2014 m. lapkričio 15 d., šeštadienis

Filmas: "Drakula. Pradžia" / "Dracula Untold"




Sveiki, kino žiūrėtojai,

Šįkart noriu trumpai aptarti kino filmą „Drakula. Pradžia“ (angl. Dracula Untold) (2014). Nereikia čia nieko slėpti, kad ši Drakulos versija buvo sukurta vien dėl vaizdo efektų, o ne papasakoti Drakulos priešistoriją. Kino kūrėjams teko užbėgti prieš visas Drakulos ekranizacijas ir prieš literatūrinį kūrinį ir papasakoti, kaip iš tikrųjų Drakla tapo vampyru, įpinant visą Rytų Europos politinį kontekstą, viduramžiškąjį pasaulėjautą. Aišku, pasaulėjautos nepavyko sukurti, tačiau gražūs efektai, spalvos ir pakankamai normalus siužetas visgi filmą šiek tiek gelbsti.

Aišku, šis filmas neprilygs 1992 metais sukurtam „Breimo Stokerio Drakulai“, bet filme šis tas visgi yra. Yra dramatizmo, yra pasirinkimo problema, yra pasiaukojimo, tik jis kažkoks paskendęs po komercinio, mums įprastinio fantastinio plotmės vaizdavimo. Iš tikro ne tik šiam filmui, bet ir viskam, kas kuriama šiomis dienomis komercijos rinkai, praranda savitumo, režisūrinio braižo, išskirtinumo nebelieka. Toks jausmas, kad tiek Harį Poterį, tiek Žiedų valdovą, tiek šią Drakulą kūrė vienas ir tas pats žmogus. 

Ne, filmas nėra prastas, bet toli gražu nėra ir tas, kuris pakylėtų, sudrebintų, nustebintų – ko šitaip karštligiškai norisi iš tokių filmų. Juk šitokia technika, šitokie efektai, negi jie gali maišyti istorijos pasakojimui? Kartais atrodo, kad taip. O šiaip filme yra šiek tiek tos vampyriškos atmosferos, ypač toje paslaptingoje oloje – šiurpas kyla, tačiau viskas toliau paskęsta ir pabliūkšta, kai Drakula ruošiasi kovoti su sultonu, o jo šeima balansuoja ant gyvybės ir mirties bokšto... Patiko filmui parinkti aktoriai. Labai gerai atrodė Luke Ewans, kuris turėjo su panašaus žanro filmais patirties. Jo Drakula patikėjau, kaip ir aktoriaus Charles Dance vampyro „tėvo“, kurio grimas beveik prilygo baisiajam „Nosferatui“. 

Šiaip filmas nėra prastas, siužetas, kad ir šabloniškos aranžuotės, bet nebuvo nuobodu žiūrėti. Kaip sakiau, trūko tik išskirtinumo, kitokio braižo, kvepėjo komercinio kino maniera.

Mano įvertinimas: 6.5/10
Kritikų vidurkis: 40/100
IMDb: 6.3


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą