2014 m. lapkričio 4 d., antradienis

Filmas: "Rozmari kūdikis" / "Rosemary's Baby"




Sveiki,

Tikriausiai nėra nė vieno žmogaus, kuris nors kiek mėgsta kiną ir kuris nebūtų girdėjęs legendinio režisieriaus Roman Polanski. Bent jau jo filmą „Pianistas“ (2002) tikrai daugelis iš mūsų esame ne tik girdėję, bet ir matę. Šįkart noriu pakomentuoti jo kur kas senesnį filmą „Rozmari kūdikis“ (angl. Rosemary‘s Baby) (1968). Tai romano ekranizacija, kuri tikriausiai patiks kiekvienam nors kiek save gerbiančiam kinomanui. Tai išties, dabar galvoju, stulbinamas filmas, nors ir sukurtas labai seniai. Neįtikėtinai gera atmosfera, įtampa, poros santykiai ir mistika, kurie tokie bauginantys, kad tiesiog prikausto tave prie ekrano ir nebepaleidžia.

Visgi šiuolaikiniai siaubo filmai turėtų labai žemai nusilenkti šiam filmui, nes jie nebetenka savo sielos, dvasinės įtampos, vibracijų, kokį duoda klasikiniai siaubo filmai. Čia tikriausiai kaltos Vėlynės ir Helovynas, kad ėmiau ir pažiūrėjau šį siaubo filmą, bet tikrai nesigailiu. Filmas puikios prabos, nors kantrybės, žinoma, su juo reikia. Pati istorijos mistifikacija man priminė S. King‘o romanų konstruktą, būtent šis rašytojas ir jo ekranizuoti romanai yra ganėtinai panašios „dvasios“, turiu galvoje, senąsias ekranizacijas, nes mūsų šiandienos siaubo filmai tiesiog nebegyvi ir laikosi tik dėl specialiųjų efektų, pasiduoda masinėms pataikavimams ir praranda turinį, lieka tik neoriginali forma...

„Rozmari kūdikis“ stebina ir savo raiška ir įtaigumu, aktoriai turi ką veikti, gali save išreikšti ir tą pastebėjo kino kritikai, kurie atidavė antro plano aktorei Ruth Gordon „Oskarą“, po šio apdovanojimo ilgus dešimtmečius niekas negaus „Oskaro“ iš siaubo filmų kategorijos, iki pat „Avinėlių tylėjimo“ laikų.

Sakau, filmas puikus, toks puikus, kad noriu pamatyti visus R. Polanski filmus. Dabar. Nedelsiant.

Mano įvertinimas: 9.5/10
IMDb: 8.0


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą