2016 m. gruodžio 27 d., antradienis

Filmas: "Monstras spintoje" / "Closet Monster"



Sveiki, 

Kino kritikų puikiai įvertinta kanadiečių drama „Monstras spintoje“ (angl. Closet Monster) (2015) buvo pristatyta „Kino pavasario“ festivalyje, bet ryškesnių atsiliepimų, deja, taip ir nesulaukė, tačiau kažkaip įtraukiau šią juostą į tuos būtina pamatyti sąrašus. Jaunasis kanadiečių režisierius Stephen Dunn (g. 1989) iki tol kūrė tik trumpo metražo juostas ir „Monstras spintoje“ yra jo pripažintas sėkmingu filmu.

„Monstras spintoje“ pasakoja apie vaikinuką, kuris auga pas tėvą, mėgsta fotografuoti, svajoja apie galimybes Niujorke ir kovoja su savo vaizduotės kuriamomis haliucinacijomis, padiktuotomis vieno atsitiktinio vaikystės momento. Vaikinukas yra homoseksualus ir nusižiūri panašaus amžiaus vaikinuką, kuriam pradeda fantazuoti. LGBT drama iš esmės pasakoja kelias temas: brendimo ir savęs pažinimo bei tėvo ir sūnaus santykius, pagrįstus stereotipiniais vyro ir sūnaus auklėjimo šablonais, kuriuos pagrindinis veikėjas neatitinka.

Mano manymu, režisieriui pavyko sukurti tiek filmo atmosferą, tiek daugiasluoksnius šeimos santykius, stereotipus laužančius savęs pažinimo procesus. Aišku, pasirinkti kai kurie simboliai jau tikrai nebe nauji filme. Turiu galvoje kalbančią naminę Bafi pelę, kuri iliustruoja jaunuolio sąžinės balsą bei nuolat iš pilvo lendantis geležinis kruvinas strypas – šie simboliai pernelyg akivaizdūs ir neoriginalūs, o kai kada net piktybiškai erzinantys. Homoerotikos filme ne tiek ir daug, juolab, kad režisieriui svarbiau kur kas buvo sukelti ne kūniško geidulio jusles, kiek sujungti šeimos santykių anatomiją ir savęs pažinimą į vientisą siužetą. 

„Monstras spintoje“ nebloga LGBT drama, turinti šiokios tokios didaktinės nuostatos, bet ne tokios erzinančios. Smagu, kad režisieriui nerūpėjo banalybės ir jis įgyvendino savo kūrybinę viziją, nors ir padėvėtais simboliais bei metaforomis. 

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 81/100
IMDb: 7.3


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą