2014 m. lapkričio 15 d., šeštadienis

Filmas: "Undinė" / "Ondine"




Sveiki, kino žiūrovai,

Režisierius Neil Jordan, kurį žinau kaip „Bizantija“ ir „Interviu su vampyru“ kūrėją, mane nustebino šiuolaikiška drama „Undinė“ (angl. Ondine) (2009), kuri mus nukelia į gana šiaurietišką, atokią ir šiukščią Airijos uostą ir pasakoja keistą istoriją apie tinkle įsipainiojusią merginą.

Iš pradžių taip ir neaišku, kaip ši istorija bus rutuliojama. Ar čia iš tikrųjų švystels fantastiniai motyvai, ar čia režisierius sumaniai rezga kažkokį trilerį. Neįtikėtinai gera filmo atmosfera, siužetas! Bet iš vis labiausiai patiko subtili, kartais netgi naivi, iki skausmo neįtikėtina, bet ir kartu labai įtikinama metaforika. Šitaip įdomiai susieti pasakos, mito, legendos apie undines ir „selfes“ istoriją su kriminalinio pobūdžio istorija. Labai patiko ir vienišo alkoholiko gyvenimo istorija, jo begalinis švelnumas sunkiai sergančiai dukrelei, visa ta uostamiesčio atmosfera, lyg po uostą vaikščiotų kažkas pardavęs sielą, nebetikėdamas viltimi ir geresniu gyvenimu.

Kažkaip manęs visai netrikdė ir neerzino retkarčiais demonstruojamas naivumas, kai personažas nepatiki mergina, mąstosi esant ją kaip savo vaizduotės sukurtą vaizdinį, nors visi realybės parametrai sako, kad visa tai tikra, bet smegenys aptrauktos lengendomis ir mitais. Žodžiu, įdomus realybės ir postrealybės lipdinys, pasakojimo maniera, kuri šiam režisieriui neįtikėtinai pavyko. Šiaip nemėgstu šaltų šiaurietiškų kino juostų, bet šis labai patiko, dar ilgai po seanso galvojau apie filmą. Paveikė.

Patiko ir pagrindiniai aktoriai. Jau nešneku apie airių aktorių Colin Farrell, jis visuose filmuose turi kažką magiško. Šįkart labai įdomi man buvo lenkų kilmės aktorė Alicija Bachleda, kuri sukūrė rumunės undinės vaidmenį. Ši aktorė nėra labai žinoma, bet be jokios abejonės tai jos ryškiausias blykstelėjimas kine.

Šiaip rekomenduoju keistokų dramų mėgėjams ir kino gurmanams. Yra kuo pasidžiaugti.

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 65/100
IMDb: 6.8


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą