2014 m. lapkričio 17 d., pirmadienis

Filmas: "Elnių medžiotojas" / "The Deer Hunter"




Sveiki, kino žiūrovai,

Amerikiečių režisierius Michael Cimino iš dalies remdamasis Remarko romanu „Trys draugai“ sukuria filmą „Elnių medžiotojas“ (angl. The Deer Hunter) (1978), kuris laikomas vienu geriausiu tų metų filmu. Filmas gavo daugybę apdovanojimų, o jame pagrindinius vaidmenis sukuria legendiniai Holivudo veteranai: Robert de Niro, Meryl Streep, Christopher Walken ir kt. Tikriausiai negalėjau nepamatyti šios juostos, nors ilgai atidėliojau, kadangi labai gąsdino trijų valandų seansas, tam reikia tikrai nusiteikti, ypač, kai žiūri originalo kalba.

„Elnių medžiotojas“ gana toli nuo romano, kurį irgi yra tekę skaityti, sakyčiau, paimti tik atmosfera ir keletas motyvų, tačiau tai visai kita istorija. Iš pradžių jausmas buvo gana keistas. 40 minučių trunkančios vestuvių scenos, su palaiminimu, baliumi ir visišku nusilakimu. 40 minučių džiaugsmo, fiestos, kurios toli gražu nebeprimena santūrių šiuolaikinių vestuvių. Džiaugsmo atmosfera begalinė, bet jau tada aišku, kad filmo pabaigoje herojams teks verkti. Kita valandos pusė susmūgiuoja emociškai. Jaunoji karta, jaunoji vyrukai paimami į karą Vietname, kur sukrečiantys įvykiai, mirtys ir „Rusiškos ruletės“ žaidimai galutinai palaužia jaunuolių psichiką. Netektys, praradimai, kraujas atima iš jų tai, ko jie šioji karta turėjo geriausio.


Kadras iš filmo "Elnių medžiotojas".

Paskutinė valanda skirta susitaikymui, vilties susėmimui, tačiau pasaulis niekada veikėjams nebeatrodys toks, koks buvo. Jie pasikeitė ir moterys, mylimosios, kurios liko namie, tai jaučia, bet nežino, kaip padėti savo vyrams. Tai ištisa amerikiečių epocha, kai karas nusineša viltį... Ilgas, gilus filmas su gera režisūra, puikia aktorių vaidyba. Nors filmas šiek tiek užtęstas, bet tai tikriausiai pasirinkta sąmoningai, norint pajausti pasikeičiančios epochos slenksčius. Holivudo veteranai neįtikėtinai jauni, gražūs ir talentingi. Meryl Streep – ak, koks grožis, netgi brutalusis Robert de Niro man šįkart patiko. 

Filmas neabejotinai iš klasikinės prabos, kuriam reikia atsidėti, reikia nusiteikti, nes nuotaikos keičiasi tik kas valandą, reikia mėgautis tėkme, draugystės idile, jos praradimais, meile, kuri bus pažeista ir niekada nebus tokia, kokios nusipelnė herojai. Šiaip iš tikrųjų stipri juosta, leidžianti patirti gero kino malonumą.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 73/100
IMDb: 8.2



Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. Viena iš pačių mėgstamiausių kino juostų. Puikus scenarijus, stipri tiek pagrindinio aktoriaus R.deNiro, tiek antraplanių vaidenų atlikėjų vaidyba.

    AtsakytiPanaikinti