2018 m. kovo 25 d., sekmadienis

Filmas: "Ilgesys" / "Ga'agua" / "Longing"


Sveiki,

Buvo daug ko tikėtis iš Izraelio filmo „Ilgesys“ (angl. Longing) (2017), kuris pasakoja tik iš pirmo žvilgsnio tipišką istoriją: po beveik dvidešimties metų vyrukas suižino, kad visą tą laiką jis turėjo sūnų, tačiau jis šiuo metu jau miręs. Tėvas leidžiasi po gimtąjį sūnaus kraštą ir ima tarsi gyventi jo gyvenimą, bandydamas pažinti jį kaip asmenybę... Nuostabus filmo pavadinimas, sakyčiau, neatspindi to fundamentalaus tėvystės prigimties ilgesio, tiesą sakant, filmo pavadinimas labiau provokuojanti perversija, nes filmas labiau komedija, nei melancholiška istorija, kokios galbūt iš pradžių tikėjausi..

Ar filmas geras? Taip, jį pamatyti iš esmės verta, tačiau jo paradoksalumas, kurį reiktų įvardyti kaip vieną stipriausių sudedamųjų filmo dalių, mane žvėriškai erzino. Labiausiai pagrindinis veikėjas, kuris tiesiog suvaikėja, tampa dirbtinai infantilus, visur kišasi, ima įsišokti, visiems pamokslauti, o pabaigoje netgi – o siaube, ar tai įmanoma, - nori savo mirusį sūnų sutuokti su mirusia mergaite. Erzinantis tipas, įsiveliantis į absurdiškas situacijas, kad tiesiog nieko nesiskiria nuo paprastų europietiško tipažo komedijų su amerikietiško absurdo priemaišomis. Kiekvienoje situacijoje veriasi  kažkoks apčiuopiamas dirbtinumas, kuris lyg ir turėtų būti iš tėvų sopulio neadekvatūs sprendimai, bet tampa kažkokiu dirbtiniu šarmu, kuris mane itin erzino ir vertė netgi dirsčioti į laikrodį, kada tas „Ilgesys“ pagaliau pasibaigs.

Nepaisant to, kad filmas manęs asmeniškai nesužavėjo, tikiu, kad dėl to, kad tai Izraelio kinas (o lietuviai jį itin vertina), atras savo žiūrovą. Nors mieliau rinkčiausi tą patį Izraelio filmą „Nulis motyvacijos“, rodytą Kino pavasaryje prieš kelerius metus. Ar „Ilgesys“ atskleidžia tėvystės sunkumus, tikrąją ilgesį? Vargu. Jis skirtas labiau linksminti ir kartais pasižiūrėti į tą skausmą ganėtinai linksmai. Toks keistas derinys, manau, patiks tiems, kurie kine ieško savito paradoksalumo, kai iš esmės du nesuderinami dalykai – skausmas ir komedija – sukuria savitą atmosferą.

Nuoroda į Kino pavasario puslapį ČIA.

Mano įvertinimas: 7/10
IMDb: 6.9


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą