2018 m. kovo 1 d., ketvirtadienis

Knyga: Richard Flanagan "Siauras kelias į tolimąją šiaurę"



Richard Flanagan. „Siauras kelias į tolimąją šiaurė“ – Vilnius: Baltos lankos, 2017. – 416 p.

Sveiki, knygų skaitytojai,

Yra kelios priežastys, kodėl pasirinkau australų rašytojo Richard Flanagan romaną Siauras kelias į tolimąją šiaurę (angl. The Narrow Road to the Deep North). Tiesą sakant, knyga mano knygų lentynoje pragulėjo apie metus, nors įsigijau su tuokart bemaž kartu pasirodžiusia Ruth Ozeki romanu Knyga laiko būčiai – pastaroji paliko neišdildomą įspūdį, nors ir buvo tik nominuota Man Booker literatūrinei premijai, o štai R. Flanagan jį už šį kūrinį net pelnė. Negana to, šios knygos susietos su Japonija ir apskritai abi vienoje recenzijoje įvardytos kaip „pagalba suprasti Japoniją“.

Nemanau, kad iš knygų įmanoma kaip nors suprasti ar patirti kitos šalies kultūrą, tačiau suvokti šį bei tą apie pasaulį ir literatūrą visgi galima, kitaip nebūtų jokios prasmės skaityti. Taigi kita priežastis – vertėja Violeta Tauragienė, kuria besąlygiškai pasitikiu kaip vertėja ir kaip kūrinių „pateikėja“.

Turėjome mes ir iki tol išverstų R. Flanagan kūrinių į lietuvių kalbą, tačiau šioji – pirmoji, kuri „įkrito“ man į rankas. Tenka pripažinti, kad pats skaitymo procesas nebuvo gana lengvas. Pirmuosius 150 puslapių galynėjausi tarytum su lokiu. Kėliau sau abejotinus klausimus: ar tikrai šioji knyga tokia ypatinga? Ir kas joje ypatinga? Išskydusi istorija, banalumo perteklius, ryškios amerikietiškojo romano imitacijos, maniera bei struktūra, kad net nežinojau, už ką šią knygą būtų galima pagirti, tačiau nepasidaviau ir tęsiau skaitymą. Anot Giedros Radvilavičiūtės, jeigu knyga „neužkabina“ per pirmuosius 50 puslapių, jos skaityti nebeverta. Šįkart reikėjo pasistengti kone trigubai.

Vėliau, žinoma, įvyksta esminis lūžis ir knyga išties „sukrenta“ į išties puikiai suvaldytą ir pajaustą istoriją. Klausimas: kodėl kankinausi tuos 150 puslapių? Paskutiniu metu nebegaliu pakęsti banalybių ir kaip velnias kryžiaus vengiu literatūrinių saldžių klišių. Tiesiog buvo pragaras skaityti pagrindinio veikėjo nuodėmingosios meilės užuomazgas prieš karą, kaip Dorigas Evanas prieš pašaukiamas į karą užmezga intymius santykius su savo dėdės sužadėtine. Tas susitikimas knygyne, nusaldinti žvilgsniai, pavydas, meilė-nemeilė, aistra, žiedas plaukuose... Net detalės, rodos, paimtos iš pigiausių meilės istorijų, kad net žagsėjau: už ką šis rašytojas, po galais, gavo Man Booker?

Rašytojas Richard Flanagan.

Galiausiai perkopus esminį knygos lūžį, įvyko stebuklas ir aprašomi „tiršti“ įvykiai tiesiant Siamo-Birmos geležinkelį australų belaisvių prakaitu ir krauju, pasidarė išties įdomu. Jau seniai nebežavi ir atviros aprašomos scenos kankinių, gyvenusių įvairiose koncentracijos stovyklose (to jau prisižiūrėta dešimtyse pačių geriausių ir jautriausių filmų virtinėse), tačiau tikriausiai buvau atitokęs nuo „kankinių“ literatūros, kad net labai jautriai (dar pamasintos egzotiška Azijos gamta) suskaičiau šią istorijos dalį. Išties tos scenos ir neadekvačiai žiaurios situacijos kaip antai choleros epidemija ar kojų amputacija sužadino tai, ko iš esmės negalime pamatuoti, tik įsivaizduoti, kaip iš žmonių atimamas žmogiškumas. Jaunų vyrų traumos ir kova su mirtimi itin artima Primo Levi romanui Jei tai žmogus ar net lietuviškam Balio Sruogos šedevrui Dievų miškas.

Visgi stipriausią ir paveikiausią knygos dalimi pavadinčiau autoriaus gebėjimą vaizduoti karą išgyvenusius jaunuolių gyvenimus, kai šie grįžta į įprastas vėžias, kas iš esmės nebeįmanoma. Apie gyvenimo prasmės netekimą, besaikį gėrimą, dvasines traumas, sudaužytus gyvenimus. Šioje pasakojimo dalyje autorius išplėtoja ir japonų, dalyvavusių geležinkelio tiesimo istorijoje, pasakojimus. Lygindamas išgyvenusių karo nusikaltėlių ir belaisvių likimus „po visko“, R. Flanagan išgauna retą literatūriškai išplėtotą gėrio ir blogio, atpirkimo ir susinaikinimo, gebėjimo rekonstruoti ir negebėjimo atsinaujinti dvasios žemėlapį.

Kyla nemažai etinių ir moralinių klausimų. Kodėl štai karo japonų nusikaltėlis staiga atsiverčia į altruizmą ir bando atstatyti pusiausvyrą, o štai karo belaisvis, patyręs baisiausias kankinimo formas, ima po karo ir viską naikina? Kur slypi blogio šaknys ir kada žmogus pasiduoda iš esmės? Šitos traumuojančios ir niekada žmogų „nebeatstatančios“ patirtys vėlgi labai siejasi su režisieriaus Michael Cimino filmu Elnių medžiotojas (1979) ir net su Svetlanos Aleksijevič knyga Cinko berniukai.

Knyga kai ką iš esmės sukrės. Ypač kruopščiai ir įtaigiai aprašyti kankinimai, tačiau labiausiai visada šokiruoja ne pjaustomi ir naikinami kūnai, kiek iškreiptas skirtingų ideologijų susidūrimas, kai viena ir kita pusės jaučiasi besąlygiškai teisios, kad net imame abejoti, kokioje mes patys iškreiptoje tiesoje murgdomės. Šiame romane liūdnai suskamba japoniškas klasikinis haiku, kuris iliustruoja tradicinį patriotišką japono mąstyseną, pagrįsta imperijos idealizmu ir tai, bent jau man, buvo taip atpažįstama, kai kalbame apie Europoje dar visai neseniai gyvavusias imperijas. Iš esmės romane yra trūkumų, gal veikiau ne trūkumų, bet man itin nepatinkančių dalykų, tačiau visumoje tai užbaigtas, gerai surėdytas ir „aidintis“ giliomis prasmėmis kūrinys apie mūsų žmonijos sudėtingą prieštaringumą, o galiausiai apie gėrio ir blogio kovą pasaulyje ir žmogaus dvasioje. Knyga, po kurios lieka apie ką pamąstyti.

Jūsų Maištinga Siela

7 komentarai:

  1. paskolos! paskola! paskolos!Ar jūs ieškote geros reputacijos ir akredituotos privačios paskolos įmonė, kuri teikia paskolas gyvenimo galimybę.Mes siūlome visų rūšių paskolų labai greitai ir lengvai, asmeninės paskolos, automobilių paskolos, hipotekos paskolos, studentų paskolų, verslo paskolos, investicinės paskolos, skolos konsolidavimas ir daug daugiau.Jums buvo atmestas bankų ir kitų finansų įstaigų?Ar jums reikia konsolidavimo paskolą arba hipoteką? Nežiūrėkite bet daugiau, kaip mes čia, kad visas savo finansines problemas praeities dalykas.Mes skolina lėšas asmenims ir įmonėms, kurioms reikia finansinės pagalbos norma 2 %.Ne reikia socialinio draudimo numeris ir nėra kredito patikrinimą, reikalingą, 100 % garantuotas.Noriu naudoti šią laikmeną jums pranešti, kad mes teikiame patikimas ir remia pagalbos ir mes mielai jums pasiūlyti paskolą.Tada atsiųskite mums el. laišką adresu: (amandaafredoloan42@gmail.com) kreiptis dėl paskolos

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ar jums reikia paskolos?

    Ar esate verslo vyras ar moteris? Ar jums reikia lėšų, kad pradėtumėte savo verslą? Ar jums reikia paskolos, kad išskaitytumėte savo skolą, sumokėtumėte savo sąskaitas ar pradėtumėte gražų verslą? Ar jums reikia lėšų savo projektui finansuoti? El. Paštas: ( Creditplusfinance11@gmail.com arba Whatsapp +16234044993 ) Mes siūlome garantuotas paskolos paslaugas bet kokia suma ir bet kuriai pasaulio daliai (asmenims, įmonėms, nekilnojamojo turto agentams ir korporacinėms įmonėms) už mūsų puikią 3% palūkanų normą. Norėdami gauti paraišką ir gauti daugiau informacijos, siųskite atsakymus į šį el. Pašto adresą: { Creditplusfinance11@gmail.com arba Whatsapp +16234044993 }

    Štai keletas sričių, kurias galime jums padėti

    * Finansinis
    * Verslo paskolos
    * Asmeninė paskola
    * Investicinė paskola
    * Auto paskola
    * Statybos paskolos
    * Skolos konsolidavimas
    * Kredito linija
    * Paskolos nuoma
    * Antrasis hipoteka
    * Kredito išpirkimas
    * Automobilių paskolos
    * Hipoteka
    * Refinansavimo paskolos
    * Studentų paskolos


    El. Paštas: Creditplusfinance11@gmail.com
    WhatsApp +16234044993

    AtsakytiPanaikinti
  3. Suprantu, kad recenziją rašyti sudėtinga... Aš neparašyčiau. Bet joje paliktos kelios gramatinės klaidos...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveiki visi. Mačiau komentarus iš žmonių, kurie jau gavo savo paskolą iš ANGGA DIMAN, ir tada nusprendžiau kreiptis pagal jų rekomendacijas ir prieš kelias valandas patvirtinau savo asmeninėje banko sąskaitoje bendrą 30 000 eurų sumą, kurią prašiau. Tai tikrai puiki naujiena, ir aš patariu visiems, kuriems reikia realios paskolos, kreiptis per savo elektroninį paštą (anggadiman1@gmail.com). Džiaugiuosi dabar, kad gavau paskolą, kurią paprašiau

    AtsakytiPanaikinti
  5. KAIP GALIU MANO SAVO VADOVĄ, PADĖGDAMAS TIKRAI IR VEIKSMINGAM NUO DR. DR. Mano vardas Lydia Gomez, aš niekada nemaniau, kad vėl šypsosi. Vyras vieneriems metams paliko mane su dviem vaikais. Aš maniau, kad turėsiu burtą, pavadintą Dr.Sunny. Ji man davė savo vardą ir jis mane patikino 48 valandos mano vyro grįš pas mane, per mažiau nei 48 valandas mano vyras grįžo maldaudamas atleidimo sakydamas, kad tai velnių darbas, todėl aš vis dar stebiuosi šiuo stebuklu burtai buvo išduoti, aš pastojau ir pagimdžiau savo trečiąjį vaiką, jei su juo susisieksite el. paštu: drsunnydsolution1@gmail.com Auksinis „WhatsApp“ arba paskambinsite jam dabar: +2349030731985
    ,
    Dr.Sunny taip pat gydo:
    1. ŽIV / AIDS
    2. HERPES 1/2
    3. VĖŽYS
    4. ALS (Lou Gehrig liga)
    5. Hepatitas B?
    6.Jei norite pastoti

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nebuvau tikras, ar gausiu teisėtą skolintoją internetu, bet kai nebegalėjau susimokėti skolos, mano sūnus gulėjo ligoninės lovoje, kad būtų atlikta operacija, kuriai reikėjo didžiulės pinigų sumos, o man taip pat reikėjo šiek tiek pinigų refinansuoti ir gauti prekę. home.prašiau pagalbos pas draugus ir kai nebeliko vilties nusprendžiau susirasti paskolą internetu ir susiradau LAPO MICRO FINANCE su 2% palūkanų norma ir iš karto pritaikiau savo duomenis kaip nurodyta. Per 48 valandas nuo mano paraiškos pateikimo jie suteikė mano paskolos sumą be paslėptų išlaidų, o aš galėjau pasirūpinti savo sūnaus medicininėmis sąskaitomis, pratęsti nuomos sąskaitą ir sumokėti skolą. Patarsiu kiekvienam paskolos ieškančiam kreiptis į LAPO MOCRO FINANCE su ( lapofunding960@gmail.com ).
    Whatsapp +447883183014

    AtsakytiPanaikinti
  7. Mieli paskolos ieškantys asmenys.

    Ar turite finansinių sunkumų? Ar norite pradėti savo verslą? Ši paskolų bendrovė buvo įkurta kaip žmogaus teisių organizacija visame pasaulyje, kurios vienintelis tikslas – padėti vargšams ir finansinių sunkumų patiriantiems žmonėms. Jei norite kreiptis dėl paskolos, susisiekite su jais žemiau nurodyta informacija: el. paštas: elenanino0007@gmail.com

    Vardas:
    Reikalinga paskolos suma:
    Paskolos trukmė:
    Mobilaus telefono numeris:

    Ačiū ir palaimina Dievas
    Ingrida

    AtsakytiPanaikinti