2014 m. sausio 12 d., sekmadienis

Serialas: "Amerikietiška siaubo istorija" / "American Horror Story" (1 sezonas)




Sveiki,

Per paskutiniąsias keletą dienų tiesiog negalėjau atsiplėšti nuo kompiuterio ekrano, kol nesužiūrėjau visų pirmojo sezono „Amerikietiškos siaubo istorijos“ (American Horror Story) (2011) serijų. Visai netyčia aptiktas siaubo ir mistikos bei paslapčių pritvinkęs serialas tapo tikra mano atradimo sensacija! Mane vis labiau ir labiau stebina amerikiečių serialų įvairumas ir kokybė, o „Amerikietiška siaubo istorija“ yra kaip tik viena iš tokių.
 

Įtempto, intriguojančio siužeto serialas stebina savo gebėjimo jau nuo pat pirmosios serijos įtrukti į įvykių verpetą, apsigyventi vaiduoklių name su jo dvasiomis ir paslaptingomis istorijomis. 2011 metais „Amerikietiška siaubo istorija“ startuoja TV ekranuose kaip antologinis serialas, o tai reiškia, kad kiekvienas sezonas pasakoja vis skirtingą istorija su tais pačiais aktoriais. Pirmasis sezonas turi paantraštę „Namas žudikas“, kuri pasakoja apie šeimą, ištiktą santuokos krizės – ši atsikrausto į smarkiai nukainuotą įspūdingą namą, kuriame prieš tai gyveno gėjų pora, kuri buvo rasta nužudyta. Laikui bėgant ima vertis šiurpą keliančios ankstesnių prieš tai čia gyvenusių šeimininkų istorijos, o jų dvasios, pasirodo, yra įstrigusios šiame name ir nebegali ištrūkti...

Neįtikėtinai išraiškingai sukurta istorija, kuri įdomiai suformuoja pomirtinio pasaulio priartėjimą prie gyvųjų. Dalis personažų vaikšto kaip gyvieji, kaip antai tarnaitė Moira, kuri vyrams rodosi kaip seksualus iriusiukas, o moterys ją regi kaip seną moteriškę su balta akimi. Namo rūsys – tai nenutrūkstanti siaubo kankinimo šventovė, kuri vėl ir vėl prisikelia kaip vaiduokliška vizija namo istorijos, kurios geba realiai kontaktuoti su gyvaisiais, todėl daugelis dalykų iš „vaiduokliškosios pusės“ atrodo kaip tikra ir gyva. Neįtikėtinai įtraukianti namo istorija turėtų patikti gerų ir kokybiškų siaubo filmų mėgėjams, kurie mėgsta klasikinius siaubo filmus, bet norėtų pajusti ir šiuolaikišką siaubo kino renesansą, tai manau, kad „Amerikietišjoki siaubo istorija“ yra kaip tik jums.


Serialo aktoriai ir kūrėjai.




Kaip jau minėjau, serialas startavo 2011 metais, jo „pilotinė“ t.y. parengiamoji serija, kuri dažniausiai nulemia, ar TV kanalas užsakys serialą ir jį finansuos, buvo sėkminga, todėl buvo nutarta sukurti pirmąjį sezoną, kurį užsakė amerikiečių kanalas Fx. Serialą itin palankiai sutiko kritikai ir žiūrovai – tą rodo ir puikus IMDb (Internetinė filmų duomenų bazė) įvertinimas, kuriame lankytojai gali „žvaigždutėmis“ vertinti ne tik serialus, bet ir visus sukurtus filmus. Pirmasis sezonas, kaip ankstesni, taps tikru renesansu Fx kanalui, o jo aukšti reitingai atgaivino kanalą naujam gyvenimui. Pirmajame sezone pasirodė nemažai puikių kino aktorių, bet tikriausiai nepralenkiamiausia buvo dviejų „Oskarų“ savininkė Jessica Lange, kuri už mįslingosios ir įtaigiosios kaimynės Konstancos vaidmenį pelnė ne vieną padovanojimą, tarp jų laimėta „Emmy“ ir „Auksinio gaublio“ statulėlė, taip pat apdovanota ir „Ekrano aktoriaus gildijos“. Išties Jessica Lange man buvo netikėtas atradimas – griežtos ir tvirtos moters vaidmuo jai itin tiko ir patiko. Ji man pasirodė tiek nuostabi, kad užsimaniau tiesiog masiškai pasinerti į jos filmų pasaulį, bet tam dar reikia surasti laiko... 


Serialo herojė Vivjena ir už jos švystelėję name mirę dvyniai.


Mirę gėjai grįžta į namus.


Jessica Lange Konstancos vaidmenyje.


Kate Mara suvaidino pavydžią ir įnoringą studentę Haiden. Spėkit, kaip jai baigėsi?


Konstanca su sūnumi ir tarnaite.


Vienas mįslingiausių serialo personažų - dvilypė tarnaitė Moira. Jaunoji - tai aktorė Alexandra Breckenridge, senoji - Frances Conroy, pastaroji kuria skirtingus vaidmenis kiekviename šio serialo sezone.


Kadras iš serialo. Benas su mįslinguoju nukentėjusiuoju name.


Mažylis Tadas - iš gabalų susiūtas vaikas.


Seksualusis Dylan McDermott atliko psichiatro Beno vaidmenį.


Aktorės Veros Farmigos jaunėlė sesuo Taissa Farmiga pirmąjame sezone atliko Violetos vaidmenį.

 
Serialas pelnė, kaip teigia TV3 kanalas, kuris transliavo šį serialą lietuviškai, net 17 Emmy nominacijų, o kritikai ir žiūrovai serialą apibūdina kaip visų laikų labiausiai gąsdinantį serialą, kuris kaskart Amerikoje pritraukdavo prie TV ekranų beveik 3 milijonus nuolatinių žiūrovų, tokiam mažiau populiariam Fx kanalui tai išties dėmesio puota, o štai nuo trečiojo sezono serialas sulaukė net „priauginimo“ ir dar didesnio populiarumo, kas retai būna su serialais, kadangi dažniausiai reitingai yra linkę kristi žemyn, bet tik ne „Amerikietiškoji siaubo istorija“. Šiuo metu jau startavo ketvirtas sezonas ir vėlgi nauja istorija, serialas jau turi per 20 pačių įvairiausių apdovanojimų ir per 100 nominacijų. Laukiu nesulaukiu, kada spėsiu sugraužti antrąjį sezoną, kuris pasakoja apie vienuolių prižiūrimus „atsilikėlių“ namus. Taigi. Rekomenduoju.


Jūsų Maištinga Siela

6 komentarai:

  1. Tikrai kokybiškas siaubo serialas. O aktorė Jessica Lange 2 sezone dar labiau pasistengė. Kiekviena scena su ja buvo aukso vertės. Tiesiog stulbinanti vaidyba. Juo labiau, kad per visą sezoną jos personažas bene labiausiai keitėsi, taigi su personažo kaita turėjo keistis ir aktorės darbas. Ir vis tiek - kiekvienoje scenoje ji buvo nepralenkiama!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pritariu, nuostabus ir kokybiškas serialas. Trečias sezonas man kol kas atrodo silpniausias, bet dar suteikiu serialo kūrėjams šansą nustebinti žiūrovus :D Antras sezonas nepakartojamas, žiūrėjau išsižiojus, labai šokiruojantis buvo ir vietomis švelniai tariant keistokas, bet užkabino nuo pirmos serijos :) Labiausiai patiko turbūt tai, kad nė viienas veikėjas nėra apsaugotas. Bet kuriam gali atsitikti bet kas, net patys blogiausi dalykai, todėl nenuobodu ir tikrai nežinai, kaip viskas baigsis. Net jei ir spėtum turbūt nepataikytum :D
    Be to, skaičiau, kad Jessica Lange po 4 sezono pasitraukia iš serialo... Bet bent žinom, kad ir 5 sezonas bus :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai jinai pasitraukia? O gaila. Ji nepakartojama.

      Panaikinti
    2. O iš kur tokios žinios, kad bus 5 sezonas? Nes IMDB kol kas paskelbtas tik 4 (nuo 2014 spalio). Bet jei tai tiesa, labai džiaugiuosi!

      Panaikinti
    3. Amerikietiskose svetainese irgi raso nedaug bet tikrai zinau kad raso apie 5 sezona!

      Panaikinti