2016 m. gruodžio 20 d., antradienis

Filmas: "Traukinys į Busaną" / "Train to Busan" / "Busanhaeng"



Sveiki,

Azijiečių kinas neretai pateikia kokių nors staigmenų. Gal dar ir dėl to, kad jis rečiau atkeliauja iki mano akių ir daug „atsisijoja“ iš vidutiniškų juostų ir patenka tik tos juostas, kurios tikrai vertos dėmesio. Filmas „Traukinys į Busaną“ (angl. Train to Busan) (2016) pasakoja, kad ir kaip keistai benuskambėtų, apie zombius ir, regis, vien ta šlykščiai populiariajame kine nuvalkiota tema atbaidytų žiūrėti šią juostą, bet neapsigaukite, tai tikriausiai apskritai geriausia, ką paskutiniu metu mačiau zombių tema. 

Šįkart azijiečiams pavyko sukurti gana įtemto siužeto trilerį su siaubo elementais. Aišku, apokalipsinės epidemijos vaizdiniai kelia ir baisumą, ir nemenką žiūrovo smegeninėje kovą tarp to, kas šiame filme priimtinai perteikta tikroviškai, o kas tiesiog paviršutiniškai. Staigus „suzombėjimas“ atrodo toks kompiuterinis reiškinys, kad, regis, ir pritrūksta žmogiškojo nužmogėjimo faktoriaus, nes transformacijos akyse pernelyg žaibiškos, todėl gali sukelti netikrumo įspūdį, bet kitą vertus sustiprina žaibiški virsmai ir įvykiai trilerio žanro pusę, kas priverčia įvykius greičiau rutuliotis, tai šioje zombių istorijoje kur kas svarbesnis ir atrodo veiksmas azijietiškame traukinyje nei pats nužmogėjimo faktas.

Kad ir kaip bežiūrėtume, visgi veikėjai sukurti pernelyg šabloniški: tėvas aukojasi dėl dukrelės, sesuo dėl sesers, draugai dėl draugų, o kipšas verslininkas kovoja tik už save ir tampa beregint pernelyg komiksiniu ir šabloniniu blogiuku. Visus šiuos veikėjus perkėlus į vakarietišką filmą ir palikus scenarijų tą patį, atrodytų filmas kur kas silpnesnis, nes egzotiškumo įspūdį sukuria dar ir tai, kad tai azijiečių aktoriai, kurių autoritetai ir kontekstai pernelyg nutolę nuo vakarietiškų žiūrovų akių, taigi, šiuo atveju, filmas vėl laimi kultūriniu atžvilgiu. Nepaisant šabloniškų veikėjų, kai kurių jau matytų epidemijos vaizdinių kine, nuvalkiotos temos, filmas kažkaip susižiūri gaivališkai ir įtraukiančiai, kad tiesiog po 40 minučių seanso sunku beatsiplėšti ir netgi priminė šiek tiek smarkiai šaržuojantį filmą „Sniego traukinys“, tačiau šis traukinys gerokai kitoks ir todėl jis tiesiog savaip geras. Nebaisu tokį filmą parekomenduoti siaubo kino mėgėjams, netgi jei jiems šis filmas ir visai nepatiks, man jis paliko labai gerą įspūdį.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 72/100
IMDb: 7.6


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą