2020 m. rugpjūčio 13 d., ketvirtadienis

Ilgasis Booker Prize 2020 sąrašas / The 2020 Booker Prize longlist



Sveiki,

Atrodo, kad dar visai neseniai džiaugėmės, jog pernai prestižinę Booker premiją pasidalino britų rašytoja Bernardine Evaristo už knygą „Girl, Woman, Other“ bei kanadietė veteranė Margaret Atwood „The Testaments“, kurios knyga ruošiama lietuviškam leidimui. Įdomu, ar kas nors planuoja išversti ir B. Evaristo romaną?

Štai paralelinė premija – Tarptautinis Bookeris šiek tiek įstrigo dėl koronaviruso, tačiau dar šį mėnesį jau turėtume sužinoti, kam bus įteikta ši literatūrinė premija. Kol kas siūlau labai trumpai susipažinti su ilguoju 2020 metų Booker literatūros premijos pretendentų sąrašu. Visų literatų ir skaitytojų akys krypsta į Hilary Mental, kuri trečiąkart pretenduoja tapti Booker laimėtoja. Tiesą sakant, būtų labai neįdomu, bent man, jeigu Bookerio teisėjai vėl ką nors sumanytų „dvigubo“, o taip norėtųsi naujų vardų ir vertimų į lietuvių kalbą. Manau, H. Mantel ir taip su paskutine trilogijos dalimi prasimuš pro daugelį skaitytojų. Bet spręsti ne man, juolab kad pats neskaičiau naujausios H. Mantel knygos.

Tad siūlau susipažinti su 13 naujų autorių ir jų kūriniais.

Diane Cook – The New Wilderness



Amerikietės debiutinis romanas priklausytų niūriems distopiniams romanams apie klimato kaitą. Wilderness‘o valstijoje netolimoje ateityje gyvena motina ir dukra, kurios kasdien kovoja už išgyvenimą. Didžiulė oro tarša ardo mažosios plaučius, todėl abi nusprendžia bėgti iš miesto į gamtą, nors jaunoji dukrelė lengvai adaptuojasi prie naujų klajoklių genties sąlygų, tačiau motina visa širdimi prisirišusi prie miesto kultūros ir praeities. Tai knyga apie motiną ir dukrą, jų santykius, kuriems didžiausią įtaką daro ne tiek kartų skirtumai, kiek gamtos ir miesto priešprieša. Knyga, kuri apima kelis prasminius lygmenis ir pasakoja mums seną besikeičiančio pasaulio ir žmonių istoriją...

Goodreads (kol kas) reitingas:4.29

Tsitsi Dangarembga – This Mournable Body



„Šis gedulingas kūnas“ – tai jau nebe pirmas T. Dangarembgos romanas, kuris tęsia autorės iš Zimbabvės pamėgtas temas. Romane pasakojama apie pagyvenusią moterį, kuri yra aiškiaregė ir regi ateitį, ji atsikrausto į šalies sostinę, nes provincijoje neturi darbo ir vertėsi labai sunkiai. Čia ji apsigyvena pensionate, nes yra jau sena ir nuvargusi. Gauna biologijos mokytojos darbo vietą ir bando atsistoti tiek dvasiškai, tiek finansiškai ant kojų, tačiau niekaip nepavyksta. Ateities vizijos persipina su karčia realybe ir staiga įgauna visos tautos likimo potekstę: kapitalizmas įveikia humanizmą, o veikėja palūžta nuo „saldžių“ ateities lūkesčių...

Goodreads (kol kas) reitingas: 3.38

Avni Doshi – Burnt Sugar


„Sudegęs cukrus“ – tai romanas apie motiną ir dukrą, jų toksiškus santykius, pagrįstus išdavyste ir nesirūpinimu. Anksčiau motina buvo patrakusi maištininkė, ji atsisakė tekėti ir pabėgo iš turtingų tėvų, kad galėtų tiesiog elgetauti. Bėgiojo paskui šlykštų menininką (irgi bėdžių) su maža dukrele ant rankų. Po daugel metų ją kamuoja atminties liga, ji pradėjo pamiršti daiktus, neišjungia dujų, todėl jai nuolat reikia dukters paramos ir priežiūros. Tačiau ar gali dukra pasirūpinti motina, kai pati iš jos niekada nieko negavo? Kritikai ir skaitytojai šį romaną apibūdina kaip itin tamsų, aštrų, skaudų ir šiek tiek cinišką.

Goodreads (kol kas) reitingas: 3.69

Gabriel Krauze – Who They Was



Tai kol kas mažiausiai sudominęs knygos aprašymas. Gal dėl to, kad labai abstraktus... Knygoje „Kas jie buvo“ britų debiutantas rašytojas pasakoja iš šių dienų perspektyvos apie šiuolaikinį Londoną, didmiestį, kur tarp betono namų berniukai nori tapti vyrais, o mergaitės kuo dailiausiomis merginomis. Apie kančias ir troškimus, apie miestą ir žmones. Kaip supratau, pasakojimai „išbirę“, jie vyksta po visą Londoną ir veiksmas vyksta scenomis, pavyzdžiui, policijos areštinėje. Knyga pristatoma kaip itin autobiografiška, vadinasi, autorius lyg ir apie save, tačiau kartu viskas labai suliteratūrinta, kad atrodytų įtaigiau.

Goodreads (kol kas) reitingas: 3.93

Hilary Mantel – The Mirror & The Light



Nieko pernelyg neturiu ko pridurti. Knyga jau yra bestseleris su įspūdingu goodreads reitingu. Leidykla „Sofoklis“ jau ruošia ir lietuvišką variantą. Tai trečioji „Vilko dvaras“ ir „Įveskite kaltinamuosius“ trilogijos dalis. Už pirmąsias dvi autorė būtent ir pelnė Booker Praze apdovanojimą. Romanas, kaip ir ankstesnieji, pasižymi įtaigingu charakteriu ir smulkiais, pačios autorės ištyrinėtais istoriniais niuansais. Bet kokiu atveju, tai istorinis romanas, sudėtingas, įtaigus.

Goodreads (kol kas) reitingas: 4.47

Colum McCann – Apeirogon




Šis airių ir amerikiečių rašytojas sukuria daugiasluoksnį romaną „Apeirogonas“ apie izraeliečio ir palestiniečio vyrų draugystę. Romaną kritikai vadina itin muzikaliu, brandžiu, ambicingu ir kinematografišku, jungiančiu meno, istorijos, kultūrų darinius į vieną bendrą knygos audinį. Du skirtingi vyrukai netenka savo paauglių vaikų (vienas žūsta nuo bombos, kitas nuo guminės kulkos) per religinę ir politinę nesantaiką, todėl ieškodami paguodos, jie, būdami skirtingų tautų atstovai, susivienija, kad galėtų pasidalyti savo skausmu... Tai kol kas ambicingiausias ir, kaip kiti teigia, geriausias autoriaus kūrinys.

Goodreads (kol kas) reitingas: 4.29


Maaza Mengiste – The Shadow King



Ką reiškia būti moterimi kare? Apie tai rašo jauna rašytoja iš Etiopijos savo romane „Šešėlių karalius“, kuriame ji gręžiasi į savo šaliai 1935 permainingus metus, kada fašistinės Italijos valdžia su priešakyje Mussolliniu įsiveržia į Etiopiją ir ją pavergi. Istorija pasakoja apie šalies karalių, kuris paslapčia pabėga iš savo šalies, apie kare sužeistuosius prižiūrinčias moterimis, kurios tampa italų okupantų naujaisiais įrankiais. Viena pagrindinių veikėjų tampa pakvaišusio fašisto aistros subjektyvu, jis pradeda ją fotografuoti, užuot ją nužudęs...

Goodreads (kol kas) reitingas: 3.77


Sophie Ward  - Such a Fun Age





Amerikiečių rašytojos romanas „Toks linksmas amžius“ pasakoja istoriją apie afroamerikietę, kuri neteisingai apkaltinama baltosios rasės šeimos vaiko pagrobimu. Romane gvildenamos manipuliacinės, rasinės nelygybės ir kitos temos, kurios paskutiniosiomis dienomis itin krečia JAV visuomenę.

Goodreads (kol kas) reitingas: 3.85

Douglas Stuart – Shuggie Bain



Dar vienas literatūrinis debiutas Booker Prize sąraše! Šįkart škotų rašytojas D. Stuart vaizduoja Škotiją ano amžiaus devintajame dešimtmetyje, kada dėl vietos valdžios sprendimų daug darbų neteko vyrai ir sūnūs. Dėmesio centre – motina, kuri labai myli savo jaunėlį Shuggie Bainą. Kiti jos vaikai nuo jos nusigręžia, ji prasta motina, kuri labiau rūpinasi žurnalais, katalogais, bando nustumti rūškaną škotišką kasdienybę, puošiasi ir kartais save įsivaizduoja kaip aktorę E. Taylor. Visgi ji pamažu klimpsta į alkoholio liūną, vaikai ją palieka, kaip dažnai nutikdavo tuo laikotarpiu Škotijoje. Jai lieka tik jaunėlis, kuris dar visai vaikas, bet stengiasi ja pasirūpinti... Romanas apie darbininkų klasę, sunkus ir niūrus romanas, apibendrinantis Škotijos istorinį klimatą. Šitą netgi aš norėčiau paskaityti!

Goodreads (kol kas) reitingas: 4.29

Brandon Taylor – Real Life




Štai ir pirmoji LGBT tema! Amerikiečių autorius parašė „Tikras gyvenimas“ beveik apie save patį. Romane pasakojama apie intravertą, kuris palieka savo šeimą ir spalvotojų bendruomenę, įstoja į universitetą ir bando susikurti naują tapatybę ir gyvenimą. Čia jis labai atsargiai ima susitikinėti su moterimis, vyrais ir save laikančiais heteroseksualais. Čia vyrukas konfliktuoja, išgyvena įvairias patirtis, brandinančias jį kaip asmenybę. Knyga apie rasinę nelygybę, apie savo bendruomenės išdavystę vardan tikrojo gyvenimo ir savęs pažinimo, manau, daugelį nepaliks abejingų...

Goodreads (kol kas) reitingas: 3.96

Anne Tyler – Redhead by The Side of The Road



Garsi amerikiečių autorė Anne Tyler žinoma jau ne dėl vienos knygos, bet šįkart, regis, anot kritikų, ji pranoko pati save. Romanas „Raudonplaukė kitoje kelio pusėje“ pasakoja apie itin kruopštų ir besisaugantį, labai savo gyvenimą mėgstantį kontroliuoti vyruką, kuris negali pakęsti netvarkos. Jis dirba sąžiningai, prižiūri savo namus ir save, atrodo, kad visas pasaulis sustyguotas pagal jo įsivaizduojamą tvarką. Tokie žmonės labai tampa pažeidžiami, kai ateina chaosas... Vieną dieną pas jį pasibeldžia paauglys ir sakosi, kad jis yra jo sūnus. Tai romanas apie senojo pasaulio matymo sugriovimą ir naujus atradimus.

Goodreads (kol kas) reitingas: 3.69

Sophie Ward – Love and Other Thought Experiments



Dar viena LGBT temos knyga, kurioje Reičel su Eliza, dvi moterys, itin kruopščiai planuoja ateitį. Jos trokšta vaikelio per dirbtinį apvaisinimą, tačiau vieną dieną atsitinka keistas dalykas. Reičel pabunda ir sako, jog į jos akį įrėpliojo vabzdys, o jos draugė Eliza tuo netiki, nes yra mokslininkė. Galiausiai šis keistas incidentas tampa tokio masto, kad išsiskleidžia ne tik sugyventinių skirtingi pasaulio matymai, bet ir subraška santykiai... Knyga „Meilė ir kiti minčių eksperimentai“ išties netipinė, ji remiasi filosofinėmis idėjomis, kurios atpažįstamos „tarp eilučių“.

Goodreads (kol kas) reitingas: 3.96



C Pam Zhang – How Much of These Hills is Gold



Azijiečių kilmės amerikiečių rašytoja parašė romaną „Kiek šiuose kalnuose yra aukso“ apie Aukso karštligės laikotarpį. Šeima bėgdama nuo skurdo galiausiai išsibarsto: tėvai miršta, todėl lieka tik broliai ir seserys. Galiausiai ir jie pasimeta, kol lieka tik brolis ir sesuo, bandantys palaidoti savo tėvus, tyrinėjantis laukinius vakarus – buivolus, plėšrūnų pėdsakus. Prasideda brolio ir sesers konkurencija, kuri išnarplioja šeimos paslaptis... Naujas JAV literatūrinis balsas, pasakojantis apie Laukinių vakarų laikų šeimą su kiniška mitologine aistra, tai dviejų kultūrų literatūrinis lydinys, įdomiai ir kur kas platesne prasme nagrinėjantis rasinius skirtumus ir panašumus.

Goodreads (kol kas) reitingas: 3.90

Kaip visada siūlau pasižiūrėti aistringojo knygų skaitytojo ir mylėtojo Eric Karl Anderson apžvalgą anglų kalba.


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą