsas, 90210“ ir kiti, su kuriais kai kas augo, kai kas stūmė laiką ir norėtų vėl nors mintimis sugrįžti tenais. Laukiu Jūsų pasiūlymų ir pageidavimų.

Jūsų Maištinga Siela 

10 komentarų:

  1. Parašykit apie Beverly Hilsą :) Vaikystėj žliumbdavau, jei neišeidavo pamayti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Arba serialas "Įtikinėtojai", buvo nuostabus.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū už senų filmų atgaivinimą! Buvo labai įdomu pasiskaityti ir prisiminti mėgiamą filmą, o ypač pažiūrėti foto kaip aktoriai atrodo šiomis dienomis :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Pats informatyviausias straipsnis lietuviškai apie šį serialą.... Ačiū, labai įdomu, geros foto :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. :) ačiū uū išsamią informaciją apie seną gerą , linksmą , be didelių pretenzijų, serialą , gaila , kad "Kerėtoja" , buvo , kaip ir "konkurentė" šiam serialui(nors , deja , nemačiau visų serijų nei vieno , nei kito serialo).Abu buvo -relax :)
    Dar puikus serialas "Ieškokit Gudručio ".
    LACRIMA HELIADAE

    AtsakytiPanaikinti
  6. geri serialai buvo keretoja ,mano svajoniu dzine ir brangioji liuse.nereciau pamatyt dar karta

    AtsakytiPanaikinti
  7. ar tai dar veikiantis puslapis puikus straipsniai

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, veikiantis. Ateityje turėtų pasirodyti dar keli įrašai apie senus serialus. Dėkoju. :)

      Panaikinti
  8. Gal kas nors žinote, kur būtų galima parsisiųsti arba online pažiūrėti šio serijalo visus epizodus lietuvių kalba? Niekaip nerandu. Labai labai būčiau dėkinga! :))

    AtsakytiPanaikinti