2023 m. spalio 16 d., pirmadienis

Šios dienos daina: Neda Malūnavičiūtė – Eilinė diena rojuje [žodžiai / lyrics]

 

Sveiki,

 

Menu savo mokyklinius laikus, kada kiekvienas žinomesnis Lietuvos atlikėjas išleisdavo CD albumą kas kelerius metus, tuos diskus kaupdavome, archyvuodavome, klausydavomės, tačiau staiga įvyko kažin kokia nepaaiškinama muzikos revoliucija. Manau, prie to prisidėjo suklestėjusi internetinė piratavimo kultūra ir YouTube, tad ir atlikėjams nebeapsimokėdavo leisti kompaktų. Šiuo metu jaučiu lyg ir savotišką „materialių įrašų“ atgimimo kultūrą, ypač vinilinių plokštelių suklestėjusią idėją.

 

Neda Malūnavičiūtė, tikriausiai daugelis sutiks, yra išskirtinė ilgametė atlikėja Lietuvoje. Vaikystėje jos nelabai mėgau, gal dėl to nepopsiškumo ir kitoniškumo, tiesa, ją kaip atlikėją su savais dainų tekstais atradau jau paskutiniaisiais mokykliniais laikais. Pirmiausia, aišku, ją atsimenu iš dainos „Eilinė diena rajuje“, kuri anuomet vos tik pasirodžiusi su tokiu pat pavadinimu 2002 metais išleistu albumu tapo dideliu hitu. Pamenu, radijo stotys grodavo ją kasdien. Šiandien klausausi šios dainos visai kitaip, galima sakyti, iš permąstydamas ir jausdamas gyvenimiškosios patirties perspektyvos. Gyvenime vyksta ir pakilimai, ir nuosmukiai, kai tai žinai ne tik teoriškai, o ir praktiškai, su visais „gyvenimo prieskoniais“, kai savo skūra patyri ir gijimą, ir žaizdų barstymą druska, tada šis Nedos Malūnavičiūtės dainos tekstas atrodo iš laiko perspektyvos ir iš dabarties taško ne vien nostalgijos kupina dainelė, bet naujai apibrėžianti ir apibendrinanti asmenines patirtis.

 

Šį vėjuotą savaitgalį teko būti superiniame Nedos Malūnavičiūtės ir jai talkinančio pianisto Richardo Banio koncerte „Labai asmeniškos dainos“. Atlikėja ir džiazavo, ir šamanavo, ir primine savo senus hitus. Kaip galėčiau apibūdinti šį Nedos koncertą? Ogi kaip ne koncertą, o kažkokį transą, kuriame pasireiškia kūrybinis polėkis scenoje, dueto energetinis susikalbėjimas, vienas kito jautimas ir papildymas, netgi improvizavimas. Daugeliu atveju Neda, atlikdama išskirtinai tik jai pačiai parašytas dainas, perteikė unikaliai, aistringai ir labai teatrališkai, kaip jai ir būdinga. Tai pirmas mano apsilankymas jos koncerte (kiti gyvi pamatymai būdavo per festivalius), koncertas pasirinktas visiškai spontaniškai, atsitiktinai, bet labai taikliai, tad, jeigu jums svarbus atlikėjas ir jo begalinė laisvė scenoje, rinkitės Nedos koncertą, nes tai, ką ji ten daro, yra, kaip sakiau, patyrimas. Tame koncerte vėl išgirdau „Eilinę dieną rojuje“, tad dalijuosi iš naujo šiuo įrašu, gal kam surezonuos.  



 

Neda Malūnavičiūtė – Eilinė diena rojuje

[Žodžiai / lyrics]

 

Eilinę dieną rojuj

Tu klupdamas eini

Ieškodamas rytojaus

Kad galėtum pasakyt

 

Pasaulis tau po kojom

O tu norėtum paklausyt

Dainų, kurias dainuoja

Pasaulio pakrašty

Kur lyti nenustoja

 

Staiga pusiaukelėj sustoji

Kad viską blaiviai apmąstyt

Ką palikai, kur išėjai

Ir tavo pirštai nieko nesugroja

 

Tik tavo širdyje

Nutirpsta sniegas žiemą

Ir sninga per Kalėdas čia

Havajų salose

 

Eilinę dieną rojuj

Su ta pačia viltim

Kur skausmas nenustoja

O tu norėtum pasakyt

 

Kad tik išsilaikyt ant kojų

O tu norėtum paklausyt

Dainų, kurias dainuoja

Pasaulio pakrašty

Kur lyti nenustoja

 

Staiga pusiaukelėj sustoji

Kad viską blaiviai apmąstyt

Ką palikai, kur išėjai

Ir tavo pirštai nieko nesugroja

 

Tik tavo širdyje

Nutirpsta sniegas žiemą

Ir sninga per Kalėdas čia

Havajų salose

 

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą