2023 m. spalio 16 d., pirmadienis

Filmas: "Kitų žmonių vaikai" / "Les enfants des autres" / "Other People's Children"

 

Sveiki,

 

Vėl grįžtu prie rimtesnio filmo ir šįkart apie „Kino pavasaris“ festivalyje rodytą prancūzų režisierės Rebecca Zlotowski filmą „Kitų žmonių vaikai“ (pranc. Les enfants des autres) (2022). Šią režisierę žinau iš jos anksčiau matyto filmo „Planetariumas“ (2016), kuris, nors ir turėjo puikų tarptautinių aktorių žvaigždyną, tiek man, tiek kino kritikams pasirodė drungnas ir neįdomus. Tiesa, žiūrėdamas naujausią Kanuose pristatytą režisierės darbą ėmiau ir suabejojau, ar tai ta pati kino kūrėja, nes absoliučiai skiriasi tiek idėja, tiek pasakojimo stilius, tiek atmosfera.

 

Filmas pasakoja apie vidutinio amžiaus Rachelę, kuri susipažįsta su Ali, irgi jau nebejaunu vyru, kuris kartu su buvusia žmona augina mažametę dukrelę. Jų draugystė pamažu vystosi, bet vieną dieną Rachelė sužino, jog jai liko mažai laiko susilaukti vaiko, gresia ankstyvesnė menopauzė, tad ginekologas pataria jai kuo greičiau galvoti apie nėštumą. Galiausiai Rachelė kasdien prižiūrėdama Ali dukrą ir bandydama nesėkmingai pastoti, suvokia, jog ji visgi lieka už borto t. y., jai nelemta patirti motinystės.

 

Filmas nėra komplikuotas ar kaip nors specialiai užaštrintas, kad būtų sunku žiūrėti. Galbūt skaudžiau priims žiūrovai, kurie susidūrė su sunkumais susilaukti vaikų. Visgi režisierė išlaiko lengvesnį, romantinį santykių vaizdavimo toną, nors patiems veikėjams nė velnio gyvenime nėra lengva. Istorija, kurio scenarijų parašė pati režisierė, dvelkia autentiškumu ir tikromis patirtimis. Pagrindinė veikėja žydė Rachelė skaudžiai suvokia, jog gyvenimas tęsiasi, nors ir neturės savo biologinio vaiko. Tai sunkūs susitaikymo procesai, galgi net iki galo nepriimami, nes visur, kur Rachelė besusidurtų su vaikais, ji mato ir matys savo neišsipildžiusios motinystės stigmą.


Kitą vertus, filmo finalas jaudinantis ir viltingas. Mokytojai Rachelei po kurio laiko buvęs mokinys, kuris atsitiesė ir dirba savo mėgstamą darbą, pasako, jog ji kaip mokytoja padarė jam didelę įtaką, todėl jis susitvarkė savo gyvenimą, nebuvo išmestas iš mokyklos jos užtarimu. Ir tikrai, eidama gatve su ašaromis ji pagaliau suvokia, bent jau taip permetama žinutė žiūrovui, kad jeigu ir negali turėti savo vaikų, tad belieka savo motinystės instinktą, rūpestį atiduoti tiesiog kitiems vaikams, ar tai būtų sesers susilauktas vaikas, ar svetimi bet savaip savi vaikai mokykloje. Ir toji suvokimo dovana kompensuoja tai, kas ne visoms moterims gyvenime duota. Gražus, harmoningai subalansuotas filmas, kuriame žmogiškoji tragedija randa alternatyvią paguodą gyvenime, kur ribinės situacijas papildo ir gražūs gyvenimo momentai, romantika, o nusivylimo ašaras keičia paprastas gerumas ir dėkingumas kitiems.

 

Mano įvertinimas: 8/10

Kritikų vidurkis: 80/100

IMDb: 6.8



 

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą