2012 m. spalio 16 d., antradienis

Filmas: "Doroti" / "Dorothy Mills"



Sveiki,

Bendras airių ir prancūzų kūrėjų darbas – mistinė drama „Doroti“ (Dorothy Mills) (2008 m.). Šiaip iškart prisipažinsiu, kad mistinės dramos man yra vienas iš įdomesnių žanrų, tačiau paskutiniu metu truputį nuviliantis dalykėlis. Filmas „Doroti“ manęs nei nuvylė, ne nenuvylė, tačiau tikrai tikėjausi kažko stipresnio ir įtaigesnio, nes siužetu labai jau priminė neprastą Holivudinį dirbinį, tačiau turint galvoje, kad dramą kūrė Europos režisierė, tikėjausi kažko intymesnio, gilesnio, nuožmesnio.

Filmas nėra labai prastas, jis pakankamai žiūrimas ir galima jį vertinti įvairiai. Asmenybės susidvejinimo teorija per misticizmo persisunkusią paauglę, kurios kūne gyvena kadaise saloje užsimušę vaikigaliai – gal ir nieko, sakytum. Pasaulio aiškinimas visgi nukrypo režisieriai į mums neįprastą ir mokslu nesuvokiamą pasaulį, tačiau miestelio bendruomenės tarpusavio santykiai mažų mažiausiai man pasirodė vaizduojami ne dviveidiški, kiek truputį vaikiškai nemotyvuoti, noru sukelti perdėtą įdomumą. Kunigas ir religingi miestelėnai tarpusavyje žaidžia su velniška ugnimi, vieni prieš kitus pateisina ydas ir nuodėmes, ir kartu smerkia atvykėlius – bla, bla, bla. Galiu pasakyti, kad siaubo trileris „Kaimas“ (2005 m.) šiuo atveju perspjovė šį filmą šviesmečiais, tačiau šio filmo idėja kitokia – pomirtinio pasaulio neigimas ir su juo susidūrimas per psichologės asmenybę yra nemenkas iššūkis kino kūrėjai, manyčiau, nelabai gal ir pasisekęs. 

Personažai, ypač Doroti atrodo paslaptinga, tačiau tas paslaptingumas lyg saulėgrąžų aliejus – dirbtinai perspaustas, nemadingas, atgyvenęs kaip ir filme „Moteris juodais drabužiais“, kuris buvo, mano akimis, visiškas krachas. Dieve, tie miestelėnų žvilgsniai ir kiti vaizdavimo būdai, atrodo, tokie nuvogti, kad net nebėra laiko kada stebėtis. Aišku, kur kas įdomiau filmas būtų užsibaigęs, jei scenarijus būtų pakrypęs į mokslo pusę, o ne misticizmą, tada ir pati Doroti atrodytų įdomus ir intriguojantis personažas, bet... Šiaip nenoriu visai sumenkinti filmo, jis pakankamai gerai žiūrisi, tačiau kai pradedi apie jį mąstyti, pamatai, kad vėl pelų sauja rankoje.

Mano įvertinimas: 6/10
IMDb: 6.0


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą