2018 m. kovo 30 d., penktadienis

Filmas: "Ką žmonės pasakys" / "Hva vil folk si" / "What Will People Say"


Sveiki,

Tokie filmai kaip „Ką žmonės pasakys“ (angl. What Will People Say) (2017) Kino pavasario repertuare visada išliks mėgstami ir pastebėti. Vienas dalykas – lietuvių publika mėgsta smarkiai tarpkultūrinius konfliktus, ar jie būtų lokalios šeimos, apibrėžtos griežtų tradicijų, masto, ar tarptautinis konfliktas. O jeigu tie konfliktai dar susiję su Artimaisiais Rytais ar Azija – tai pirmu numeriu filmas gali tapti hitų hitas šiame festivalyje.

Savaime dėl to nieko čia blogo. Filmas „Ką žmonės pasakys“ iš esmės netgi labai geras. Kaip jau minėjo Rytis Zemkauskas viename interviu apie šį filmą, jis tiesiog šiemet atstovauja daugeliam panašių šia tema filmų plejadai. Filmas kokybiškas, išvystytas siužetiškai, skaudus ir nevienareikšmiškai turintis pasakyti kai ką pasauliui apie senąsias musulmoniškas tradicijas valdyti savo šeimos moterų likimus taip, kaip jiems „priklauso“. Šiame filme maištaujanti paauglė iš esmės primena eilinę vakarietę, kuri Švedijoje  traukia paauglių akį ir, regis, negresia jokio kito pavojaus, kaip vien tik eilinis tėvų ir vaikų konfliktas vakarietiškame kontekste, bet... Viena lemtinga klaida ir paauglė išsiunčiama atgal į Pakistaną, kur ją ištinka kultūrinis šokas ir nauja patirtis, tačiau akivaizdu, kad aplinkybės nulemia ir dar vieną staigmeną.

Iš esmės pagrindinė veikėja yra kamuoliukas tarp dviejų kultūros sampratų, tarp Švedijos ir Pakistano, įkalinta ne tik savo lokalioje šeimoje, bet ir toje sumaišties kirmgraužoje, kad net pasidaro gaila stebėti visą tą melagysčių cirką vien tam, kad būtų patenkinti šeimos draugai ir giminaičiai. Žmogus neturi teisės į laimę ir individualybę, tad dar baisiau pasidaro, kai žiūrovas blaiviu protu suvokia, kad milijonai moterų ir merginų yra šioje absurdiškos tradicijos aukomis bes galimybės pabėgti. Filmas įtraukiantis, neprailgsta ir tiesiog turiningas visomis prasmėmis.

Nuoroda į Kino pavasario tinklapį ČIA.

Mano įvertinimas: 9.5/10
IMDb: 7.9


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras: